L’any astronòmic 2024 Per Antoni Liz Femenías

Aquest any nou les previsions astrònomiques més destacades, visibles des de Menorca, són: Ocultació de Saturn per la Lluna, dos cometes i un petit eclipsi parcial de Lluna.

Aquí es mostra la imatge de la posta de Sol el dia del solstici d’hivern (20 de desembre de 2023) darrere les muntanyes del sud de Mallorca vista des del passeig entre el dic i la caleta.

Començam un any bixest. La durada de l’any que és de 365 dies, 5 hores 48 minuts i 46 segons aproximadament. Aquest any hi haurà un dia més, el 29 de febrer per corregir l’excés de quasi 6 h, de manera que la data de les estació no vagi canviant excesivament.

De tota manera hi ha un desplaçament d’uns 50 minuts cada 4 anys que el calendari gregorià corregirà l’any 2100 no no serà bixest.

Casualment, enguany, el 29 de febrer hi ha conjunció de Saturn amb el Sol però aquest fenòment no és observable ja que Saturn estarà darrere el Sol.

Només comentarem les quatre previsions més destacades de les moltes que hi ha durant l’any.

1 COMETA 12P/Pons-Rierols (abril)
Sempre hi ha una bona llista de cometes, però pocs són visibles a simple vista aquest arribarà a les proximitats de la Terra i del Sol el més d’abril.

És un cometa periòdic com el Halley. El cometa 12P/Pons-Rierols passa cada 71 anys. Des del seu descobriment el 1812, s’ha vist el 1812, el 1884 i el 1954. Aquest any es veurà (poc) i després tornarà el 2095.

El periheli (mínima distància al Sol) serà el 21 d’abril a 0,784 UA (La Terra orbita a 1 UA del Sol). El dia de més proximitat a la Terra serà el 2 de Juny a 1,099 UA de la Terra però ja serà poc visible.

Els millors dies per veure el cometa i fer fotos serà al voltant del 10 d’abril cap a les 10 de la nit (22h, veure imatge).

Dia 10 el cometa estarà prop de la lluna (quasi nova) i de Júpiter. El cometa hi serà davall els dos astres amb magnitud 4,5. (en principi serà poc visible).

2 OCULTACIÓ DE SATURN (21 agost)
En ple estiu, de matinada podriem veure aquest ocultació de Saturn. La Lluna, quasi plena, eclipsarà el planeta durant més d’una hora. (de les 5:26 fins a les 6:30). Fenòmen poc freqüent i molt interessant. Esperem tenir una nit sense nivolats.

Primer s’amagarà Tità (la lluna més grossa del planeta) uns minuts més prest que el planeta. També sortirà primer de l’ocultació.

3 ECLIPSIS PARCIAL DE LLUNA (18 setembre)
Dels quatre eclipsis del 2024 només veurem a Menorca aquest petit eclipsi de Lluna. L’ombra de la Terra ferirà un poc la lluna plena. El moment del màxim serà a les 4:45. Eclipsi serà de  4:13 a 5:16. No tindrà massa interès.

4 COMETA C/2023 A3 (Tsuchinshan-ALTAS) (Octubre)
Aquest podria ser el cometa més interessant. La previsió és que podria ser un cometa molt brillant. Es va descobrir l’any passat i té una òrbita hiperbòlica (oberta). No ha vingut mai i no tornarà mai més.

El dia del periheli és el 27 de setembre i el dia de més proximitat a la Terra el 12 d’octubre (magnitud -1).

Al voltant del dia 3 d’octubre es podria veure els matins (6:50) a l’est amb magnitud 0,4.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.