“No és possible legalitzar una part d’un hortal i deixar-ne una altra fora d’ordenació” Ciutadella demana que es contempli la creació d’una Àrea de Transició dins els sectors urbanitzables no programats que el Decret llei 9/2020 del Govern convertí en rústics per encabir les 5.603 noves places

Bep Al·lès / Ciutadella – Però a banda de la previsió de creixement residencial, hi ha altres qüestions que, segons el parer dels tècnics municipals, no s’ajusten a l’ordenament jurídic i afecten a les competències urbanístiques que corresponen a l’Ajuntament. Per exemple, els hortals. L’Ajuntament posa en discussió un dels articles del nou PTI aprovat definitivament pel que fa als hortals.

El Pla Territorial preveu -recorde-m’ho- que «la superfície construïda màxima serà de 90 m2 per parcel·la, sense superar en cap cas l’edificabilitat mitjana de les edificacions existents, i la superfície construïda per sobre d’aquest límit amb caràcter previ a l’elaboració del pla especial quedarà en situació de fora d’ordenació, situació que s’ha d’inscriure obligatòriament sobre la finca en el Registre de la Propietat una vegada aprovat el pla especial”.

L’Ajuntament recorda, en aquest sentit, que la situació de fora d’ordenació, “des de sempre es predica i afecta a la totalitat de l’edificació. Si en un nucli rural existeix un habitatge construït sense llicència, no és possible legalment deixar una part del mateix (la que excedeix dels 90 m2) en situació de fora d’ordenació, perquè la totalitat de l’edificació, per imperatiu legal, restarà en aquesta situació mentre no s’hagi obtingut la legalització de tota ella. No és possible, en conseqüència, legalitzar una part d’un habitatge i deixar-ne una altra en situació de fora d’ordenació”.

I insisteix: “Declarar en situació de fora d’ordenació només una part d’un habitatge, suposa també un incompliment evident de l’article 189.4 de la mateixa Llei d’Urbanisme de les Illes Balear”. “És evident”, diu, “que no es pot legalitzar només una part d’una edificació implantada il·legalment i que la legalització en aquests casos requereix sempre la prèvia restitució de l’excedent que no es pot legalitzar”.

APARCAMENTS


L’Ajuntament considera també que el llistat d’aparcaments inclòs en el document definitiu del PTI “sobrepassa la capacitat de decisió que es pot adoptar des del punt de vista de l’ordenació territorial”. I assenyala: “La concreció, amb tanta exactitud (per exemple, a la intersecció entre el camí de Sa Farola i el carrer Ciutat de l’Alguer) d’uns aparcaments que tenen únicament i exclusivament una escala local, obliga a l’Ajuntament a crear els aparcaments dissuasoris en aquests indrets en concret, quan des d’un anàlisi a escala local, pot resultar més convenient als interessos públics localitzar-los en altres zones”. El consistori és clar, al respecte: “El PTI -diu- ha de contenir un mandat genèric per al planificador municipal, però no intentar ubicar amb tanta precisió els diferents aparcaments, ja que és una decisió que pertoca adoptar al municipi i que pot tenir conseqüències en el desplegament dels diferents sectors urbanitzables afectats”. En resum, la ubicació dels aparcaments és una qüestió urbanística, en cap cas d’ordenació territorial.

HOTELS RURALS
Al contenciós, l’Ajuntament proposa, a més de tots aquests aspectes, eliminar els hotels rurals i el servei de restauració del llistat d’activitats complementàries de la renda agrària, recollides en el Decret 39/2015, de 22 de maig, pel qual es fixen els principis generals de les activitats agroturístiques en explotacions agràries a les Illes, i en la pròpia llei agrària.

PISCINES
L’Ajuntament esmena també el redactat d’un dels articles de les Normes del PTI aprovades definitivament, que regula la possibilitat de construir, en sòl rústic, piscines, pèrgoles i barbacoes, lligades a construccions o edificacions d’us residencial executades legalment. Creu que alguns incisos d’aquest article “poden no ajustar-se a la normativa de rang superior” i “conduir a errors en la seva aplicació”.

Per tot plegat, proposa modificar-lo a fi i efecte de prohibir també la construcció de piscines en ANEIs i en APT (Àrees de Protecció Territorial), i afegir que les piscines, pèrgoles i barbacoes que s’hi regulen, han de complir amb el percentatge màxim d’ocupació de la parcel·la per l’edificació previst en el Decret llei 9/2020, de 25 de maig, de mesures urgents de protecció del territori de les Illes Balears. També proposa baratar la redacció del text de manera que s’hi inclogui que “en qualsevol cas, les piscines no computen com a ampliació de l’habitatge, encara que sí com a element constructiu vinculat al mateix».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.