El Govern crea el Fons de Patrimoni Natural de les Illes Balears

El Govern, mitjançant l’aprovació de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) per a l’any 2024, ha creat el Fons de Patrimoni Natural de les Illes Balears. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural recalca que la creació de fons associats a les actuacions de conservació de la natura és una eina molt útil per canalitzar inversions dirigides de manera específica a aspectes concrets que es pretenguin potenciar.

En aquest sentit, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern, Anna Torres, remarca que la possibilitat que aquests fons es nodreixin no només de possibles aportacions de la CAIB a través dels seus pressupostos generals, sinó també de les que provinguin d’altres administracions públiques i persones jurídiques i físiques, “els dota d’un caràcter participatiu d’interès per a la societat”. Mitjançant aquests fons, es finançaran actuacions que millorin els hàbitats naturals de les Illes Balears o processos ecològics en general, incloent-hi els que fan referència a la lluita contra el canvi climàtic, com ara els relacionats amb l’absorció de carboni, petjada de carboni i similars.

A més, la possibilitat que aquest tipus de fons vagi lligat a mecanismes de transparència i informació, com també és el cas del Comitè Posidònia per al Fons Posidònia, accentua el caràcter participatiu i l’interès social que es pretén potenciar.

Amb tot, en la redacció no tan sols es recull la creació i les possibilitats de dotació esmentades, sinó que es faculta al conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, per crear el Consell Assessor del Fons de Patrimoni Natural, òrgan consultiu col·legiat de caràcter participatiu amb la funció d’informar i assessorar l’administració ambiental en la presa de decisió quan se li requereixi. D’aquesta manera es dota a aquest fons, igual que en el cas del Fons Posidònia amb el Comitè Posidònia, d’una eina de transparència i participació, la composició de la qual s’ha de determinar reglamentàriament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.