Un estudi revela que combinar dos fàrmacs antimalàrics redueix el risc de contraure la malaltia en embarassades amb VIH Obre la porta a protegir la salut del milió de gestants infectades pels dos virus cada any a l'Àfrica subsahariana

ACN/Barcelona – Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha demostrat que combinar els fàrmacs contra la malària DHA i PPQ redueix a la meitat el risc de contraure aquesta malaltia en dones embarassades en tractament per al VIH. El treball es basa en un assaig clínic que s’ha fet al Gabon i Moçambic amb més de 600 gestants amb el virus de la inmunodeficiencia humana que prenien un antibiòtic per a prevenir infeccions bacterianes, a més del tractament retroviral. Un grup de pacients va rebre els DHA-PPQ i l’altre un placebo idèntic. El treball obre la porta a protegir la salut del milió de dones embarassades amb VIH que es calcula que cada any s’infecten de malària a l’Àfrica subsahariana. S’ha publicat a ‘Lancet Infectious Diseases’.

D’acord amb la investigació, les dones embarassades són particularment vulnerables a la infecció per malària. Per això, els experts recomanen oferir un tractament preventiu (IPTp) a base de sulfadoxina i pirimetamina (SP) a les gestants que viuen en zones endèmiques per a la malaltia. El problema és que aquests fàrmacs no són compatibles amb el cotrimoxazol (CTX), un antibiòtic que s’administra a les persones amb VIH per prevenir infeccions bacterianes.
“Això significa que la població més vulnerable a la infecció per malària i a les seves conseqüències, és a dir, les dones embarassades i amb infecció pel VIH, és també la menys protegida”, ha explicat la investigadora d’ISGlobal, Raquel González, coordinadora tècnica del projecte, que s’ha anomenat MAMAH, i que està dirigit per Clara Menéndez, directora de la Iniciativa de Salut Materna, Infantil i Reproductiva.

Segons les responsables del treball, l’objectiu era avaluar la seguretat i l’eficàcia de dos altres fàrmacs antimalàrics: la dihidroartemisinina i la piperaquina (DHA-PPQ). L’equip investigador va realitzar l’assaig clínic al Gabon i Moçambic amb més de 600 dones embarassades que prenien CTX a més del tractament antiretroviral contra el VIH. Un grup d’embarassades va rebre la DHA-PPQ i l’altre va rebre un placebo idèntic.

Menor risc d’infectar-se o emmalaltir per malària

Tot i que no es van observar diferències significatives en la infecció per malària en el moment del part, en el grup tractat amb DHA-PPQ es va observar una reducció important (gairebé vuit vegades menor) en el risc de desenvolupar malària clínica durant tot l’embaràs, així com risc d’infectar-se (que es va reduir gairebé a la meitat). La DHA-PPQ va ser eficaç en dones que prenien diferents tractaments antiretrovirals. No es van observar efectes adversos greus del tractament i el DHA-PPQ va tenir efecte sobre la transmissió del VIH de la mare al fetus.
“El tractament preventiu amb DHA-PPQ va mostrar ser eficaç fins i tot en un context de baixa transmissió de la malària”, ha assenyala González. Ha apuntat que incorporar aquesta estratègia a les eines de control de la malària pot millorar significativament la salut de milers de mares i nadons, especialment a l’Àfrica subsahariana, una regió on s’estima que, cada any, un milió de dones amb VIH s’infecten per malària durant l’embaràs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.