Adolfo Vilafranca, president del Consell: “No volem arruinar els menorquins”

Bep Al·lès/EL IRIS – Ciutadella ha hagut de dur al Consell de Menorca davant els tribunals per mor del desfassament en les previsions de creixement residencial entre el Pla General, que preveu crear 5.603 noves places, i el PTI, que tan sols en reconeix 2.324. Confiau arribar a un acord i que Ciutadella retiri el contenciós?

Si un ajuntament és sobirà per redactar el seu Pla General i prendre les decisions que consideri, no veiem perquè el Consell s’hi ha d’oposar. Com a principi polític, ens sembla una mica agosarat discutir les decisions sobiranes d’una administració. El més curiós de tot és que van ser el PSOE, Més i Podem qui van dur a aprovació inicial a Ciutadella aquest mateix creixement, i que aquests mateixos partits van ser els que van decidir, des d’una altra administració, limitar-ne el creixement en més de 3 mil places. Són coses que ens resulten xocants.

Però les al·legacions de Ciutadella, el Consell no les va atendre, ni tampoc el termini que va donar l’Ajuntament pequè parlar-ne, de manera prèvia a iniciar la via contenciosa…

Per això el que hem fet és agafar aquestes al·legacions que no es van atendre i estudiar-les. Si tenen sentit, les atendrem.

En la tessitura en què us trobeu, amb la possibilitat d’haver de governar tota la resta del mandat en minoria, haver d’haver front a possibles noves indemnitzacions milionàries per mor del PTI podria tenir unes conseqüències desastroses per al Consell. Més, quan ja arrossega un important historial de disputes judicials, com la de Cesgarden o la de Princesa de Son Bou. És preferible adoptar una estratègia negociadora, com a principi?

Allò que no volem és arruinar als menorquins. No volem tornar a pagar els 30 milions de Cesgarden ni els 8 o 9 que es van pagar a Princesa de Son Bou per l’antic PTI, però no hi ha una solució única per a tots els casos. Si el que ens demanen és compatible amb el model que defensem per a Menorca, potser ens avindrem a negociar, però si el que volen és enriquir-se, és evident que anirem a l’enfrontament i no recularem. El que no volem, evidentment, és que es repeteixi un cas com el de Cesgarden, i destinar a una promotora 30 milions d’euros que s’haguessin pogut destinar, per exemple, a fer una residència per a persones amb discapacitat física i en situació de dependència com la que volem fer i per a la qual, ara mateix, no tenim els diners.

“Temes com la Reserva de Biosfera o la Menorca Talaiòtica no han estat motiu de disputa política, i el resultat ha estat prou bo. Perquè no seguir aquest mateix exemple d’èxit col·lectiu?”

La decisió d ‘auditar els darrers vuit anys de funcionament del Llatzaret, l’estendreu a altres organismes del Consell?

Auditar els diferents ens depenents és una obligació legal. Tot just vam aprovar un pla d’auditories amb aquest objectiu. Però al marge que és un precepte legal que hem de complir, posem en marxa les auditories perquè no volem que tornin a passar coses com les que han passat i corregir els procediments que calguin. El Llatzaret com a tal no és un organisme depenent, però s’hi va produir un episodi que no volem que es torni a repetir.

Quin missatge institucional us agradaria transmetre, amb motiu de la festa de Sant Antoni?

Crec que allò important és aparcar els interessos partidistes per centrar-nos en els interessos dels menorquins. Hi ha temes que no han estat motiu de disputa política, com la Reserva de Biosfera o la Menorca Talaiòtica, i el resultat ha estat bastant bo. Perquè no seguir, per tant, aquest mateix exemple d’èxit col·lectiu en la gestió dels projectes del Consell? El primer escaló d’aquest esperit de concòrdia ha de ser que puguem aprovar els pressuposts. Nosaltres estem disposats a cedir en algunes coses, i açò és tot just el que demanaria a la resta de forces polítiques: que mirin més enllà dels seus interessos partidistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.