Els Premis Vinculum reconeixeran els millors treballs finals de recerca de Batxillerat en una gala al Principal de Maó

El proper dimecres, dia 24 de gener, es lliuraran els Premis Vinculum 2023 al Teatre Principal de Maó, en una gala on assistiran més de 500 alumnes i professors de Primer i Segon de Batxillerat dels centres educatius de Menorca.

Els premis són la culminació d’un programa de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) que té la intenció d’implicar l’alumnat de Batxillerat en l’estudi de Menorca a través dels seus Treballs de Recerca. El programa també vol fomentar la recerca feta des de Menorca.

El conductor de la gala serà Enric Culat, divulgador científic a les Balears i coordinador tècnic de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la Universitat de les Illes Balears. Estarà acompanyat, en una primera ponència, per Manuel Calvo, doctor en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la UB i catedràtic de la UIB, que explicarà la troballa arqueològica de la Cova del Pas a Ferreries. A la segona ponència, Eva Marsinyac, llicenciada en Ciències del Mar i investigadora de l’IME-OBSAM, i Ricard Borràs, llicenciat en Ciències del Mar i Ciències Ambientals i membre de l’IME, ens explicaran el relat de la seva relació amb la mar i de com la viuen des d’un punt de vista professional i personal.

Els encarregats d’entregar els premis seran el Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports de Menorca, Joan Pons Torres, i el rector de la UIB, Jaume Carot.

El Programa Vinculum segueix diverses línies d’actuació com la creació d’un catàleg anual on es poden proposar temes pel Treball de Recerca i els membres de l’IME poden ajudar tant al professorat com als alumnes. A més, es dota de contingut i s’aporten formadors als cursos organitzats pel CEP per millorar el coneixement de la metodologia de recerca en general. Així mateix, a l’estiu es duen a terme tallers per l’alumnat.

“L’objectiu és fomentar i motivar a l’alumnat de Batxillerat en l’estudi de Menorca, i que els estudiants establesquin un lligam més estret amb el territori”, ha explicat el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports de Menorca, Joan Pons, en la roda de premsa de presentació dels Premis Vinculum, realitzada aquest dijous al Consell Insular de Menorca.

“El Programa va néixer a finals de 2022 arran de la nova assignatura de Treball de Recerca que tenen els alumnes de Batxillerat. La convocatòria ha tingut una molt bona acollida. S’han presentat 19 estudis, 9 dels quals han fet recerca sobre Menorca. Els temes d’estudi han versat sobre matemàtiques, tecnologia, art, història, economia, social i fins i tot un poemari”, ha detallat la coordinadora científica de l’IME, Marta Jordi. Els premis volen premiar els treballs de qualitat de l’alumnat dels centres educatius de Menorca i a la vegada propiciar la motivació per a la recerca als joves menorquins, especialment sobre temes de Menorca, tot establint vincles entre la recerca local i el sector educatiu.

Els guardons tenen dues categories: els projectes centrats en Menorca i projectes d’àmbit general. El premi per cada categoria és de 2.000 euros: 1.500 euros pel centre i 500 euros per l’alumne, amb possibilitat de publicar el treball a la revista Menorca. Cada centre educatiu de l’illa ha pogut presentar fins a un màxim de dos treballs per categoria a través de la carpeta ciutadana, amb títol i sense desvetllar la seva autoria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.