Espanya se sent “còmoda” amb Biden i vol “continuar veient” a Washington una agenda multilateral, climàtica i d’igualtat

El ministre d’Exteriors, J M Albares

ACN/Madrid – El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha assegurat que Espanya se sent “còmoda” amb el president dels Estats Units, Joe Biden, i que vol “continuar veient” a Washington una agenda multilateral, climàtica i d’igualtat. Preguntat per la candidatura de l’expresident Donald Trump a la Casa Blanca, Albares no s’ha volgut pronunciar “sobre un procés de democràcia” interna, però ha ressaltat “l’extraordinària sintonia” que tenen amb l’actual president demòcrata. Pel que fa a la demanda al Tribunal Internacional de Justícia de Sud-àfrica contra Israel per presumpte genocidi a Gaza, Albares ha demanat “respecte” pel procés de deliberació i ha dit que esperaran a la decisió sobre les cautelars per posicionar-se.

“Espanya parlarà clar”, ha remarcat aquest divendres en un acte del Nueva Economía Fórum. Albares ha defensat la creació d’un estat palestí “realista i viable”, malgrat la “falta de voluntat política” actual. Justament dijous el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, rebutjava totalment el reconeixement d’un estat palestí després de la guerra.

De cara a la reunió de ministres d’exteriors del dilluns a Brussel·les, Albares ha insistit que “Espanya no s’oposarà a una missió europea al Mar Roig”, si bé no contemplen enviar-hi efectius propis.

Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, el ministre espanyol d’Exteriors creu que el pla de pau del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, és “la millor pista” per resoldre el conflicte perquè inclou “la sobirania d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes”.

Critica la posició del PP sobre el Marroc

Albares ha acusat el PP d’adoptar una posició “antimarroquina” i l’ha instat a “sumar-se a les bones relacions” amb Rabat. “El moment de gran sintonia entre Espanya i Marroc és beneficiós per als dos països”. Albares ha reiterat que el Marroc és un soci amb “prioritat absoluta”: “S’ha demostrat que la cooperació és mútuament beneficiosa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.