La UAADB prepara un 2024 ple de celebracions

Itziar Lecea / Ciutadella – Aquest 2024 que fa pocs dies que ha començat és molt rellevant per a la comunitat salesiana de Ciutadella. S’ajunten diverses fites importants que suposaran una celebració marcada al calendari. La primera, la festivitat de Sant Joan Bosco, el pròxim dia 31 de gener. Al voltant d’aquesta data, s’han organitzat diferents activitats, que repassam aquesta setmana a El Iris junt amb els pròxims esdeveniments de l’any.

1ª gal·la de Màgia Sant Joan Bosco
Hi ha unes quantes fites que s’ha ajuntat aquest 2024 per a la comunitat salesiana. I la Unió d’Antics Alumnes Don Bosco ja prepara un calendari ple d’activitats. “Enguany volíem fer una cosa diferent per celebrar la festivitat de Don Bosco, que fem a finals de gener. Els dos darrers anys havien estat actuacions musicals a mode d’homenatge a dues persones que van estar molt involucrades amb la UAADB, Joan Lluch i Miguel Marquès. I enguany hem volgut organitzar una activitat completament diferent, que dedicam a la màgia”, comenta l’actual president, José Luis Faner.

“El 2024 és un any molt complert, i és molt important per a la nostra comunitat. Començam amb la celebració de Sant Joan Bosco, però el mes de maig es celebra el 60 aniversari de la coronació de Maria Auxiliadora com a patrona de Ciutadella. I, el mes d’octubre, farà 125 anys de l’arribada dels salesians a Menorca”, resumeix. “Aquesta darrera fita és la que ens serveix d’argument per orientar la celebració de Don Bosco cap a la 1ª gal·la de Màgia Sant Joan Bosco, degut a què és el patró dels mags, il·lusionistes i equilibristes. Així, hem cregut oportú, junt amb el mag Javier, organitzar aquesta primera gala. Es dona el cas que la primera actuació que va fer quan va començar la seva carrera com a mag, va ser Calós. I li feia molta il·lusió que la seva darrera actuació, que serà la del pròxim dia 27, també fos al nostre teatre.” Al mag Javier, l’acompanyaran altres companys de professió. Així, de la península arribaran Llum Màgica, Martín, Dantés, Laia i MagNolo.

Pel que fa a triar aquesta faceta de mag de Don Bosco, Faner comenta que “és una faceta que noltros hem explorat a través del companyia D9 Don Bosco Teatre, essent una part de la branca dels salesians que formam la comunitat de Ciutadella. Potser que Don Bosco sigui el patró dels mags no és la part més coneguda de la seva figura. Tanmateix, el mateix Javier el mag ha estudiat i a tret informació d’un llibre d’un salesià que en xerra. De fet, quan Don Bosco va començar a atreure als joves per unir-los en comunitat, els hi feia moltes activitats. Entre elles, jocs de màgia. Per exemple, un dels jocs de cubilets que s’ha d’endevinar on és la fitxa, va ser un dels que emprava més.”

Un 2024 ple d’activitats
El mag Javier no serà a Ciutadella només el dia 27. Sino que també col·laborarà el 29, en un acte que, explica Faner, “organitzam del Consell de Joventut de Pastoral Salesiana, per la qual tindrem la visita d’un salesià de fora per fer una trobada de joves, tot i que hi podem anar tots els que integram l’obra salesiana. Aquests dos, el de dia 27 i el de dia 29 són els actes més propers, però ja tenim altres cites programades al calendari.” Concretament, el dia 4 de febrer, quan es celebrarà la festivitat de Don Bosco de manera externa.

Dintre dels actes del 125 aniversari, s’ha programat una obra de teatre per part de la companyia D9 Don Bosco, els dies 23, 24 i 25 de febrer. “I en vindran més”, comenta Faner. “A banda de les dates marcades que tenim anuals, com la participació en la processó de Setmana Santa, el bujot per Pasqua i també Carnaval, el mes de maig d’enguany serà especial perquè es celebra el 60 aniversari de la coronació de Maria Auxiliadora, per la qual estem organitzant una gala musical. I dintre del mes d’octubre tindrem els actes més rellevants del 125 aniversari de la vinguda dels salesians a Menorca. Per a l’ocasió, tindrem la visita del Consell Inspectorial dels Salesians, que són els que vetllen per la comunitat salesiana, després de l’inspector major.”

125 anys de salesians a Menorca
La història salesiana a Menorca va començar a finals del segle XIX. Concretament, el 26 d’octubre de 1899. Tanmateix, l’arriba dels salesians va ser preparada per un diocesà. el jove sacerdot natural de Ceuta, Federico Pareja Mesa, que havia conegut l’obra salesiana a Barcelona, va comprar un hort amb la intenció de dedicar-lo a l’educació de la joventut ciutadellenca. El 24 de maig de 1889 es va col·locar la primera pedra de l’oratori, que va pagar de la seva butxaca. Amb el camí ja obert, van arribar a Menorca Don Francisco Atenzi, que va ser el primer director de la comunitat. I el van acompanyar Don José Celma, José Valdeperez i Miguel Bois.

Durant aquell darrer trimestre de 1899 es va posar en funcionament com a tal la comunitat salesiana a Ciutadella. El 12 de novembre es va inaugurar de manera oficial l’Obra Salesiana al municipi. I, el 13 de novembre, es va fer la primera matriculació, arribant a 145 al·lots matriculats. El 17 de novembre, el Pare Federico Pareja, qui coneixia la comunitat salesiana, però no n’era part, va marxar al Sant Vicent dels Horts per començar el seu noviciat. Des de llavors, no han deixat d’arribar salesians a Ciutadella, mantenint l’activitat de la comunitat durant 125 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.