Tots els partits, menys VOX, aproven els ajuts nominatius a les entitats Surt endavant la proposta d’acord de Més per Menorca amb l’esmena d’addició del Grup Socialista

Bep Al·lès / Ciutadella – El ple del Consell de Menorca ha aprovat, amb l’únic vot contrari de VOX, la proposta d’acord presentada per Més per Menorca perquè es posin en marca, amb caràcter d’urgència, els mecanismes necessaris per aprovar els ajuts nominatius a les entitats socials, culturals i esportives prevists a l’esborrany de pressupost de 2024. La proposta va ser complementada pel PSOE, a través d’una esmena d’addició, en la qual els socialistes instaven també l’equip de govern a garantir la gratuïtat de l’etapa educativa 0-3, aplicar les mesures de comfort tèrmic adequades a les escoletes, tal com recull el ‘pacte Tallafocs’, i  incrementar un 2,5% els sous dels treballadors, tal i com va aprovar el Govern de l’Estat. Els ecosobiranistes rebutjaren incorporar a la proposta les esmenes formulades pel Partit Popular, que, tanmateix, hi va votar a favor.

El portaveu de Més per Menorca, Bep Juaneda, acusà el PP al plenari d’intentar “desvirtuar” la proposta d’acord i de “dir mentides”. “Una part, si més no, de l’equip de govern s’ha dedicat a telefonar les entitats per fer-lis por i dir-lis que no cobrarien els ajuts”, digué. Juaneda demanà als populars “responsabilitat institucional”. “Mira-ho si ho és, d’estranya, la situació que vivim. El Partit Popular va votar en contra d’un pressupost, que ara haurà de gestionar. Qui són els incoherents?”. Respecte a la possibilitat d’arribar a acords per fer possible l’aprovació dels pressuposts, Juaneda recordà que, des de la darrera reunió, fa 32 dies, no hi ha hagut cap intent d’acostar postures amb voluntat real d’arribar a acords. “Esperàvem una resposta a cadascuna de les esmenes que vam presentar al ple. Nosaltres creiem que el pressupost necessita un replantejament i fer la feina des de zero”. El conseller de Més recordà que per al seu partit continua havent-hi “línies vermelles” que no es poden traspassar, com ara destinar més recursos a l’educació per als joves, la gratuïtat del cicle 0-3, la salut mental, l’habitatge o “el compromís de no fer cap passa enrere amb la modificació del PTI o la Llei de Reserva de Biosfera”. Assenyalà, finalment, que “és la primera vegada en la història que el Consell funciona amb un pressupost prorrogat. No hi ha res pitjor que la incertesa i els dubtes que arriben a generar alguns responsables de l’Administració Pública”.

Bep Juaneda: “Una part, si més no, de l’equip de govern s’ha dedicat a telefonar les entitats per fer-lis por i dir-lis que no cobrarien els ajuts”

Per la seva banda, la portaveu del Grup Socialista, Bàrbara Torrent,  explicà, en el mateix sentit, que “el fet de no tenir un pressupost aprovat no pot perjudicar la ciutadania ni les entitats”. “Vostès governen, a dia d’avui, amb el pressupost que els van deixar el PSOE, Podem i Més per Menorca, i a mi ja m’està bé. Si vostès volen que els aprovem els comptes de 2024 hauran de fer algunes cessions”.

Torrent criticà els populars, tot afirmant que “el PP predica allò que no creu. Ens demanen que els votem a favor el pressupost quan vostès a Madrid voten en contra de les pensions, de què tinguem transport públic gratuït a Balears, i del Salari Mínim Interprofessional. És d’una incoherència abismal. No han fet cap cessió, no han dut una sola proposta al plenari; en canvi, però, ens demanen que esls donem un xec en blanc”.

La consellera de VOX, Maite de Medrano, l’única que aixecà la mà per votar en contra dels ajuts a les entitats, recordà, per part seva, que “ha estat VOX qui ha permès i ha exigit, com a condició per a poder signar el pacte per investir Marga Prohens com a presidenta del Govern, que l’educació 0-3 sigui gratuïta. Per tant, no els venguin a donar lliçons. VOX no donarà el seu suport per anar posant pegats als pressuposts”.

Torrent: “El PP predica allò que no creu. Ens demanen que els votem a favor el pressupost quan vostès a Madrid voten en contra de les pensions i del salari mínim”

Bàrbara Torrent

Des de l’equip de govern, la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull, acusà l’oposició de posar “entrebancs” a la gestió de l’equip de govern i de voler “bloquejar” el pressupost.  Explicà que “des del passat 27 de desembre, l’oficina pressupostària del Consell i el servei d’Intervenció estan confeccionant la relació d’ajuts nominatius que estaran inicialment vigents el 2024”. Afirmà que es prorrogaran per al 2024 els imports inicials dels ajuts prevists dins el 2023 i que no es prorrogaran, en canvi, per al 2024 els imports inicials prevists dins el 2023 “per fets puntuals”. Tanmateix, explicà que “aquelles subvencions que s’augmentaven en el projecte de 2024 respecte al 2023 hauran d’esperar els augments successius, suplements de crèdit o modificacions pressupostàries per a ser aprovades”.

Quant a la gratuïtat de l’etapa 0-3, Taltavull comentà que “ja tenim els mecanismes necessaris per garantir-la; malauradament, però, el finançament està limitat per la seva negativa a aprovar el pressupost de 2024”.

Taltavull: “Vostès van votar en contra de la gratuïtat del cicle 0-3 i de la climatització de les escoletes. Deixin d’enganar la gent i diguin la veritat a les famílies menorquines”.

 

La consellera explicà, a més, que el pressupost de 2024 inclou 1,6 milions per a la gratuïtat de l’etapa 0-3 i mig milió d’euros per a la climatització de les escoletes. “Es tracta de l’aportació més grossa en matèria educativa, però vostès hi van votar en contra, i ara tenen la barra de demanar-nos que impulsem dues mesures que vostès estan bloquejant. Deixin d’enganar la gent i diguin la veritat a les famílies menorquines”.

Finalment, i respecte a la pujada del 2,5% per las funcionaris, Taltavull digué que els treballadors del Consell hauran d’esperar a què s’aprovin els pressuposts generals de l’Estat per a cobrar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.