Difusió i prevenció: els pilars per combatre el càncer Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer (4 de febrer), l’AECC Ciutadella ha organitzat actes, com la trobada a la Catedral, demà 3 de febrer, per formar un llaç humà

Campanya contra el càncer del 2023. Foto: AECC Ciutadella.

Miriam Triay / Ciutadella – “La paraula càncer és un terme molt ampli que abasta més de 200 tipus de malalties. Cada una d’aquestes posseeix característiques particulars que, en alguns casos, són completament diferents de les d’altres càncers, podent considerar-se malalties independents, amb les seves causes, la seva evolució i el seu tractament específic”. Explica l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Una paraula, ‘càncer’, que prové del grec ‘karkínos’, que significa ‘cranc’, i al·ludeix a la forma de les venes afectades que rodegen el tumor; ja que, segons el grec Galeno (s. II), s’assemblaven a aquest animal marí que li dona nom.

EL CÀNCER EN NOMBRES
Un concepte que ens ve, per tant, de l’antiga Grècia. Però una patologia que, per desgràcia, va en augment. Si el 2022 eren 290.294 nous casos els que vam tenir a Espanya, aquest passat 2023 ja van ser 295.675, i per al 2025 se n’estimen 305.365. Segons dades ofertes per la mateixa AECC. Xifres que s’incrementen, i que ens avisen a tots de la importància de combatre i preveure aquest tipus de patologies.

De fet, en gran mesura, l’augment d’aquestes dades es deu al fet que molts dels sistemes de detecció precoç ja funcionen i donen bons resultats. Però, no ens enganyem, també es deuen a l’increment dels casos reals. A què la incidència d’aquests més de 200 tipus de malalties creix cada vegada més entre els membres de la societat.

EL CÀNCER EN L’AECC
Nombres que són persones. Casos que, en creixement, demostren la important i rellevant tasca de conscienciar que porten a terme associacions com l’AECC. Que, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, ha preparat una sèrie d’activitats difusores. A més de ja haver començat a organitzar els tallers i campanyes d’aquest nou any iniciat.

La campanya d’enguany del 4F, com ells mateixos l’anomenen, recicla el potent missatge de l’any passat, i segueix, per tant, amb la idea de conscienciar amb xifres. I és que ‘1 de cada 3 dones i 1 de cada 2 homes, tindrà càncer’. Per tant, i com afirma Rufi Lorente, presidenta de l’AECC a Ciutadella, “no es tracta d’un problema d’alguns, és una preocupació que ens concerneix a tots”. Demà pots ser tu, o jo. Per açò, el lema d’enguany resa: ‘Tothom contra el càncer’. Tots junts, units, contra aquestes patologies.

‘TOTHOM CONTRA EL CÀNCER’
Pel que ens explica Lorente, demà, dia 3 de febrer, aquestes xifres sortiran al carrer. Però també ho faran els casos d’investigació, i la necessitat de conscienciació que molts voluntaris fan possible. Així, convocant a tothom que vulgui, a la plaça de la Catedral a les 12h, la intenció de l’AECC Ciutadella és formar un llaç humà de color verd, i després llegir un manifest escrit en primera persona, testimonial. Per demostrar com les xifres són persones, sentiments i vides. No només nombres.

Difondre tot el que es pugui, per calar en la gent la importància de prevenir, portant una vida saludable, i de la investigació en càncer per evolucionar en els tractaments, les cures i els sistemes de detecció. En aquest sentit, i per arribar més enllà, a nivell nacional s’ha demanat a diversos equips esportius de primera lliga que, també demà, a l’hora de jugar, portin un braçalet de color verd. De casa nostra s’ha apuntat el club de vòlei l’Avarca de Menorca que, “demà, dissabte, també celebren el dia del club, i hi haurà tot el vòlei de base. Serà una bona manera de donar-nos presència, aprofitant que l’esport té tants seguidors”.

LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER AQUEST 2024
Però no només es tracta de lluitar i treballar en el càncer durant un dia a l’any. Sinó que també es tracta d’acompanyar als afectats i familiars durant tot l’any, a través de diversos tallers i activitats.

Entre els actes i activitats d’enguany, “mantenim les de sempre, com el concurs d’albergínies a l’estiu, o algunes xerrades que ja tenim preparades, a més d’un concert el mes d’abril. Però com a novetat clau, tenim un projecte en marxa per al mes de maig, juntament amb altres associacions. Es tracta d’un esdeveniment que no havíem organitzat encara, i que ens fa molta il·lusió provar”. Una iniciativa que, per primera vegada, uneix a diverses entitats que, de forma conjunta, es volen potenciar i ajudar. Un acte, però, que de moment, es manté en secret fins que estiguin tots els fronts, que suposa, tancats.

D’altra banda, i a més, des de l’associació, també s’organitzen una sèrie de tallers, amb diversos professionals. “Aquest 2024 els usuaris podran trobar els tallers de sempre, com ioga, piscina, pintura, aeròbic en grup (Muévete)… professionals per consultar, com nutricionistes, fisioterapeutes… a més de les sessions individuals. Afegit a tot aquest ventall d’activitats i cursos, i com a novetat, enguany neix el taller de Música i Moviment, que consisteix a potenciar l’expressió del cos a través de la música”.

A més, cada dimecres se seguirà fent la Ruta Saludable: Caminades d’una hora que organitzen diversos voluntaris per diferents zones de l’illa. “Sempre acompanyats de guies, amb un suport, una assegurança”. I el Carret Solidari que, a finals de l’any passat, va agafar molta força. “Aquest servei l’ofereixen, als centres de salut, com el Canal Salat o el Mateu Orfila, vuit voluntaris que, havent fet un curs de formació específica, durant les sessions de quimioteràpia i/o altres tractaments derivats, són allà per acompanyar. El nom de Carret Solidari, se li dona perquè també van amb un carret on els pacients poden trobar menjar i begudes”.

Sumat a tot açò, i gràcies a la psicooncòloga de la que disposa el centre, enguany també s’han començat a portar alguns tallers a les escoles, que suposin la prevenció i conscienciació necessàries. Aquesta iniciativa, juntament amb el programa, ‘Ciència per a tots’, comporta que l’AECC entri dins les aules educatives mostrant el que suposa el càncer i com es pot combatre amb hàbits més saludables, com el no fumar. De fet, i pel que fa a aquest darrer programa, “Balears és la comunitat d’Espanya que ho té més desenvolupat i què demostra més èxit a nivell educatiu. Tot gràcies, com deim, als voluntaris que ho fan possible i que de cada vegada creixen més”.

 

L’AECC EN XIFRES
Concretament, el nombre de voluntaris a Menorca, durant el 2023 va augmentar, amb 40 persones més, respecte al 2022. I pel que fa als voluntaris que realitzen accions, en són 29 més.

És més, i si ens centram en les xifres de l’Associació a nivell de l’illa, gairebé totes han patit un augment. I les que han disminuït, segons ens explica la treballadora social del centre, és perquè la seguretat social ha aconseguit arribar a més gent. Aquestes dades en què es veu una disminució són el nombre de pacients que van al nutricionista o els que van a fisioteràpia. Així 10 persones menys han necessitat serveis de nutrició de l’AECC, i 9 de fisioteràpia; havent pogut trobar la cobertura necessària en la seguretat social.

Les xifres que presenten increment respecte a l’any anterior, es mostren també en el fet que, el 2023 es van atendre 44 pacients més, ja siguin nous casos; persones que han tingut necessitats noves; o que s’han assabentat de l’ajuda que ofereix l’AECC. Pel que fa a la quantia en ajudes econòmiques, enguany l’associació ha pogut recaptar 13.740€ més que l’any passat. Tot un èxit tenint en compte amb què es destinen aquests diners.

Xifres, les del càncer, a nivell espanyol, que esgarrifen la pell quant al creixement, però xifres, també, les que ens ofereix l’AECC, que mostren com, gràcies a associacions com aquestes, l’ajuda i l’acompanyament cada vegada poden arribar a més pacients, i que la prevenció i conscienciació, així com la inversió en investigació, són clau per poder encaminar-nos cap a un món on el càncer no domini el dia a dia de la nostra societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.