El PP denuncia que les víctimes de violència de gènere a Menorca han augmentat un 83% i el Govern central ha reduït els efectius de la Unitat de Família i Dona de la Policia Nacional

El Partit Popular de Menorca ha denunciat avui que, segons dades del Ministeri de l’Interior, l’augment de víctimes de violència de gènere a Menorca des del 2018 al 2022 contrasta amb la reducció d’efectius de la UFAM, la Unitat de Família i Dona de la Policia Nacional.

El senador per Menorca, Cristóbal Marqués, el diputat nacional Joan Mesquida i la consellera Carmen Reynes han comparegut en roda de premsa per lamentar que, mentre les víctimes de violència de gènere conegudes per les forces i cossos de seguretat han passat de 204 el 2018, a 373 el 2022, el Govern de Pedro Sánchez no només no ha augmentat els recursos humans de la Policia Nacional de la Unitat de Família i Dona, sinó que els ha reduït.

El desembre de 2021 hi havia un total de 12 efectius a la UFAM, 4 a la unitat de protecció i 8 en investigació, mentre que al desembre de 2022 hi havia un total d’11, 3 en protecció i 8 en investigació. Aquesta informació ha estat facilitada al senador, com a resposta a una sol·licitud realitzada per Marqués a finals de l’any passat. També cal que el Govern calcula una quantitat semblant d’efectius durant el 2023.

“Ens trobem davant d’un alarmant augment del 83% dels casos de violència de gènere a l’illa. Concretament, l’increment més notable s’ha succeït del 2021 al 2022, passant de 212 a 373. És inacceptable que, davant d’un augment tan significatiu, es respongui amb una reducció en els recursos essencials. Exigim al Govern Central que reverteixi aquesta dinàmica i reforci la UFAM amb més efectius per poder atendre totes les actuacions derivades de les denúncies presentades. Les víctimes mereixen una protecció eficaç i compromesa”, ha dit el senador.

Marqués ha afegit que “el descens de nombre d’efectius no és només un pas enrere en la lluita contra la violència de gènere, sinó també un missatge descoratjador per a les víctimes que busquen suport. Demanem al Govern Central que actuï amb la serietat que aquest assumpte requereix.”

Cristóbal Marqués ha posat èmfasi també en la necessitat de dotar d’estabilitat la plantilla actual de la UFAM a Menorca i buscar mecanismes com els complements de sou o ajudes per trobar vivenda, que permetin evitar que la plantilla es renovi periòdicament, en tractar-se d’un servei que requereix una formació específica en normativa i protocols, cosa que és incompatible amb la mobilitat que hi ha al personal de Policia Nacional de Menorca.

Fa 10 anys que el Govern té congelada la indemnització per residència dels funcionaris de l’Estat. El Govern de Pedro Sánchez ha fet cas omís a la proposta del PP per triplicar aquest plus. Per això, com ja anunciem, tornem a portar aquesta proposta al Congrés i al Senat”, ha remarcat el senador.

Durant la roda de premsa, el PP Menorca ha fet pública una altra mancança molt important, i és la manca del Psicòleg/a Forense als jutjats. Des de la jubilació de la psicòloga adscrita a l’Institut Mèdic Legal ja fa un any i mig, no s’ha cobert la plaça vacant, cosa que ha suposat un retard considerable en la tramitació d’assumptes relacionats amb la violència de gènere.

Cal remarcar que en molts casos és necessària la intervenció d’aquest professional per a la redacció d’informes de credibilitat, simptomatologia de les víctimes o exploració de menors, i la manca del professional per fer-los retarda la tramitació del procediment i suposa un perjudici per als drets de les víctimes, pel retard a la resolució del conflicte. Per intentar salvar aquesta situació, s’ha sol·licitat col·laboració a l’IML de Palma perquè els seus psicòlegs poguessin venir a realitzar actuacions esporàdiques a l’illa, solució que no ha evitat que per a determinades diligències hagin transcorregut més de 6 o 7 mesos.

“Demanem al Govern del PSOE més implicació i que deixin de tractar els menorquins com a ciutadans de segona. Balears és la comunitat de l’Estat amb més taxa de dones que pateixen violència de gènere, i alhora la comunitat on calen més recursos”, ha conclòs Marqués.

Per part seva, el diputat nacional, Joan Mesquida, ha tornat a reclamar celeritat en la construcció de la nova comissaria de la Policia Nacional, “es tracta d’un projecte que s’ha dilatat excessivament en el temps. La comissaria actual té moltes deficiències a les seves instal·lacions, i no resulta tampoc el lloc adequat per a la presa de declaració de les víctimes de violència de gènere, ni tampoc per prendre declaració dels menors que puguin existir a la parella”.

Així mateix, ha demanat un finançament més gran per al Centre Assessor de la Dona, a conseqüència de l’increment de denúncies interposades per violència de gènere, “hi ha hagut
un augment en les actuacions dels tècnics del Centre Assessor de la Dona, i aquest increment necessita més pressupost estatal, provinent del Pacte d’Estat i del Pla Estratègic, per poder complir amb les garanties d’intervenció que realitza el servei”.

Finalment, Carmen Reynes, consellera de Benestar Social del Partit Popular al Consell Insular de Menorca, ha explicat les línies dactuació del seu departament en làmbit de violència de gènere.

En aquest sentit, ha destacat que s’augmentés el servei que presta el punt lila a través del conveni subscrit entre el Consell i la Creu Roja, i els tècnics del punt lila realitzaran la feina de casa d’informació/prevenció no només a les festes patronals, sinó també durant la celebració daltres festivitats que suposin una conglomeració important de persones, prestant el servei durant tot lany. Igualment, es té previst que els tècnics del punt lila acudeixin als centres escolars perquè els adolescents tinguis coneixement de lexistència del recurs i la manera dactuar dels tècnics.

Està programada la construcció d’una sala amable a la caserna de la Guàrdia Civil de Maó (50.000 euros), per crear un espai adequat per a la presa de declaració de les víctimes.

Paral·lelament, s’ha iniciat la distribució del protocol contra violència de gènere a tots els establiments hotelers i d’oci nocturn perquè el personal sàpiga com actuar davant d’un cas i s’estan impartint xerrades informatives als centres educatius per fomentar valors de respecte, tolerància i igualtat entre homes i dones, oferint als alumnes estratègies que permetin prevenir o eradicar la violència de gènere al seu entorn. De la mateixa manera, s’està incidint en la formació del personal del Centre Assessor de la Dona, i properament es farà un curs sobre violència vicària als tècnics.

Reynes ha precisat que el seu departament també realitza tallers de reinserció al centre penitenciari per promoure la prevenció i sensibilització, ja que un alt percentatge de la població reclusa es vincula d’una manera o altra davant una mena de violència. Per a la consellera, “la prevenció de la reincidència és precisament el millor servei social. Si no s’hi intervé, repeteixen patrons en les relacions”.

Finalment, ja estan treballant en la creació d’una línia d’ajudes per a víctimes de violència de gènere que no tinguin recursos econòmics, i s’estan elaborant els protocols per a pisos tutelats.

“Des del Consell Insular estem posant tots els recursos a la nostra. És molt important la coordinació i organització de tots els agents implicats, i també de la ciutadania, per poder assumir amb garanties els nous reptes que ens planteja una societat en canvi constant i amb noves formes de maltractament a través de les noves tecnologies i xarxes socials ”, ha dit Carmen Reynes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.