Salut recorda que la prevenció, la detecció precoç i els hàbits de vida saludables són claus en la lluita contra el càncer Aquest diumenge 4 de febrer es commemora el Dia Mundial contra el Càncer

Des de l’any 2000, a Espanya el càncer ocupa el segon lloc com a principal causa de mort després de les malalties cardiovasculars. Representa un dels principals problemes de salut pública; genera elevats costs, tant sanitaris com d’índole afectiva i social, i requereix un abordatge multidisciplinari, interdisciplinari i coordinat.

El 4 de febrer se celebra cada any el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada, de caràcter global, que enguany, sota el lema «Per unes cures més justes», convida a prendre consciència sobre la importància de la prevenció, l’adopció d’hàbits de vida saludables, la realització de proves de detecció precoç i el suport als qui lluiten contra aquesta malaltia.

Així, la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN) estima que el 2024 es van diagnosticar 286.664 casos, la qual cosa suposa un increment del 2,6 % en relació amb l’any anterior. Tenint en compte homes i dones, els càncers més freqüents són els de còlon i recte (44.294 casos nous), mama (36.395), pulmó (32.768), pròstata (30.316) i bufeta urinària (22.097). Si parlam dels càncers més prevalents entre els homes, aquests són els de pròstata (30.316), còlon i recte (27.009), pulmó (22.483) i bufeta urinària (18.247). En canvi, entre les dones són els de mama (36.395), còlon i recte (17.285), pulmó (10.285) i cos uterí (7.305). A més, entre les dones continua en augment el càncer de pulmó, i això s’atribueix a l’increment de l’addicció al tabac en dones a partir dels anys 70. Així, crida l’atenció la tendència dels darrers anys que el càncer de pulmó i de bufeta disminueixin en homes i que el de pulmó continuarà pujant notablement entre les dones els futurs anys.

En general, les causes d’aquest increment es deuen a un augment poblacional, a l’envelliment de la població i al seguiment d’hàbits i estils de vida no saludables, com ara l’alcohol, el tabac, el sedentarisme, l’obesitat i una alimentació poc saludable. A més, l’impuls dels programes de detecció precoç de mama, còlon i recte i cèrvix també repercuteix en l’augment de la detecció precoç.

Quant a la mortalitat, s’evidencia un descens a causa de les millores de la supervivència de les persones diagnosticades d’un tumor a conseqüència de la promoció dels hàbits i estils de vida saludables, els programes de detecció precoç i els nous tractaments.

A les Illes Balears, segons dades de l’Institut Balear d’Estadística (Ibestat), el 2022 van morir 2.420 persones de càncer (948 dones i 1472 homes). Entre les dones, i segons la localització, van predominar els que afectaven la mama; en segon lloc, els de còlon i recte, i en tercer lloc els de tràquea, bronquis i pulmó. Entre els homes, el que afectava tràquea, bronquis i pulmó; en segon lloc, el de còlon i recte, i en tercer lloc el de pròstata.

Tot i que hi ha factors relacionats amb el càncer que no es poden modificar, com l’edat, les persones poden fer front a aquesta malaltia si són fidels als programes de detecció precoç i de seguiment d’hàbits i estils de vida saludables que ofereix la Conselleria de Salut.

Campanya de prevenció i detecció precoç

La campanya de prevenció del càncer posada en marxa per la Conselleria de Salut recorda la importància de seguir dues senzilles pautes: hàbits saludables i acudir als programes de detecció precoç. Els hàbits saludables són claus per a reduir la possibilitat de patir la malaltia, i detectar un tumor en un estat inicial o com una lesió premaligna incrementa de manera exponencial la possibilitat de curar-lo.

De fet, si s’actués majoritàriament sobre aquests factors de risc, i assistint regularment als programes de detecció precoç, més d’una tercera part de tots els càncers es podrien evitar i altres podrien tractar-se precoçment o de manera pal·liativa. Portant una vida saludable es podrien evitar a Espanya més de 41.000 defuncions i 64.800 casos nous de càncer.

Incorporar hàbits de vida saludables en el dia a dia, com mantenir una bona alimentació, realitzar activitat física i evitar el tabac, l’alcohol o una exposició excessiva al sol, contribueix en un elevat percentatge a la reducció del risc de patir càncer.

Un dels principals factors de risc per a molts tipus de càncer (pulmó, boca, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó) és l’addicció al tabac. En canvi, els beneficis de deixar de fumar comencen des del primer dia i, als deu anys del seu abandó, el risc de morir per un càncer de pulmó es redueix a la meitat.

D’altra banda, una alimentació no saludable, el sedentarisme, l’obesitat i el consum d’alcohol es relacionen en el seu conjunt amb patir càncer colorectal, d’esòfag, ronyó, fetge, estómac, mama i endometri.

A més, l’exposició a la radiació ultraviolada està relacionada amb l’increment del càncer de pell, i a determinades substàncies químiques i radiacions, a càncers de diversa índole.

Programes de detecció precoç

Per això, a les Illes Balears des de fa anys es desenvolupen els programes de detecció precoç de càncer de mama i el de còlon i recte, adreçats a població sana d’entre 50 i 69 anys (https://estrategiacancer.caib.es). A més, també s’hi ha desenvolupat el programa EinaSalut (https://einasalut.caib.es/) que permet al ciutadà, a les comunitats a les quals viu, treballa i interactua, i a les institucions, que puguin prendre les millors decisions respecte de la salut.

D’altra banda, l’Estratègia del Càncer (https://estrategiacancer.caib.es) de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut se suma al Codi europeu contra el càncer quant a les mesures que han demostrat ser eficaces per prevenir-lo.

1.       No fumeu. No consumiu cap tipus de tabac.

2.       Feis de casa vostra una llar sense fum. Donau suport a les polítiques antitabac al vostre lloc de feina.

3.       Manteniu un pes saludable.

4.       Feis exercici cada dia. Limitau el temps que passau assegut.

5.       Menjau saludablement: Consumiu gran quantitat de cereals integrals, llegums, fruites i verdures, limitau els aliments hipercalòrics (rics en sucre o greixos) i evitau les begudes ensucrades i evitau la carn processada, limitau el consum de carn vermella i d’aliments amb molta sal.

6.       Limitau el consum d’alcohol, tot i que el millor per prevenir el càncer és evitar les begudes alcohòliques.

7.       Evitau una exposició excessiva al sol, sobretot en infants. Emprau protecció solar. No useu cabines de rajos UVA.

8.       A la feina, protegiu-vos de les substàncies cancerígenes complint les instruccions de la normativa de protecció de la salut i seguretat laboral.

9.       Esbrinau si estau exposat a la radiació procedent d’alts nivells naturals de radó al vostre domicili i preneu mesures per reduir-los.

11.     Assegurau-vos que els vostres fills participen en programes de vacunació

12.     Participau en programes organitzats de cribratge de càncer

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.