Ferreries a l’inici del segle XX Arxiu Imatge i So de Menorca

Fotografia: Joan Femenías. Consell Insular de Menorca. Arxiu d’Imatge i So de Menorca-CIM. Còpia a l’albúmina. Monocrom.

A l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca tenim fotografies molt polides que ens mostren com era Menorca, els seus pobles i la seva gent pràcticament des dels inicis de la fotografia. L’invent de la fotografia va arribar a la nostra illa bastant ràpidament i no massa anys després de la seva presentació ja es troben fotògrafs retratant.

Avui us compartim aquesta vista de Ferreries en la que destaca especialment el campanar de l’església de Sant Bartomeu, que conserva l’estructura punxeguda que va perdre al final de la dècada dels anys 20 del segle XX.

Aquesta fotografia de Ferreries forma part d’un àlbum d’albúmines del fotògraf Joan Femenías Comellas, que va treballar a Maó entre el 1869 i el 1910. És molt conegut pels seus retrats d’estudi, però també va fer fotografia de paisatge. En aquest àmbit, l’àlbum que conservam a l’Arxiu seria un catàleg d’imatges de diferents llocs de l’illa, del que es podien encarregar còpies.

El contingut d’aquest àlbum és molt interessant perquè ens mostra com era la Menorca de principi del segle XX. Però també té un altra característica important: el procediment fotogràfic. Les fotografies que en formen part són còpies a l’albúmina, un procediment fotogràfic de positivació en paper en el qual s’emprava l’albúmina, una proteïna soluble en aigua i característica de la clara d’ou, combinada amb altres productes químics. Aquesta proteïna fa que les fotografies tenguin el seu color groguenc característic i, a més, fan que siguin fotografies que s’han de cuidar molt, ja que la llum fa que es deteriori molt fàcilment fent esvair les imatges fins a perdre tot el color.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.