Química de fa 100 anys Per Antoni Liz Femenías

Una xerrada de cinc minuts sobre química. Tema de la pàgina 45 de la CYCLOPEDIA de Sam Loyd de 1914.

Com ja vaig dir fa unes setmanes estic treballant l’original en anglès de la Cyclopedia de Sam Lloyd que va publicar el seu fill el 1914. Podeu trobar l’obra original escanejada a la web.

Avui traduïm i comentam la pàgina 45 que tracta de química. Entre parèntesis els meus comentaris.
————————————————-
Sense carregar la memòria amb la nomenclatura tècnica, vull dir unes paraules sobre química en benefici del públic en general i de l’estudiant que pugui estar interessat a seguir l’assignatura.

A través dels llibres de text aprenem que la química orgànica tracta de coses que tenen òrgans per respirar, menjar i créixer, com els animals i els vegetals, mentre que la química inorgànica es refereix a les roques, metalls, gasos, etc. Segons la teoria atòmica hi ha 71 elements originals, que entren en la composició de tot. Aquests elements consisteixen en àtoms infinitesimament petits que es combinen amb altres àtoms per fer carn, ossos, fusta, carbó, aigua, aire, àcids i tot el que existeix. Aquests són els 71 elements: (Només es mostra part de la taula original, alguns pesos no es coneixien prou bé, a més l’obra escanejada té poca ressolució)

(La taula mostra dos elements equivocats Deripium?, Dp i Didymium, Di. El segon és una mezcla de Cerium + Lanthan. No són elements, per tant, són 69. Actualment coneixem 118)

Es veurà que cadascun dels elements té el seu símbol químic i el seu nombre atòmic. Aquests àtoms es combinaran amb altres àtoms per produir àcids, sals, bases o compostos només en múltiples d’aquests nombres. L’hidrogen (H) és la més lleugera de totes les substàncies conegudes i, per tant, es designa com a 1. És catorze vegades més lleuger que l’aire, a partir del qual podríem estimar fàcilment la seva utilitat per a volar en globus.

L’oxigen (O) és 16 vegades més pesat que H té 16 pel seu nombre atòmic i s’uneix amb altres elements en proporcions de 16, 32, 48, 64, etc. En unir aquests elements per formar compostos, els nombres es col·loquen després dels símbols com en àlgebra, per indicar la 2a, 3a o 4a potències. Així com ens fem una idea clara del treball en una expressió matemàtica com A2 + B3 – X Y = Z, el químic descriu la seva fórmula en símbols com HCl + NaHO = NaCl + H2O…
(actualment posam → en lloc de =, també posam subíndex HNO3 en lloc d’exponents)
… que produeix aigua salada, o C3H5 (ONO2)3 que és la fórmula de la nitroglicerina que em va donar l’altre dia Hudson Maxim, la gran autoritat en matèria d’explosius.

(Coneixien la fórmula d’aquest explosiu)

Aquestes són algunes de les combinacions d’àcids, que notareu, totes contenen hidrogen:
Àcid nítric NHO3.
Àcid clorhídric HCl.
Àcid sulfúric H2SO4.
Àcid iodhídric HI.
Àcid fosfòric H3PO4.
Àcid bromhídric HBr.

Llavors obtenim les diferents sals posant metalls en els àcids en lloc de H, així com hidrats i bases que pertanyen a la nomenclatura química.
Els diferents múltiples d’un element produiran compostos completament diferents. H2O és la fórmula de l’aigua i indica que dos àtoms d’H a un àtom d’O formen aigua, sent O 16 vegades més pesat que H mostra que H forma la novena part de l’aigua. Ara augmenta la proporció d’O i el que era un líquid insípid es converteix en un compost espes i almívar amb un gust amarg i olor desagradable que no es congelarà amb un fred intens. Encara no s’ha descobert cap utilitat per a aquest curiós compost.

(Fa referència a l’aigua oxigenada H2O2)

L’aire consta d’una cinquena part d’oxigen a quatre cinquenes parts de nitrogen, però de les seves combinacions resulten cinc compostos diferents: l’òxid nitrós (gas de la risa) és N2O. L’òxid nítric és NO. L’anhídrid nitrós és N2O3. El peròxid de nitrogen és NO2 i l’anhídrid nítric és N2O5.

Qualsevol cosa es pot descompondre, cremar o canviar per acció química, però res es destrueix, cada àtom es pot explicar i restaurar. És una mica semblant a l’aposta de Sir Walter Raleigh que podria pesar el fum del seu tabac. Va conservar i pesar amb cura les cendres dels seus cigars, que, deduïts del pes original del tabac, mostraven exactament quant s’havia escapat en fum.

A grans trets hi ha dos principis en química: l’anàlisi, que analitza o dissecciona un compost per discernir-ne els ingredients; i síntesi que combina els elements per formar altres compostos. El químic modern sap de manera intel·ligent quins dels productes de la natura contenen els elements necessaris per produir una nova combinació i en separar-los salvarà els altres elements i formarà subproductes valuosos.

Es requereix pocs coneixements de química per adonar-se de com de cegament els vells alquimistes anaven a palpes a les fosques, o de com d’absurdes són les històries populars de grans descobriments químics que han estat colpejades per accident.

(El joc d’encertar una cosa fent 15 preguntes)
Res explica millor els principis de l’anàlisi que el petit joc de preguntes, que recomano de tot cor als meus joves amics …

El lector intel·ligent veurà que aquest principi està ben il·lustrat en aquesta petita conferència sobre química; No es donen regles ni fórmules, s’espera que extreu tota la informació possible de les lliçons que no es donen!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.