PortsIB participa en l’extracció de dos canons de vaixell en el Port de Cala Ratjada Les peces recuperades, d'aproximadament 2,5 metres de llarg i un pes estimat de mil quilos cadascuna, se sospita que daten d'entre els segles XVIII i principis del XIX

El Port de Cala Ratjada, gestionat per PortsIB i sota l’empara de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, ha estat avui escenari d’una significativa extracció arqueològica. L’operació, fruit de la col·laboració entre el Consell de Mallorca i la Guàrdia Civil, ha permès l’extracció de dos canons de vaixell, peces que seran analitzades i estudiades per a determinar el seu origen i antiguitat.

Els canons recuperats, d’aproximadament 2,5 metres de llarg i un pes estimat de mil quilos cadascun, se sospita que daten d’entre els segles XVIII i principis del XIX. La procedència exacta d’aquestes peces és encara un misteri, amb possibilitats que abasten des d’Espanya fins a Holanda o França.

L’operació s’ha dut a terme en la zona portuària del Port de Cala Ratjada, destacant la participació de PortsIB en la logística i coordinació en terreny. Representant a la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Antoni Mercant, director general de Ports i Transport Marítim, va ser present en l’operatiu, al costat de destacades autoritats com Llorenç Galmés, president del Consell de Mallorca; Mireia Ferrer, batlessa de Capdepera; i el coronel de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Alejandro Hernández, subratllant la sinergia entre les institucions involucrades.

El descobriment d’aquestes peces arqueològiques no és recent, sent conegut des de fa anys, però va ser en 2021 quan la Unitat d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, G.E.A.S., va realitzar una immersió específica que va documentar la presència d’aquests dos canons, suggerint la possible existència de més restes en la zona de Cala Gat.

Donada la visibilitat i accessibilitat dels canons sobre el banc de sorra, i per a prevenir accions d’espoli, s’ha procedit a la seva extracció com a mesura preventiva. Els canons seran dipositats en el Museu de Mallorca, on tècnics especialitzats en patrimoni de la institució insular duran a terme el seu estudi detallat.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.