Què passa amb la fibra òptica al nucli antic?

Operaris de la brigada fent les obres a la plaça d’Artrutx.

Miriam Triay / Ciutadella – A finals de l’any passat, en aquest mateix setmanari, vam comentar la problemàtica de la fibra òptica al nucli antic de Ciutadella. Com ja explicàvem, hi ha una part de la població de Ciutadella que no pot gaudir dels avantatges i les possibilitats de connexió que ofereix la fibra òptica. I, per aquest motiu, fa anys que tant comerciants com veïnat demanen a l’administració que hi posi remei.

En aquest sentit, el nou equip de govern ja expressava, des del principi, la seva intenció d’actuar, mitjançant la preparació necessària dels diferents carrers de la zona, i la negociació amb Telefònica per aconseguir una solució provisional a aquells carrers on encara no es pugui soterrar el cablejat.

En les darreres setmanes l’administració ha començat una sèrie d’obres i actuacions que facilitaran el procés de cablejat. Des d’El Iris hem volgut actualitzar la informació, després de tres mesos, per saber quina és la situació present.

A CONTRARELLOTGE
Estem davant una problemàtica que, com ens expressaven des de l’associació de comerciants de Ciutadella Antiga, converteix als habitants i comerciants del nucli en “ciutadans de segona”. Ja que no poden accedir a les mateixes facilitats que la resta. “La fibra òptica és una demanda que fa anys que fem”, ens deia Macià Coll, portaveu d’aquesta associació. “I l’impediment sempre ha estat el mateix, l’excés de cablejat a les façanes dels edificis”. Un que ve donat pel Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric-Artístic de Ciutadella (PEPCHA), que no permet que hi hagi cablejat nou en aquestes. Per tant, obliga a que les noves instal·lacions d’aquest tipus hagin de ser soterrades.

Situació que existeix de fa molts anys, però que s’agreujà, des del 2016, quan Telefònica va anunciar la seva decisió que el cablejat de coure deixaria de funcionar en un futur pròxim. L’eliminació definitiva, per tant, de l’ADSL, se sumava a la problemàtica del nucli antic.

Ara, amb data definitiva -29 de maig s’acaba l’ADSL-, i a contrarellotge, el nou equip de govern ha començat a actuar i a marcar les pautes necessàries perquè les operadores puguin començar a soterrar. En paraules de l’actual batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons, “fa unes setmanes que hem començat a col·locar capses de connexió en els diversos carrers del nucli, i a aprofitar el màxim d’arquetes possible, o a fer-ne de noves si així es requereix”. En aquest sentit, han previst la instal·lació de 80 capses, aproximadament, que van encastades a les façanes, abans que Telefònica inutilitzi, oficialment i definitiva, el cablejat de coure.

Obres finalitzades a la Perfumeria Alba, el primer local on es va col·locar una capsa.

EL QUE SUPOSARÀ
Davant aquesta tessitura, hi ha l’afegitó que el nucli presenta dues zones molt clares i diferenciades: les que ja tenen la infraestructura per passar cables soterrats, i les que no.

En aquest sentit, “cal destacar que és gran part del nucli antic el que, actualment, ja està preparat per a tenir fibra òptica. El que passa és que s’havien de fer petites infraestructures, perquè el cablejat pogués anar de l’arqueta preparada del carrer, a la casa o local. I, fins fa poc, no s’havia trobat col·laboració per a fer-ho”, afirma Juana Mari Pons. Així, i després d’anys d’aturada perquè ningú assumia la responsabilitat de la tasca, l’administració ha iniciat l’actuació, que comporta la mencionada instal·lació de capses.

De totes maneres, i sense fer diferenciació en aquest sentit, l’Ajuntament ha decidit que, la brigada col·loqui aquestes capses a tots els carrers, tant si ja tenen l’estructura per soterrar com si encara no. Perquè la idea és seguir avançant també en aquest sentit.

Però, què implica que hi hagi carrers preparats i d’altres que encara no hi estan? Que, per temps i logística, és impossible reformar-los tots abans del 29 de maig. I açò se suma al fet que cada vegada se’ns demana més connectivitat per realitzar activitats quotidianes.

Què passarà, llavors, amb les zones que no estan preparades?

“Fa mesos que estem negociant amb Telefònica la possibilitat de firmar un Conveni, com el que ja van fer fa un temps amb Toledo, on l’operadora es comprometi a treure el cablejat de coure de la façana, que és de la seva propietat, a canvi de posar, provisionalment, el de la fibra òptica. I una volta el carrer ja estigui preparat, que també s’encarregui de soterrar-ho”, ens explica Joan Benejam, primer tinent de batlle i regidor de noves tecnologies.

Així, encara que el PEPCHA deixi clara la prohibició de col·locar nou cablejat als enfronts, realment no augmentaria el nombre d’aquest, i seria mentre no es pugui soterrar, per no deixar, durant més estona, a la població que viu i conviu en aquests carrers, sense l’opció de fibra òptica, ni ara tampoc ADSL. Una decisió recolzada per la mateixa Comissió de Patrimoni -en la reunió d’aquest dimarts, 6 de febrer- que no hi veu cap inconvenient, mentre la gran operadora firmi el Conveni i es comprometi a fer-ne totes les passes.

Obres iniciades a Ca’s Seller, on estan col·locant una capsa.

LES ALTERNATIVES LOCALS
Davant el que ha suposat i suposa la falta de fibra òptica a totes aquestes zones de Ciutadella, fa anys que operadores i empreses locals, com Infotelecom, ofereixen alternatives. En paraules de Macià Coll: “Aquestes companyies han pogut donar resposta a la nostra demanda, i potser per aquest fet, hem pogut tenir més paciència amb la falta de fibra òptica. Però segueix sent una mancança que s’ha de solventar”.

Són formes de connectivitat intermèdies, però que tampoc arriben a cobrir les necessitats reals. Perquè, i com ens explica la propietària de Vadllibres, ubicat al carrer de sa Carnisseria, “el món digital està preparat i construït, cada vegada més, per funcionar a través de la fibra òptica, de les formes de connexió més ràpides, i amb molta més capacitat. Les plataformes, les aplicacions… tot. I açò cada vegada anirà a més”.

Companyies locals que han ajudat a fer que durant aquest temps la gent no es quedés sense cap tipus de solució. Però que no en són la forma definitiva. “Tot i que la nostra operadora sigui una empresa local, i ens doni cobertura al més elemental, encara tenim alguns problemes de mala connexió. A vegades fem feina i ens quedam penjats, per parlar per telèfon hem de sortir al carrer, l’ordinador moltes vegades se’ns penja o va molt lent…”, ens confessa una de les sòcies de la Perfumeria Alba; el primer lloc de Ciutadella on l’Ajuntament ha col·locat una d’aquestes capses.

Altres comerços que El Iris ha visitat, situats a Ses Voltes, Santa Clara, sa Carnisseria i sa Contramurada, també afirmen que gràcies a aquestes companyies poden tenir un accés més ràpid i digne a internet, però que, i comparat a la fibra òptica, a la connectivitat per cable, la diferència de servei és notòria.

Capsa col·locada a la Perfumeria Alba.

FIBRA ÒPTICA GAIREBÉ A TOCAR
Alternatives, per tant, necessàries en els temps més foscos del nucli antic, però que, i ara, si tot va bé i s’avança com toca, ja no seran imprescindibles. És per açò que, aquestes companyies ja han expressat la seva voluntat de soterrar cablejat, de fer alguna de les instal·lacions, per poder mantenir als seus clients, als quals encara avui, donen servei.

Segons Josep Fortuny, el gerent d’Infotelecom: “Nosaltres ja tenim un munt de clients dins aquesta zona als quals oferim solucions de connectivitat. Es tracta d’una alternativa per antena, que hem anat instal·lant per suplir la fibra òptica, però té diferents dificultats. Com la capacitat limitada, ja que per cada estació emetent hi ha un nombre finit d’antenes que poden rebre amb qualitat la senyal; o la falta d’accés a la coberta de l’edifici, com passa a moltes plantes baixes. Aquests problemes, amb la fibra òptica, no hi serien”.

Per aquest motiu, i sabent que el soterrament i la possibilitat d’instal·lar fibra òptica, cada vegada és més a prop, Infotelecom, així com altres, ha presentat un projecte on s’exposa de quina manera poden fer la instal·lació, i com entenen ells que és més viable fer-ho, complint amb la normativa vigent. Es tracta, a més, d’una empresa que ja ha fet instal·lacions d’aquest tipus, com la del Consell de Menorca.

“Ara, gràcies a la col·locació d’aquestes capses i arquetes, a aquest avançament fet per part de l’administració, ja només falta que l’Ajuntament ens doni el sus!”.

En aquest sentit, n’Esperança Juaneda, segona tinent de batlle, i regidora de servei de manteniment i millora de la via pública, ens explica que, tant els carrers on ara ja hi ha la infraestructura dissenyada per poder soterrar cablejat, com als que encara no però s’hi està treballant, qualsevol operadora i companyia que vulgui podrà fer-ne la instal·lació. “Nosaltres ara preparam les capses i les arquetes, a partir d’aquí, són les companyies les que han de soterrar-ho tot. No posarem cap impediment. Només volem que tothom pugui gaudir d’aquesta forma de connectivitat. El que no veiem adient és que fins ara, la gent que volia fibra òptica, no pogués optar-hi”.

Si tot segueix el seu rumb, llavors, i els inconvenients són mínims, a finals del mes de maig, quan s’apagui l’ADSL i el fil de coure ja sigui inservible, les persones que viuen al nucli antic de Ciutadella, sigui perquè s’ha soterrat el cablejat, o perquè s’ha penjat provisionalment a la façana, tindran la possibilitat d’accedir a la fibra òptica i de gaudir d’una connectivitat elemental i bàsica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.