Daniel Marquès, regidor de Turisme: “Digitalitzarem el fons d’informació turística per fer-lo el més accessible possible”

Itziar Lecea / Ciutadella – Amb FITUR encara recent i les reserves de temporada ja a ple rendiment, xerram aquesta setmana amb el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Ciutadella, Daniel Marquès. Les expectatives per la nova temporada turística, assegura, són molt bones, però reconeix que hi ha alguns matisos pel que fa a l’oferta durant la temporada baixa. Per ara, la prioritat és l’arribada del turisme sènior, que ens visitarà durant el mes de febrer i seguirà durant l’inici de primavera; i es va fent feina de fons per atacar un dels majors problemes turístics del nostre municipi: les zones madures.

Quina valoració fa de les trobades mantingudes a FITUR i quins fruits en podrem veure?
Hem pogut mantenir converses amb el sector i veure quines eines tenim a l’abast per promocionar turísticament el nostre municipi, així com fer feina amb altres institucions públiques. Concretament, hem mantingut reunions amb el Govern, i veiem que és possible allargar la temporada, però haurem de crear oferta prou atractiva per mantenir l’interès del visitant en temporada baixa. A banda, també vam avançar en la digitalització de tot el material de promoció que tenim a l’Oficina de Turisme. Aquesta, tot i que estigui ubicada a l’Ajuntament, és competència de la Fundació Foment del Turisme, organisme amb el qual treballarem durant aquest any per dur a terme la digitalització de tots els continguts. Avui en dia tothom dur un mòbil a la mà, pel que és de rebut poder digitalitzar tot el fons d’informació i fer-lo el més accessible possible.

Pel que fa a les connexions de transport, es va poder concretar algun nou acord?
Vam mantenir una trobada amb la naviliera Menorca Line. Aquesta línia ens permet tenir una connexió amb Mallorca, i el nostre objectiu, veient la seva oferta, és millorar els desplaçaments dels menorquins des de Ciutadella cap a Mallorca. Alcúdia, concretament. Tanmateix, estem encara negociant les possibles millores, pel que podem avançar poc fins que no estigui tancat en forma de conveni. I, tot i que no és competència nostra, sí que vam mantenir converses amb Jet2 per poder tenir una connexió de vol amb Londres, almanco.

Hem de tenir en compte que el turisme entre illes el tenim tot l’any, concretament el turisme mallorquí, que ve en moments molt concrets, dels quals es beneficia Ciutadella de manera molt directa. Les facilitats que podem donar com a municipi són en mobilitat, per aquest motiu mantenim aquestes converses amb navilieres. Tanmateix, hi ha certes mancances envers els serveis, o el fet que no hi ha prou oferta oberta durant els caps de setmana d’hivern. Des de l’àrea de Turisme podem recollir aquestes mancances i fer-les arribar a qui realment té la competència per poder-les resoldre.

Algunes d’aquestes mancances es relacionen amb l’estat de les urbanitzacions del municipi, algunes d’elles de les més antigues de Menorca?
Estem fent feina, de manera coordinada amb altres àrees de l’Ajuntament, damunt d’aquest Pla d’urbanitzacions. La idea és poder detectar les prioritats de millora en zones turístiques madures i veure quins projectes es poden adequar a cada una de les urbanitzacions. Tanmateix, és un pla general que volem aplicar durant la legislatura, dintre del qual s’hi inclouran grans i petites obres, com la bomba de recirculació d’aigua de Cala Blanca, que instal·larem en breu. També estem fent feina, des de l’Àrea que gestiona Esperança Juaneda, damunt de la zona verda de Santandria.

Aquest mes de febrer ha arribat el turisme d’Imserso a Ciutadella. Què poden trobar ara mateix al nostre municipi que sigui atractiu?
Amb l’arribada del Imserso ens hem posat d’acord amb els organitzadors d’excursions per poder veure què podem fer. És un servei més que es dona des de l’Ajuntament, i que enguany suposa un dia de visita al nostre municipi, on fan degustació, dinar, volta… En el que hem col·laborat és en posar activitat complementària de forma gratuïta, a banda de les activitats que programen els operadors d’Imserso. Així, s’ofereix una visita setmanal al Reial Alcàsser i una al Museu de Can Saura.

Ampliar aquesta oferta municipal té a veure amb l’anunci, fet a FITUR, de voler allargar la temporada nou mesos?
Sí, adequar l’oferta a través d’Enjoy Ciutadella pel turisme que ens arriba ara forma part del pla de poder allargar la temporada. Enguany hem començat febrer amb bones expectatives: ja tenim obert l’hotel Sagitario de Cala Blanca, dia 12 obre el Farragut de Calan Blanes, dos dies després l’hotel Calan Bosch i l’Ilunion de Cala Galdana obre dia 1 de març. En total, seran unes 3.500 persones que arribaran de manera escalonada durant el mes de febrer. Podem dir que és una bona xifra. Hem de tenir en compte que, normalment, venien els mesos de novembre i desembre, però enguany el programa serà de febrer a juny, en tost de novembre a febrer, que era el calendari habitual. La llàstima d’aquest any ha estat no poder tenir una previsió, que al final és el que demanen des del sector hoteler. Aquesta previsió també va ser una demanda que vam fer a FITUR.

Hi ha previsió de dinamitzar amb activitats més enllà de la temporada baixa?
Enguany tenim novetats pel programa Enjoy Ciutadella, que són les activitats turístiques i culturals que vam iniciar l’any de la pandèmia. Les primeres que fem són les visites al Reial Alcàsser i el Museu de Can Saura, que comencen amb el turisme sènior aquest mes de febrer. A partir del dia 3 de juny, ampliarem a la resta de tipus de turisme. La novetat d’enguany, en temporada alta, és que adaptarem i potenciarem les rutes de Mirant al mar. En tenim per diferents zones: una a Cala en Blanes, una a Cala Blanca, una altra a Cala en Bosch… A banda, volem ajudar també als comerços i establiments d’aquestes zones, que intentarem que es puguin beneficiar de visitants que s’apuntin a aquestes rutes, que ampliarem i millorarem amb la digitalització, que farem arribar als visitants allotjats als hotels de les urbanitzacions. L’objectiu final, a banda de dinamitzar les urbanitzacions és oferir als visitants alternatives de rutes turísitiques més enllà de les que es fan al centre històric durant l’estiu, mantenint les que ja existeixen. Ciutadella té molt més a oferir. És qüestió de mostrar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.