Un nou panorama musical s’obre pas a Ciutadella Amb la rescissió del Conveni amb Ciutadella Antiga destinat a dinamitzar el centre del municipi de ponent, l’Ajuntament es compromet a fer-se càrrec d’aquesta tasca

Treu la llengua, 2023, organitzat per Més que música. Foto: Més que música

Miriam Triay / Ciutadella – Fa setmanes que sentim parlar de la rescissió del Conveni que l’Ajuntament de Ciutadella havia firmat, en anteriors legislatures, amb Ciutadella Antiga, per a la dinamització del poble. És a dir, per omplir els carrers i locals, en temporada baixa, de música i actuacions.

En paraules del regidor de Cultura, Miquel Pau Fullana, dites al ple del 30 de gener, en resposta a la Moció que havia presentat el PSOE contrària a aquesta rescissió: “El Conveni es va crear amb dues intencions molt clares: que els músics tinguessin més actuacions i donar així suport a aquests grups musicals locals, i que, alhora, servís per dinamitzar diferents zones de Ciutadella en temporada baixa. I açò no s’ha complert”.

NOVES MIRADES DINAMITZADORES
Rescindit aquest Conveni, per donar resposta al que ells creuen que realment s’havia de fer, l’Ajuntament ha preparat una programació per a després de Carnaval, en la qual abastaran diferents espais del municipi, alhora que comptaran amb diversos músics locals de l’illa. “Volem donar cobertura als grups musicals de Ciutadella. No pot ser que hagin d’anar a altres pobles a actuar perquè aquí no poden”, ens conta el regidor Fullana.

Segons el que ens han pogut avançar fins al moment, la idea és iniciar la programació el primer cap de setmana de març, i continuar-la fins a, com a màxim, principis de juny. Calculant així uns 10-12 concerts -un cada cap de setmana-. “La idea és que sigui música de petit format, que permeti a la gent seure, fer una copa, menjar… gaudir de la música, i l’ambient que es crearà, a l’aire lliure”.

En aquest sentit, els llocs que formaran part d’aquesta dinamització seran: plaça de les Palmeres, plaça de la Llibertat, plaça Nova, plaça de l’Empordà, plaça d’Artrutx, carrer Josep Mª Quadrado -davant l’antiga Impremta des Racó-, plaça dels Pins i placeta del Roser.

“L’objectiu és dinamitzar un poc més, senzillament empènyer i donar feina als músics, que durant l’hivern, en general, ho tenen més complicat. Així, ens centram en temporada baixa, ja que, a més, durant l’alta ja hi ha prou activitat musical, i tampoc és qüestió de trepitjar-nos”, declara Fullana.

Treu la llengua, 2023, organitzat per Més que música. Foto: Més que música

MOTIUS DEL NOU RUMB
Què va fer que l’Ajuntament decidís actuar d’aquesta manera? Doncs, segons expliquen des de l’equip de govern, el mal funcionament del Conveni que havia nascut de la voluntat de dinamitzar el poble.

“El Conveni s’ha revisat en diverses ocasions, en diferents reunions amb els tècnics i la policia local, i de totes les converses s’ha arribat a la mateixa conclusió: el Conveni per dinamitzar tot un poble quedava reduït a un sol lloc, deixant la resta del municipi sense actuacions. I, a més, el 2023 en temporada baixa es van fer 3 actuacions, de les 25 que es poden arribar a fer”.

De fet, i segons aclarà la batlessa, Juana Mari Pons, al ple mencionat amb anterioritat, “quan vam entrar a l’Ajuntament, vam reactivar el Conveni per peticions vàries. Però el primer concert, ja va portar a les primeres queixes i denúncies. I per açò es va rompre aquest. Una vegada fet açò, ens vam reunir amb tots els tècnics de la casa, vam tornar a plantejar si hi havia d’haver Conveni o no, i es va trobar que no. Que es tractava d’una tasca que es podia assumir des de Cultura, la de dinamitzar el poble a través de places, concerts, músics i varietat”. A més, i davant el resultat que només es fessin un nombre reduït de concerts i al mateix espai, la batlessa afegeix: “Era un Conveni per dinamitzar el poble, que se’n beneficiés tothom, no uns pocs”.

UNA REALITAT ESPERANÇADORA?
Policia local, tècnics i Ajuntament de Ciutadella -sigui l’equip de govern o l’oposició-, s’han pronunciat al respecte i han mostrat el seu parer. Però, què opinen els vertaders afectats? Els músics? Des del setmanari hem pogut parlar amb alguns d’aquests així com amb organitzacions involucrades. I el parer, tot i diversificar-se en les formes i les fórmules, és el mateix: A Ciutadella fa anys que falta activitat musical de qualitat, per la qual cosa, els músics locals han de marxar a altres municipis on, sent més petits i amb menys gent que hi conviu, tenen molts més esdeveniments programats en aquest sentit.

Així, segons el portaveu i vicepresident de l’Associació de Músics de Menorca, José Luís Linares: “És una bona idea, encara que valenta. S’han de tenir en compte moltes coses perquè funcioni, i contemplar totes les possibles fórmules d’actuació”.

Treu la llengua, 2023, organitzat per Més que música. Foto: Més que música

En aquest sentit, per cantants locals com Cris Juanico, “no s’hauria de fer competència als locals que, fins ara, brinden actuacions en directe i s’ho curren. Per tant, perquè la iniciativa surti bé, s’hauria d’estudiar molt bé l’horari en què s’ofereixen els actes. A més que els veïns tenen dret a conviure de forma tranquil·la. Però si aquestes coses es controlen i es tenen en compte ja està, al final comprometre’s i ajudar a que els músics puguin tenir el seu espai, sempre és positiu”.

Una mirada esperançada i positiva compartida per molts músics, davant el nou rumb de l’Ajuntament de Ciutadella, que cerca dinamitzar el poble i donar feina als músics artistes. Però un nou rumb que ha de tenir molts fronts en consideració. A l’expressat per Juanico, l’Associació hi afegeix que el fet que la programació pensada sigui d’un concert per cap de setmana, pot provocar que es caigui en la problemàtica  d’aglomerar a molta gent en un únic lloc. Per aquest motiu, “potser faria falta organitzar més d’una actuació per dia, a diferents llocs, que ajudi la gent a dispersar-se, com es fa a Maó o Alaior, i també permetre que locals que vulguin sumar-se a la iniciativa, puguin”.

O també, i com expressa la música Eva Huergo, “és important el com es farà. Ja que, no és el mateix que s’escullin els músics i grups a dit, a que s’obri una convocatòria lliure. Realment, i venint de l’administració pública, hauria de ser la segona opció, si realment el que es vol és rotar, i donar espai a tots els artistes locals de l’illa”.

Per tant, és una idea que s’aplaudeix, que es recolza per la majoria de músics. Com destaca el músic i professor, Pau Pons, “estic a favor de tot el que sigui impulsar la música, ho trob un premi pels músics, els artistes, pels bons professors, pels pares que creuen i paguen estudis, pel públic… per tothom que hi creu. El que tots els músics puguem tenir l’experiència d’estar davant la gent que coneixem, del nostre poble, i sentir-nos a gust, és alguna cosa preciosa”. Però que necessita tenir en consideració molts matisos perquè realment funcioni.

Treu la llengua, 2023, organitzat per Més que música. Foto: Més que música

Una altra opinió a tenir en compte és la brindada per l’associació Més que música, encarregada d’organitzar, entre altres, el festival Treu la llengua, que creu que està molt bé apostar per la dinamització del poble, i la possibilitat que els músics puguin tenir escenaris al seu municipi, sense haver de marxar. Però que, realment, açò no només els fa falta als qui fan actuacions de petit format.

“Tot el que impliqui major moviment musical, sempre s’ha d’aplaudir. Però segueix faltant que s’aposti pels concerts de gran format. És més, i hi ha una diferència abismal entre Ciutadella i els altres pobles en aquest sentit”. Així, Més que música expressa que, no només no es recolzen aquest tipus d’actuacions, sinó que, a més, no es donen facilitats per a les organitzacions o grups que ho organitzen pel seu compte. “La gent jove i els concerts de gran format, no tenim espai a Ciutadella, ni ens donen facilitats per tenir-ne, de fa molts anys”.

De moment, és unànime l’opinió que les passes estan anant cap al bon camí, però que, encara, hi queda molta més trajectòria a recórrer i a tenir en compte. Que, fa molts anys, que els músics a Ciutadella han quedat relegats a un segon pla i, per tant, la feina per fer és gran. Però que, a poc a poc, un nou panorama musical s’obre pas a Ciutadella i, amb ell, l’esperança del gremi dels músics de poder viure i existir a través del que més els agrada, a casa seva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.