El departament de Cultura convoca el XX Premi Francesc de Borja Moll de creació de rondalles i llegendes Tot l’alumnat de secundària i batxillerat hi pot participar i el termini per a presentar les obres finalitza el 31 de març de 2024

El departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, dins el seu programa de Política Lingüística, vol posar valor i fomentar el coneixement de la cultura popular i la creació literària entre l’alumnat de secundària i batxillerat dels centres d’ensenyament de l’illa.

És per això, que el departament de Cultura ha convocat el XX Premi Francesc de Borja Moll de creació de rondalles i llegendes. Un concurs que té com a objectiu promoure la cultura popular i la creativitat literària entre els estudiants més joves i donar a conèixer diferents tipus de gèneres narratius per estimular el seu desenvolupament intel·lectual. “Volem impulsar la creació literària entre els joves de la nostra illa, i ara més que mai, ja que les llegendes i rondalles de Menorca han estat recentment declarades Patrimoni Cultural i Immaterial de Menorca. Per això, tornem a convocar, un any més, aquest premi”, exposa el conseller de Cultura, Joan Pons Torres.

En el concurs es poden presentar tots els alumnes de secundària obligatòria i batxillerat de Menorca, i ho poden fer a través de quatre modalitats:

– Modalitat A: Narració escrita pels alumnes d’ESO.
– Modalitat B: Narració a través d’un vídeo o una animació de tècnica lliure pels alumnes d’ESO (time lapse, stop motion, dibuix animat, 3D, etc).
– Modalitat C: Narració escrita pels alumnes de batxillerat.
– Modalitat D: Narració a través d’un vídeo o una animació de tècnica lliure pels alumnes de batxillerat (time lapse, stop motion, dibuix animat, 3D, etc).

Cada concursant pot presentar un màxim de dues obres, que han de seguir l’estructura pròpia del gènere de la narrativa popular en la forma de rondalles, llegendes i faules. A més, cada obra que es presenti es pot crear individualment o en grups integrats per un màxim de 4 persones.

Pel que fa a les característiques de cada obra, és obligatori que estigui redactat o expressat en llengua catalana. Les modalitats A i C, les escrites, han de tenir una extensió màxima de 5 fulls a doble espai i en lletra Arial 12, i es poden presentar en paper o en format digital. Per altra banda, les modalitats B i D, han de tenir una durada màxima de 5 minuts, s’han de gravar en horitzontal i el resultat final ha de ser una única peça audiovisual, muntada i tancada en un format de vídeo habitual com MP4, AVI, MOV, etc.

Els originals (un sol exemplar), que han d’anar adreçats al departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, es poden presentar fins al dia 31 de març. Les mateixes s’han de presentar amb títol i pseudònim. Dins un sobre a part, en el qual s’han de repetir el títol i el pseudònim, han de figurar les dades personals de l’autor o autors (nom, llinatges, adreça postal, adreça electrònica, telèfon, edat i curs) i del centre a què pertanyen.

Si una de les obres presentades obté algun premi en un altre certamen durant el concurs i és previ a saber els guanyadors del Premi Francesc de Borja Moll, els participants hauran de notificar-ho al Consell Insular, que retirarà l’obra.

Quant als premis, el guanyador obtindrà un certificat per valor de 350 euros, i el segon classificat de 150 euros. Aquests certificats es poden bescanviar amb material escolar o informàtic i llibres. A més, el centre on estudien els guanyadors del primer premi de cada modalitat, obtindran un premi consistent en l’actuació d’un grup inclòs en el catàleg del programa “Menorca, Arts, Música i Teatre” del Consell Insular, escollit pels guanyadors i en la data que vulguin.

El jurat d’aquest concurs estarà integrat per un/a representant de la Secció de Llengua i Literatura de l’IME, un/a representant de la Comissió Assessora del Patrimoni Cultural i Immaterial de Menorca, un/a representant de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, Dani Bagur, com a expert en audiovisuals gràcies a la seva funció d’editor i productor videogràfic i Miquel Àngel Limón, doctor en Periodisme.

Després de valorar totes les obres presentades, el jurat escollirà les dues guanyadores de cada modalitat. Al mateix temps, el jurat seleccionarà les obres, que segons el seu parer, mereixen ser publicades o difoses. Així, posteriorment el Consell Insular difondrà les narracions i els audiovisuals que resultin guanyadors d’aquest XX Premi Francesc de Borja Moll.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.