Reprendre el programa de voluntariat sociosanitari a l’Hospital Mateu Orfila

El gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, el doctor Bernardo Pax, i la presidenta del Comitè Local de la Creu Roja Espanyola a Maó, Àngels Andreu, han signat aquest dimecres  un conveni de col·laboració per reprendre el programa de voluntariat sociosanitari a l’Hospital Mateu Orfila. L’acte ha comptat amb la participació del president de Creu Roja Balears, Mateu Ballester; la responsable del servei d’atenció a l’usuari de l’Àrea de Salut de Menorca, Otilia Pons; la treballadora social de l’hospital, Eva Torrents, i voluntaris de l’entitat.

Amb el nom de «Al teu costat», el programa de voluntariat es va iniciar l’octubre de 2019 però la irrupció, just al cap d’uns mesos, de la pandèmia de la COVID-19 en va dificultar la implantació. Amb l’acord d’avui es pretén donar un nou impuls al projecte que vol donar resposta a la necessitat d’acompanyament que tenen cada vegada més pacients durant un ingrés hospitalari, per poder anar a sessions de tractament a l’Hospital de Dia, per
a les visites a consultes externes al mateix hospital o a l’Hospital Universitari Son Espases.

Les persones destinatàries són pacients que viuen tot sols, que tenen una xarxa familiar i social escassa, o que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat. En els casos de visites per consultes mèdiques, s’ha d’acreditar que els beneficiaris no tenen cap suport familiar, els familiars viuen fora de l’illa o no poden fer l’acompanyament per una situació puntual de baixa mèdica, malaltia crònica invalidant o incapacitat legal. Els professionals del Servei d’Atenció a l’Usuari i Treball Social de l’Hospital són els encarregats de coordinar el programa per atendre les necessitats i peticions d’acompanyament que duran a terme un grup de voluntaris de la Creu Roja que han rebut la formació necessària i estan disposats a aportar el seu temps.

L’objectiu del programa és oferir una atenció personalitzada i directa als pacients, afavorir-ne el benestar als centres hospitalaris i evitar una situació d’aïllament social, de manera que els resulti tan agradable i confortable com sigui possible la visita o l’estada a l’hospital. En aquest sentit, se’ls oferiran estones de comunicació, oci i entreteniment per evitar les situacions de solitud que el fet d’anar a l’hospital o d’estar-hi ingressat provoca en els pacients. També es pretén minimitzar l’impacte emocional i el deteriorament que pot suposar un ingrés llarg, i potenciar les capacitats personals del pacient estimulant les relacions humanes i socials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.