Darrer Dimarts sí, dia de la sobrassada no

El nostre Darrer Dimarts córrer perill de perdre la seva identitat i convertir-se en el dia de la Sobrassada i, desgraciadament perdrem el nom original d’una de les tradicions ciutadellenques, i també ferrerienques i mercadalenques més arraigades.

Veim com a les publicacions fetes a les xarxes socials han estat nombrosos els comerços i empreses que van anunciar que dimarts estarien tancats tot el dia, o bé tancarien a les 12 o 13 hores perquè era “el dia de la sobrassada”.

Poc a poc estam perdent el nom original del Darrer Dimarts i és preocupant, perquè si demanam als joves d’entre 15 i 20 anys que es celebra el dimarts després dels Carnavals, segurament el que us diran és el dia de la sobrassada,  de la mateixa manera que ens està passant amb actes com el d’anar a tirar avellanes per Sant Joan, a maldir-se la “guerra de les avellanes” o com molts de mallorquins al formatge de Maó-Menorca, que és el nom de la seva Denominació d’Origen, li diuen de manera errònia formatge maonès.

Els mitjans de comunicació i també els educadors i, de manera especial els pares hem de fer pedagogia d’aquestes paraules, d’aquestes actes o celebracions tant nostros i evitar que es perdi el seu nom original, perquè sinó poc a poc anirem perdent tota la nostra identitat.

Celebrem el Darrer Dimarts, com celebrem els Darrers Dies de Carnaval, o per Sant Joan anirem a tirar avellanes i a fer botar els cavalls a les corregudes a Sa Plaça, i no fer la guerra d’avellanes i a fer botar els cavalls al caragol de Ses Voltes.

Preservar les nostres tradicions, els nostros costums centenaris, les seves denominacions és feina de tots, perquè hem de conservar el que és ben nostro i no deixar que des de fora, des de la globalització festes com les del Darrer Dimarts es converteixin en el dia de la sobrassada, que és a més a més una festa gastronòmica on la sobrassada és un dels productes protagonistes, però sense oblidar els botifarrons, les greixeres de porc, els crespellets, les coques amb roes, o dolços com les greixeres de brossat i de monyaco, els palos de crema, els crespells de sobrassada, de monyaco de brossat i tota aquesta gastronomia del Darrer Dimarts i dels Darrers Dies del Carnaval a Menorca, que tampoc hem de deixar perdre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.