El rellotge de sol no funciona Per Antoni Liz Femenías

Tranquils. No és la fi del món. La Terra segueix els seus moviments habituals i, prest, el rellotge tornarà a funcionar.

Esporàdicament he mostrat alguns rellotges que he anat fent, com el de la rotonda de cala Blanes. Avui explicam aquest que vaig fer fa una vintena d’anys. El vaig fer de marès i actualment s’ha deteriorat bastant. Durant l’hivern no funciona en tot el dia.

La primera foto mostra el rellotge com va quedar al voltant del 2004. L’agulla es veu poc, perpendicular al pla del rellotge, orientada cap al nord. Inclinada 40º, coincidint amb la latitud de Menorca, de manera que l’agulla apunta cap a l’estrella polar, és a dir paral·lela a l’eix de la Terra.

El pla del rellotge coincideix amb l’equador de la Terra.

No es veu que l’agulla tengui ombra com un dia amb nivolats o com es veuria a qualsevol hora un dia de febrer, encara que faci sol.

El motiu és que l’eix de la Terra encara està un poc inclinat en direcció contrària al Sol i aquest passa durant el dia per l’hemisferi sud de la Terra.

Durant les estacions de tardor i hivern el pla del rellotge queda en ombra i no funciona en tot el dia. Cada any passa igual. No importa. Habitualment són dies curts, freds, d’estat poc temps pel pati.

El dia 20 de març a les 4 i 1 minuts de la matinada el Sol passa el pla de l’equador. L’eix de la Terra serà perpendicular a l’equador i, quan surti el Sol dia 20 de març el rellotge tornarà a funcionar.

A la segona foto es mostren els canvis que vaig fer un o dos anys després. El vaig repintar, amb canvis de colors. Vaig canviar l’agulla per un pla per reduir el perill de l’agulla i es mostra l’ombra d’un dia de primavera o estiu, quan el rellotge funcionava. Era un capvespre poc després de les cinc i mitja. El rellotge està en horari oficial d’estiu i no en horari solar que és l’habitual dels rellotges de Sol.

El rellotge tornarà a donar l’hora oficial des de la sortida (cap a les 6 del matí) fins a la posta (passades les 9 del vespre).

El migdia en horari solar de Ciutadella seria a les 12 però en horari ofical d’estiu és a les 13:45. (A Greenwich-Castellón seria a les 14h però a Ciutadella anam 15 minuts avançats a l’horari de Castellón) i a Maó 2 minuts avançats més que a Ciutadella.

El moviment de rotació de la Terra és ben regular i és línies de les hores és calculen fàcilment. En 24 h la Terra gira 360º, i cada hora 15º, cada mitja hora són 7,5º i cada quart, 3,75º.

Els canvis per l’òrbita elíptica de la Terra són petits i l’error mai passa de 7 minuts (El Juliol). El febrer arribaria a 17 minuts però aquest rellotge no funciona el febrer.

Una altra aventatge d’aquest rellotge és que es pot situar a la zona sur i es pot observar des d’una terrassa orientada cap al sud especialment a principi de primavera quan més agradable és seure i estar al Sol.

He de comentar que el canvi d’horari és fa el darrer diumenge de març. Aquest any és el 31 de març (coincideix amb el diumenge de Pàsqua) i que, per tant del 20 al 30 de març encara tindrem encara l’horari d’hivern. Els primers 10 dies de funcionament haurem de corregir l’hora.

El dia 24 de febrer tindrem la darrera lluna plena d’hivern i el dilluns 25 de març la primera lluna plena de primavera. El diumenge següent és el diumenge de Pàsqua i també es fa el canvi d’horari. A les dues de la matinada passam a les 3.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.