Josep Juaneda, nou coordinador general de Més per Menorca “Hem de començar a prendre decisions d’una forma més transversal, més horitzontal, amb lideratges col·lectius”

III Congrés de Més per Menorca. Foto: Més per Menorca.

Miriam Triay / Ciutadella – Josep Juaneda, actual portaveu de Més per Menorca en l’oposició al Consell Insular, el passat dissabte, 16 de febrer, va esdevenir el nou coordinador general del partit, en el III Congrés de Més per Menorca. Amb una trajectòria política diversa, que l’ha portat per càrrecs molt dispars, com a regidor a l’Ajuntament de Ciutadella, o conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera; ara es prepara per a aplicar tot el que ha après. Que es pot resumir amb el concepte ‘humanitzar’.

Què destacaria de la seva trajectòria?
Vaig començar sent regidor a l’Ajuntament de Ciutadella, entrant com a independent del PSM. Amb la missió d’aportar un punt de vista diferent, basat en el meu origen professional.

Jo venc de l’àmbit de l’educació física, de la joventut. I em vaig adonar que el context que es dóna, moltes vegades, dins el món de l’esport: individual, desigual, competitiu… també és el que es viu a la societat. I que si, fins al moment, m’havia dedicat a transformar el sistema esportiu, promulgant valors com la cooperació, la feina en equip, el respecte… A través de la política podia extrapolar aquestes transformacions de les realitats i el context a un nivell més social i general.

Després vaig fer el bot al Consell Insular de Menorca, com a director insular d’Educació, Joventut i Esports, encara des d’una perspectiva més sectorial. Des d’aquesta posició vaig estar transformant les realitats dels joves des d’una proximitat clau per poder abastar i comprendre el que es necessitava.

Però, realment, quan vaig ampliar la meva visió i mirada, va ser com a conseller. Des d’aquesta posició ja contemplava tota la societat. I vaig aprendre a gestionar Menorca com a una reserva de la biosfera, entenent-la com a un ecosistema únic, fent compatible l’activitat humana i la preservació del territori.

En aquest moment, ja faig una passa més de consciència, i m’adon que ens hem de posar a transformar la societat actual pel que fa al model social, econòmic i cultural. Perquè els valors que els sostenen ja han quedat obsolets.

I apareix l’important concepte d’humanitzar. Hem d’humanitzar la política per, en conseqüència, poder humanitzar, transformar, la societat. I només serem capaços de tenir una societat més humana quan plantegem un sistema social, polític, econòmic i cultural que sigui capaç d’integrar a la majoria de les persones. A més, estem davant una societat que, per voler ser global, s’ha desconnectat del planeta. I ens hem de reconnectar. El futur també passa per cercar un millor equilibri social i ecològic. 

Si passam a parlar de la nova posició de coordinador general dins Més per Menorca…
És amb aquesta energia i convicció amb què, finalment, i des del passat dissabte, agaf el càrrec de coordinador de Més per Menorca. Perquè els partits també s’han d’humanitzar. També han de començar a prendre decisions d’una forma més transversal, més horitzontal, amb lideratges col·lectius. Fent una política en positiu, propositiva.

El partit necessita un nou lideratge. Estem davant un canvi generacional important, al qual hem de donar resposta i del qual hem de formar part. I jo em veig capacitat, amb ganes i il·lusió, de fer-ho. Ara ens toca liderar, i ho podem fer d’una altra manera, amb uns altres valors, amb un altre estil de política. Hi ha polítiques que han quedat obsoletes, i ho hem d’afrontar i canviar.

I destinaré tots els meus esforços, energia i dedicació a fer feina per aquest projecte, però sobretot, treballaré per Menorca. Per fer aquesta necessària transformació. Perquè el 2027 el partit es convertesqui en el paraigua sota el qual s’hi vegi identificada tota l’esquerra, l’eina a través de la qual canalitzarem les lluites compartides i el descontentament social.

En aquest sentit, com diria que va anar el III Congrés del partit?
Molt bé. Hi havia molta gent donant-nos suport, recolzant el projecte de Més per Menorca. Va ser molt emocionant. I l’executiva que s’ha format és bastant jove, però alhora amb molta experiència.

Ara hem de començar a fer molta feina des del partit. I encara que açò no ens fa cap por, hem de ser capaços de transmetre-ho a la ciutadania. Que la gent entengui la importància d’aquesta transformació social, econòmica i política.

De fet, la tractorada del passat 19 de febrer, és un símptoma que hi ha sectors que ja ho detecten. De com les regulacions, les decisions, que es prenen fora de Menorca, que són les que afecten l’illa, van en contra nostra. La gent ha d’entendre que fins que no hi hagi un canvi, algú d’aquí que realment tengui les mans lliures per fer canvis fora… No obtindrem resultats positius. Necessitam diputats al govern central que no depenguin de ningú ni de res. En aquest sentit, veure projectes com el del BNG, és esperançador.

“Nosaltres intentam fer una oposició en positiu. Encara que no és fàcil. Tenen una animadversió molt clara a tot el que ve de Més per Menorca. En set mesos han estat incapaços d’aprovar res del que presentam”.

I pel que fa al partit, en quin moment diria que es troba actualment, després d’haver passat a formar part de l’oposició?
Més per Menorca està en un estat de salut molt bo. Perquè compta amb el valor més important: les persones. Hi ha moltes persones que donen suport, que fan feina, per al partit. I, evidentment, s’ha de tenir ben present que les eleccions van ser resultat d’un context que va molt més enllà de nosaltres. De fet, som l’únic partit d’aquesta categoria, diguem, que va resistir l’onada del PP i la ultradreta. Altres, com Més per Mallorca, o Podem, van baixar molt, alguns fins a un 50%, nosaltres no. Açò és senyal que som un partit que està en un estat bo, i que fem feina pels canvis necessaris i importants de què parlàvem.

Jo crec que som l’alternativa real a unes polítiques de dreta i d’ultradreta. Som l’únic partit que pot apostar realment per decidir des de Menorca, i fer polítiques feministes, polítiques ecologistes… que realment es traduiran en una transformació d’aquest model social, polític i econòmic obsolet. I que mostra símptomes d’aquesta obsolescència. Hem de fer la política d’una altra manera.

En aquest sentit, quina valoració en farien de la gestió del PP fins al moment, des del Consell?
Jo definiria l’equip de govern del PP a partir d’una sèrie de conceptes o idees: Per començar, no té projecte polític, ni gestiona amb una visió clara. I ho ha demostrat, perquè no és capaç d’aprovar el pressupost, la màxima eina de gestió que ha de tenir una institució. Nosaltres encara estem esperant que ens contesti esmenes de fa dos mesos. No es mostra receptiu d’arribar a acords.

Enllaçat a açò, es pensen que encara estan fent oposició. És un govern que quan li proposes alguna cosa, contesten amb un atac, amb una recriminació. Nosaltres en tot moment hi anam de forma propositiva. I ells, en canvi, estan fent oposició de l’oposició.

I, en aquest sentit, es pensen que governen en majoria. L’exemple més clar d’açò és que només podem arribar a acords unànimes quan tots anam a les seves, però ells són incapaços de renunciar a una part del seu ideari per poder arribar a un punt comú.

A més que estan qüestionant, i tornant a posar sobre la taula, temes ja superats. Com la llengua catalana o el model territorial de Menorca. Són coses de fa dècades, i nosaltres ja no estem en aquest punt, nosaltres miram cap endavant. Hem d’avançar com a societat.

I tot açò com ho afrontau des de l’oposició de Més per Menorca?
Nosaltres intentam fer una oposició en positiu. Encara que no és fàcil. Perquè sempre que presentam propostes, ens les tomben. Per molt que ells estiguin d’acord amb una part. Enfora de poder-nos fer alguna aportació, ens diuen que no sistemàticament. En set mesos han estat incapaços d’aprovar res del que presentam. Tenen una animadversió molt clara a tot el que ve de Més per Menorca. Però nosaltres seguirem proposant, sempre fent oposició en positiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.