L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) participa a ARCOmadrid amb un estand propi S’hi exposarà la proposta «Perímetre de seguretat» d’Isabel Servera

L’exposició «Perímetre de seguretat» d’Isabel Servera, presentada per Pilar Cruz, ha guanyat la convocatòria oberta llançada per l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) per seleccionar un projecte de comissariat per al seu estand a ARCOmadrid 2024, que se celebra del 6 al 10 de març a la Institución Ferial de Madrid (IFEMA).

Entre els 14 projectes presentats, l’exposició d’Isabel Servera i Pilar Cruz ha estat la més ben valorada pel jurat, integrat per Carlos Jover, curador; Alexandra Laudo, curadora; Bartolomé Marí, curador; Gisel Noé, curadora i directora d’Art Contemporani Mataró; Antonio Ortega, artista i docent; Ester Prat, docent i gestora cultural, i Karen Müller, responsable de l’àrea d’arts visuals de l’IEB.

L’IEB, com a institució cultural, hi participa des del 2019 amb un estand propi a la secció d’espais culturals d’ARCOmadrid amb l’objectiu de fomentar la visibilització i internacionalització dels artistes balears en esdeveniments estratègics de projecció exterior, atès que els projectes que es presenten a la convocatòria han de ser propostes fetes per curadors amb participació d’un o una artista de les Illes Balears.

Els projectes que l’IEB hi ha presentat fins ara són «El instante antes de que algo suceda», amb Lara Fluxà, Gabriel Pericàs i Ian Waelder, a cura d’Allélon; «Rèplica. Tour de force» de Joan Morey, a cura de Jesús Alcaide; «Spleen de Teheran. Càmera lúcida» de Núria Marquès, a cura d’Alexandra Laudo, i «Mediterranean Souvenirs: Ofrenes» de Julià Panadès, a cura d’Àngels Miralda.

«Perímetre de seguretat» és una instal·lació in situ d’Isabel Servera, amb comissariat de Pilar Cruz, que parteix d’una investigació visual de l’artista sobre les obres públiques i l’ús d’elements plàstics de senyalització per constituir perímetres de seguretat.

L’artista acota i senyalitza amb aquest tipus d’elements l’estand de l’IEB per generar consciència a l’espectador sobre el dret a l’ús de l’espai, a tall de reflexió sobre els privilegis d’accés, trànsit i ocupació que tenim segons la comunitat o col·lectiu a què pertanyem, sigui per elecció o designació, sigui per qüestions econòmiques o d’ordre geopolític.

Com és recurrent en la seva pràctica artística, l’artista se serveix de tècniques artesanes en desús, amb la tècnica del tapís de baix lliç per al trenat de les cintes de senyalització. L’ús de l’artesania constitueix, a més, un fil conductor en la seva obra per reflexionar sobre l’entrellaçament entre el món preindustrial i el del capitalisme tardà en relació amb les nocions d’organització de la feina i explotació econòmica dels recursos.

Pilar Cruz (Saragossa, 1972) és curadora i treballadora cultural i especialitzada en les subcultures a Espanya en la dècada dels seixanta. Va ser seleccionada en la primera edició de Komisario Berriak i el seu interès per formats híbrids de treball l’ha duit a codirigir projectes com «Liminal GR» o «Degénero ediciones». Ha format part de l’equip comissarial de La Capella i actualment forma part de l’equip GRAF.cat. És assessora del programa Temporals de l’ICUB i desenvolupa diversos projectes de manera independent.

Isabel Servera (Mallorca, 1986) és una artista visual que viu i treballa a Barcelona. Té una àmplia trajectòria artística, en la qual ha exposat en diferents museus i galeries nacionals i internacionals. Recentment, ha estat guardonada amb el II Premi Barbara H. Weil, gràcies al qual va fer una residència artística a Nova York. La seva obra és present en col·leccions com l’Ajuntament de Palma, la Fundació Vila Casas, la Fundació Banc Sabadell i la Col·lecció DKV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.