Sebastià Triay Fayas, president d’ASHOME. Adéu al model del turisme familiar? “Menorca està convertint en un destí de parelles”

C.M / Ciutadella – A FITUR vau demanar als polítics de Menorca més implicació de cara a l’arribada dels primers turistes de la temporada. Estau satisfets?
Estem contents amb la implicació que estan demostrant el Consell i l’Ajuntament de Ciutadella. Som conscients que no podem demanar que les platges es facin net el febrer. Vam demanar a l’Ajuntament que fes unes actuaciones a les urbanitzacions de cara a l’arribada dels turistes de l’Imserso i la veritat és que hem tingut molt bona resposta. La Cova de s’Aigo, per exemple, l’any passat es va obrir el 26 de maig, i enguany s’ha obert el febrer. No tenim queixa.

Què en penseu de la plataforma del Consell per denunciar el lloguer turístic il·legal, que ha estat des de sempre un dels caballs de batalla d’Ashome?
Quan vaig assumir el càrrec de president, ja vaig dir que tenia dues prioritats: allargar la temporada, perquè no pot ser que tinguem una temporada de cinc o sis mesos, i aconseguir que s’actuï amb força contra l’oferta il·legal, que representa una competència deslleial per als hotelers. A més de no pagar impostos ni taxa turística, aquests ‘empresaris’ provoquen que quan vénen treballadors de fora, no trobin pisos per llogar. Però per part del Consell hi ha hagut una implicació molt forta. S’ha signat un acord amb Booking, que és un dels principals canals de venda de tot el món, i hem aconseguit que exigesquin a qualsevol persona que vulgui penjar el seu catàleg que tengui un nombre de matrícula legalitzada. Açò és molt interessant i crec que en notarem els efectes aquest mateix estiu.

Ja vau dir que l’alternativa de destinar solars turístics als treballadors com a solució a la manca d’habitatges de lloguer no la veieu gens clara, en el cas de Menorca…
Gens ni mica. Un empresari que tengui un solar turístic no voldrà fer apartaments per als treballadors, sinó que li voldrà donar un ús turístic legal. Però aquest, us ho deix clar, és el meu punt de vista, no és el punt de vista d’Ashome.

Més d’una vintena d’hotels obren les seves portes a Menorca entre els mesos de febrer i març. Amb tots els canvis i les transformacions de tota mena que s’estan produïnt, veis més possible ara arribar a la temporada de vuit o nou mesos?
Crec que sí. Tot allò que poguem descongestionar de juliol i agost i passar als mesos de març i abril, crec que és important i crec que estem en la bona línia.

Quan vareu agafar el càrrec l’estiu de 2023 vau dir que un dels vostres reptes era lluitar contra la turismefòbia. Sembla que els menorquins no ens acabam de llevar de sobre la inscripció d’acusació de turismefòbics…
No, no ens l’acabam de llevar. Ja ho va dir un famós periodista (Iñaki Gabilondo), que Menorca sembla que vol turisme sense turistes. Açò no pot ser. Hi ha hagut aquests darres anys un mal ambient, tal vegada perquè durant el mes d’agost hi ha hagut massificació, i s’ha produït aquest fenòmen, de la turismefòbia, que crec que, amb tot, anirà desapareixent de mica en mica perquè estem lluitant per aconseguir-ho. Menorca, fa 50 anys, era el paradís en termes econòmics. L’economia menorquina no necessitava el turisme. Tenia quatre pilars bàsics: el calçat, la bijuteria, la construcció i el camp, que anava beníssim. El Caserío comprava tota la producció de llet i formatge als pagesos. El turisme era cosa de gent de fora, dels mallorquins. Avui, desgraciadament, el 80% de l’economia menorquina depèn, directament o indirecta del turisme. Ho dic sempre: tant de bo puguéssim tornar 50 anys enrere, però avui no hi ha pràcticament res més. Dues fàbriques de calçat que mereixen tot el meu respecte, perquè són dues fàbriques emblemàtiques, però que no poden aguantar tota la producció que es feia fa 50 anys. La bijuteria, ja ho veieu, tot són problemes… La construcció s’aguanta i té molta feina, però tampoc no hi ha gent per fer-la… I del camp, què us he de dir?

“La Reserva de Biosfera? Possiblement, no l’hem sabuda vendre perquè no és una cosa tangible com els monuments talaiòtics”

Quina destinació s’ha de donar als fons de l’Impost de Turisme Sostenible?
Aquella per a la qual es va crear l’impost, sense dubte. L’ITS es va crear per millorar les urbanitzacions i les infraestructures. Pensau que les canonades d’aigua d’algunes urbanitzacions tenen 60 anys! Els fons de l’ITS s’han de destinar a açò, no al que s’han destinat els darrers vuit anys, a quadrar els pressupostos de qualsevol conselleria que anava malament.Molts dels turistes que ens visiten, sobretot els espanyols, repeteixen molt Menorca com a destinació. Paguen l’ecotaxa i a l’any següent ens visiten i volen veure millores a les urbanitzacions, i no en veuen cap. On van aquests doblers? S’han de donar explicacions. No poden servir més per quadrar els pressuposts de conselleries que van coixes.

Confiau que hi hagi un canvi de tendència?
Encara no n’hem vist els efectes; de moment, tenim promeses.

L’any passat es van complir 30 anys de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera. N’hem sabut treure tot el profit, a aquest segell?
Ser una Reserva de Biosfera és important. Allò que passa és que tal vegada no ens hem sabut vendre bé com a Reserva de Biosfera. Per exemple, fa molts pocs mesos que la UNESCO ha declarat la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. Açò és una cosa que la gent pot veure i pot palpar. La Reserva de Biosfera possiblement és més abstracta, però els monuments es poden visitar. Jo us puc dir que aquest hivern, com a hoteler, ho he notat molt. La gent que ve aquest mes de gener i febrer ens demana on són els monuments. Però pot ser que en el cas de la Reserva de Biosfera no haguem sabut donar-li l’empenta que es mereixia. No s’ha perdut per l’Administració. Possiblement no l’hem sabuda vendre perquè no és una cosa tangible, com els monuments talaiòtics.

“L’Impost de Turisme Sostenible no pot servir per quadrar el pressupost de les conselleries que van coixes”

Menorca no es lleva de sobre la imatge de ser un destí turístic car. Creis que aquest fet pot anar en contra del perfil de l’illa com a destinació tradicional del turisme familiar?
Els hotels de Menorca ens estem aguantant molt a l’hora d’estirar els preus i aguantar les pujades dels preus de les matèries primeres, per exemple, el menjar, o l’energia. Però us he de dir una cosa: durant els anys posteriors a la pandèmia, fins i tot ja des d’abans, el model del turisme familiar està canviant a Menorca. Menorca s’està convertint en un destí tranquil. Continua essent un destí familiar durant els mesos de juliol i agost, quan els fillets fan vacances, però de mica en mica s’està convertint més en un destí de parelles. Els hotels només per adults tenen de cada vegada més d’èxit. El model està canviant i també cap a un turisme de major poder adquisitiu. Pensau que el turisme familiar venia justet de pressupost i es tirava molt per al tot inclòs. Les parelles, avui, no són de tot inclòs; són més de contractar el berenar i, com a molt, la mitja pensió. Molts hotels només fem mitja pensió. Açò crec que és positiu, perquè Menorca està guanyant en qualitat.

Sou favorable a regular el preu del lloguer dels habitatges?
El mercat del lloguer es condueix per la regla de l’oferta i la demanda. Potser sí, que s’haurien de regular, una mica, però pensau que també hi ha el dret de l’inquilí i del llogater. Potser s’ha de trobar un terme mig. Som conscient que un treballador no pot pagar mil euros al mes per un lloguer. Segurament, 600 euros seria un preu més just i lògic, però tot açò va en funció de l’oferta i la demanda.

Però no creieu que el lliure joc de l’oferta i la demanda ha demostrat en aquest cas no ser capaç d’estabilitzar el mercat i que la situació se n’ha anat completament de mare?
Personalment no en som partidari, com us dic, d’aquesta regulació. Us diré una cosa, que és personal meva. No hi ha cap promotor ara mateix, llevat de jo mateix, que estic fent dues promocions, que faci pisos ni a Ciutadella ni a Ferreries. En primer terme, perquè els bancs ho posen molt difícil per donar una hipoteca a un promotor. I en segon terme, pels entrebancs de l’Administració. Ja fa nou anys que esper la llicència de l’Ajuntament per poder construir un nou hotel de 116 habitacions al Passeig Marítim, el Sagitario Passeig Marítim. A part de tot això, tinc un parell més de projectes a Ciutadella per fer habitatges per a vendre o per a llogar que fa dos anys i mig que esperen. Tot açò fa que el promotor estigui temptat de tirar la tovallola.

“Ja fa nou anys que esper la llicència per poder construir un nou hotel al Passeig Marítim, i dos anys i mig que esper per unes promocions de pisos. Tot açò fa que el promotor estigui temptat més d’una vegada de tirar la tovallola”

Regular l’entrada de vehicles a Menorca, sí o no?
No hi puc estar d’acord. El que sí s’hauria de regular és l’entrada de cotxes de lloguer que vénen de la Península i que no paguen l’impost de circulació a Menorca. Aquestes companyies paguen aquests impostos a un petit poble de Madrid, on no valen quasi res. Que el paguin a Menorca, que és a on circulen.

Què en penseu de la idea de prohibir comprar propietats als inversors foranis per frenar la gentrificació?
No hi estic gens d’acord. No es poden posar traves a ningú en un enton de mercat lliure com el que tenim. A més, segons Europa, és del tot inviable.

Què demanau els hotelers al nou PTI?
Coses molt bàsiques. Per exemple, el PTI de 2003 regulava que durant 10 anys només es puguessin fer 6.000 noves places hoteleres a Menorca, a raó de 600 anuals. Sabeu quantes se’n van fer? Ni la meitat. El PTI és massa restrictiu en aquest aspecte. Crec que el Pla Territorial allò que hauria de definir primer és quin tipus de turisme volem i preveure un creixement proporcional, i açò és el que no som capaços de fer. Us pos un altre exemple del que demanam. Abans, cada apartament turístic sumava tres places, i ara, amb el nou PTI, són quatre. Perquè si el criteri era un el 2003, quan els partits d’esquerra van fer el PTI, ha de ser un altre el 2023, si l’han fet els mateixos?

“Algunes empreses de lloguer de cotxes paguen l’impost de circulació dels vehicles a un petit poble de Madrid, on no valen quasi res. És un tema que s’hauria de regular”

Contents, amb les connexions aèries?
El Consell està fent bona feina. Estem molt contents, sobretot amb els vols nacionals. Ara mateix, tenim vols amb Bilbao o València, el mes que ve se’n posarà un amb Saragossa, ens han posat més vols amb Barcelona, amb Madrid. A nivell internacional, s’ha pogut mantenir el vol directe amb París i s’ha aconseguit escurçar el temps d’espera a l’aeroport de Barcelona.

Als vostres 72 anys, perquè us complicau tant la vida amb projectes, quan podríeu retirar-vos tranquil·lament a descansar?, d’on obteniu tanta energia?
He tingut moments durs, en què la salut no m’ha acompanyat. Però, ara que estic bé, què voleu que faci? Cada dia, a les sis del matí, som a l’hotel, i me’n vaig a les deu del vespre. Quan vam obrir l’Hotel Sagitario Playa, a Cala Blanca, el 1990, teníem un deute molt gros, de 300 milions de pessetes. La meva dona i jo no sabíem com ens en sortiríem. Per paga, el 1990 va ser una de les pitjors temporades que record, que va coincidir amb una de les crisis més grosses que he viscut. Quan va acabar la temporada, vam rallar amb la dona de si havíem de tancar o no, de si quedaríem malament amb el banc, no ho véiem gens clar. Però la veritat és que estem molt contents de la resposta de la gent de Menorca. Ja fa trenta-cinc anys que obrim tot l’any. Primer ho féiem per necessitat i ara ho fem perquè ens agrada. A més, a jo no m’agrada caçar ni pescar ni anar a un bar, aquesta és la meva vida i faré el que faig mentre tengui salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.