Avançam proposa a Margarita Comas Camps com a Filla Il·lustre d’Alaior El grup d’esquerres ha enregistrat una moció on proposa a la científica Margarita Comas Camps com a mereixadora d’aquest guardó

El grup municipal Avançam ha enregistrat una moció al ple de l’Ajuntament d’Alaior per proposar a Margarita Comas Camps com a mereixedora del distintiu de Filla Il·lustre del municipi.

Amb aquesta moció, Avançam pretén que tant la seva obra com la seva imatge sigui socialment reconeguda i esdevengui exemple i orgull tant per als alaiorencs i alaiorenques com per a tothom.

La portaveu d’Avançam, Isa Allès, ha destacat que “consideram just i necessari que des del nostre ajuntament es comenci a destacar la figura de dones que han marcat la història del nostre municipi, per això, d’aprovar-se la nostra moció seria la primera vegada que es distingeix a una dona amb el títol de Filla Il·lustre”.

Biografia

 

Margarita Comas Camps (1892-1973) va ser una destacada biòloga i pedagoga alaiorenca que va brillar en els àmbits científic i pedagògic durant el primer terç del segle XX. En una comunitat científica predominantment masculina, Margarita va esdevenir una figura destacada, essent considerada i respectada pels seus companys. Va obtenir la seva graduació en Magisteri i es va convertir en una de les primeres dones a Espanya a llicenciar-se i doctorar-se en Ciències Naturals.

Margarita Comas Camps va ser una investigadora científica, una de les pedagogues més rellevants de la primera meitat del segle XX i una de les figures clau en la introducció de la didàctica de les ciències a Espanya. Malgrat l’entorn hostil a les dones en aquell moment, va defensar amb fervor la coeducació i va lluitar per eliminar les diferències en la manera d’ensenyar entre dones i homes.

Durant la Guerra Civil espanyola, Margarita va viure a l’exili a Anglaterra, on va aconseguir convertir-se en professora universitària, una fita poc comuna en aquell moment. La seva vida va estar marcada per la convicció ferma en la coeducació, la tasca científica i l’activisme social.

La trajectòria de Margarita Comas Camps va ser un exemple inspirador per a moltes dones, mostrant-los els drets que calia defensar. La seva vida es va desenvolupar enmig de les dificultats de la guerra i la repressió franquista, i les seves conviccions republicanes d’igualtat i llibertat la van convertir en una figura reconeguda com a progressista en aquells temps. La seva dedicació i contribució han deixat un llegat durador en el camp científic i pedagògic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.