La ciència de Joan Benejam Per Antoni Liz Femenías

El 2022 a Ciutadella es va celebrar l’any Joan Benejam centrada en les obres «Ciutadella veia» i «Foc i Fum», coneguem la seua obra en Ciències.

A la WEB de la Biblioteca Nacional de España trobam fitxades 27 obres de Joan Benejam. Les de domini públic (més de 80 des de la mort del seu autor) es poden trobar digitalitzades i es poden consultar. Hi ha 12 obres.

Les imatges mostrades aquí són de les obres digitalitzades a la web.(datos.bne.es).

CIENCIAS FÍSICAS Y NATURALES»

Aquí mostram la portada de la segona edició (1901) de l’obra «Ciencias físicas y naturales» de 311 pàgines. Publicació dirigida als alumnes del mercat espanyol i americà (l’imprempta de Burgos anuncia remeses a les províncies i també a América).

L’obra és un text de divulgació dels coneixements científics de l’època amb moltes il·lustracions dividida en 5 apartats: Física, Química, Mineralogia, Botànica i Zoologia.

Al final de cada capítol hi ha un resum dels principals coneixements.

Hi ha lleis de la naturalesa (com, per exemple el principi d’Arquimedes) però evita totes les fórmules matémàtiques.

Mostra de la pàgina 57 (FISICA. cap. X. La Luz: su propagació) respectant la seua ortografia:

«Ahora bien; ¿sabéis cuál es la velocidad de un rayo luminoso? Pues es nada menos que de 77 mil leguas de 4.000 metros por segundo.

Todos los astros, á excepción de la Luna, distan millones de leguas de la Tierra. El Sol se halla á una distancia de 37 millones de leguas, también de 4.000 metros, y para llegar hasta nosotros un rayo del Sol, se necesita el espacio de 8 minutos 13 segundos.»

Mostra de la pàgina 116 (QUÍMICA. cap. I. De los cuerpos):

«Casi todos los cuerpos de la naturaleza son compuestos, peró los hay que no lo son, y á estos se les llama simples, porque no se pueden descomponer, por la sencilla razón de estar formados con una sola sustancia. Hoy día se cuentan hasta 72 cuerpos, entre ellos la mayor parte de los metales, el gas hidrógeno, el oxígeno, el nitrógeno, el carbono, el cloro y otros.

Mostra d’una de les imatges del llibre (pàg 68)

 

 

Altres obres científiques són:

EL PUEBLO ILUSTRADO (1879). Teorías al alcance de todos, amb 519 pàgines.

Amb 4 apartats: La naturaleza y sus fenómenos, El globo que habitamos, La vida de los seres, La humanitat sobre la Tierra.

VULGARIZACIONES CIENTÍFICAS (1898). Amb 552 pàgines.

Amb els mateixos 4 apartats. Només canvia el títol del segon que aquí es diu «La Tierra en el Universo». Aquestes obres són de divulgació de coneixements de la Ciència i la Naturalesa per a tots els lectors.

També podem trobar els 24 primers exemplars de «LA ENSEÑANZA RACIONAL» REVISTA PEDAGÓGICA de 12 pàgines que va començar a publicar em 1888. amb exercicis de C. Naturals «LA CIENCIA EN PRESENCIA DE LOS NIÑOS», i també alguns de Aritmética i Càlcul, classificats en tres «GRADOS». També hi ha exercicis de gràmática.

Uns exemples:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.