Josep Canet Ricart Per Bep Portella Coll

Josep Canet neix a Ciutadella el 1848. És fill de Josep Canet Alzina (Ciutadella, 1810) i de Joana Guitart Capella (Ciutadella, 1811). De família humil, son pare és mariner i cap al 1864 patroneja un llaüt. Finalment, entra a Ciutadella i posa una “escola” privada i una botiga a la plaça Vella. Joan Benejam es refereix a son pare: “I com es fill de Mestre Bep des Correu a ne qui ets al·lots de fa cinquanta anys devem bona part de lo primer que vam aprendre, queda entre els propulsors de la cara material de ca nostra a la vegada que entre els monitors dels seus habitants…” [Benejam, J. El Menorquín. Març 1920]. Entre 1870 i 1873, Josep Canet, no sabem si el pare o el fill, és dirigent del Club Republicà Federal de Ciutadella, per tant, podem pressuposar que la família té una ideologia ben definida.

Canet Guitart va ser el que avui diríem un emprenedor. Va entrar com a regidor l’any 1883, i va intervenir en una qüestió tan controvertida com és el fet que els administradors dels arbitris de consum fossin regidors, potser per això va estar-hi només un mandat.  Va ser conegut sobretot com a iniciador de la fabricació de moneders de plata a Ciutadella, quan només hi havia sabaters; tenia el taller al carrer de Santa Clara. Però les seves activitats econòmiques van ser moltes i diverses. El 1885 va comprar un veler pollacra goleta, el “Francisquita” per dedicar-lo al comerç. També va dirigir el Bazar Canet. Cap al 1887 és cofundador i membre de la primera Junta de Govern del Banc de Ciutadella SA. Entre 1890 i 1898 almenys, arrenda la gestió dels “consums” a l’Ajuntament amb un cost de gairebé cent mil pessetes anuals, una fortuna llavors. Durant una època és exportador de calçat. Amb altres fabricants i inversors, posa en marxa la construcció del pailebot El paquete ciudadelano, que besa la mar a Barcelona l’any 1886 i perilla l’any  1920 salpant de Melilla. A final del segle XX ja està entre els dotze majors contribuents. El 1890 mana construir la casa d’estiueig Miramar, a sa Farola, una de les primeres de la colònia. En un dels seus viatges per Europa, a Leipzig compra una pianola per a les seves tres filles, que havien estudiat música.

L’any 1917 obté el càrrec de consignatari de la naviliera La Marítima. En l’aspecte familiar, es casa el 1875 amb Teresa Menéndez Fornaris (Ciutadella, 1846), amb la que té Teodoro, Eulàlia, Francesca, Ramon Leopoldo i Teresa. Francesca serà religiosa i Teodoro serà elegit diputat pel Partit Republicà Radical, d’Alejandro Lerroux i assassinat l’any 1936, els primers mesos de la guerra civil. Canet Guitart mor el 9 d’abril de 1921; uns mesos després mor la seva esposa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.