Ordenances del Mostassaf (Menorca 1569) – (I) Per Jaume Sastre Moll

Durant l’època medieval, el funcionari municipal encarregat de vigilar el mercat era el  mostassaf, càrrec elegit anualment pels representants de la vila però sota la jurisdicció del governador. La seva funció estava molt ben clarificada. Ell era l’encarregat de guardar i vigilar l’ordre públic en el mercat i tenia competències en fer complir i l’aplicar les ordenances municipals dictades sobre la construcció dels immobles i envans a la via pública, no permetre envair els espais públics dels carrers, ni minvar l’espai de les places comunes. Així, s’assabentava de les característiques permeses en les noves construccions i denunciava la invasió del carrer o plaça per una nova edificació….

Vigilava la netedat dels carrers i places, multant aquells mercaders o venedors que llançaven sutzures o no recollien les brutícies després d’haver celebrat el mercat; vigilava els preus dels aliments venuts al detall i de l’equitat de les peses i mesures utilitzades en aquelles transaccions, de manera que  sancionava totes aquelles irregularitats practicades pels venedors.

Normatives sobre les verdures, hortalisses i fruites

Tota l’hortalissa duta i aportada per vendre a la plaça del mercat havia de ser fresca i collida alhora i portada en dinades ja fetes i lligades.

En el cas de que les hortalisses no fossin venudes aquell mateix dia, era prohibit tornar-les a treure a la venda l’endemà, exceptuant les carabasses de tot l’any. Els infractors sofririen una multa de 10 sous i perdrien l’hortalissa.

Dites hortalisses no es podrien tenir amb aigua, i els venedors donarien 25 parells de bots per un diner.

La fruita verda seria aportada a la plaça per a vendre, o treta a la porta de casa seva, i seria venuda a parells; si no es pogués vendre, la podria exposar l’endemà sense que el mostassaf la reconegués i donés ordre de com i de quina manera la podria vendre, declarant que dita fruita ha de estar dipositada dintre de coves o paners, de manera que no estigui malmesa (sota multa de 10 sous i la fruita decomissada). En la present normativa s’exceptuen els raïms, les prunes, els pressecs, les magranes, els codonys, les nesples, les serves, les alberginyies, les pomes, les taronges, les llimones, i els ponsics.

Era prohibit a tot vaixell portar fruita a l’illa per revendre (sota multa de 10 sous)

Es prohibia la venda pública o encoberta a la plaça del mercat o a casa seva de fruita que no fos madura, amb permís del mostassaf (sota pena de 10 sous), exceptuant els melons que es vendran a partir de la segona setmana d’agost.

Quan l’hotalissa o la fruita no es pogués vendre a un determinat preu, que cap venedor les pugui vendre a un preu excessiu, de manera que el preu serà fixat pel mostassaf, segons el seu parer (el que contrafarà seria multat amb 10 sous i el producte requisat).    

  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.