L’aliança Calant Xarxes uneix a pescadors de Mallorca, Menorca i les Pitiüses per enfortir la comercialització, traçabilitat i sostenibilitat del peix i marisc a les Balears

Representants de les confraries de Mallorca, Menorca i Eivissa han participat en el taller “Desenvolupament de marques col·lectives per a productes de la mar Balear”, organitzat per l’aliança Calant Xarxes, que s’ha dut a terme aquest cap de setmana a Menorca. Durant l’esdeveniment, han compartit experiències, donant a conèixer de primera mà les iniciatives que s’estan duent a terme a cada illa per millorar la comercialització, traçabilitat i sostenibilitat del peix i marisc a les Balears

El taller, al qual varen assistir pescadors de les confraries de Maó, Fornells i Ciutadella, va comptar amb la col·laboració de Domingo Bonnín, President de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, i Xavi Marqués, patró major de la confraria de Ciutadella i Vicepresident de la federació Balear. Marquès va subratllar la importància de donar a conèixer el producte local i d’avaluar la possibilitat de crear una marca col·lectiva a Menorca que permeti posar-lo en valor: “Val la pena posar-la en marxa per donar a conèixer el producte d’aquí i diferenciar-lo del que ve de fora de cara al consumidor final i/o els restaurants”, va indicar.

En el taller varen participar com a expositors Elisa Martínez, coordinadora de l’aliança Calant Xarxes, Marga Serra, secretària de la confraria de pescadors d’Eivissa, i Marcial Caracena, director comercial de OPmallorcaMar. Els tres varen compartir la seva feina amb la finalitat d’explorar alternatives de comercialització que permetin posar en valor el producte de la mar de Menorca i reforçar la promoció d’aquells restaurants que aposten per la seva comercialització.

La marca Millor quín

Marcial Caracena, director comercial d’OPmallorcaMar va explicar l’exemple del desenvolupament de la marca Millor quín, detallant els requisits de la certificació tant per a restaurants, com per a les barques de pesca a Mallorca. Tal com va indicar, “la marca Millor quín ha permès posar en valor la captura de peix d’embarcacions de Mallorca que garanteixen una pesca responsable i traçable fins al consumidor final. Gràcies a la nostra col·laboració amb l’aliança Calant Xarxes, hem desenvolupat un pla d’acció conjunt per unir a tots els actors –embarcacions, restauració i pescadors, entre d’altres–, en un projecte capaç de donar visibilitat a l’oferta de producte de la mar, sostenible, traçable i de quilòmetre zero”.

Eivissa: l’exemple de Peix Nostrum

Per part seva, Marga Serra, secretària de la Confraria de pescadors d’Eivissa, va compartir amb els assistents els principals desafiaments i avantatges en el desenvolupament de la marca Peix Nostrum. Serra va destacar que “la marca col·lectiva ajuda a revaloritzar i diferenciar el producte local”. “La identificació individual no només és una manera de garantir la traçabilitat, sinó que es pot enfocar com a distintiu de qualitat, en el nostre cas incloent el segell Sabors d’Eivissa, del Consell Insular d’Eivissa, la qual cosa afavoreix la demanda del producte identificat”.

L’Aliança Calant Xarxes

Elisa Martínez, coordinadora de l’aliança Calant Xarxes, va presentar als membres de l’aliança els seus objectius i principals línies d’acció. Martínez va destacar que: “Aquest taller és el primer taller organitzat per Calant Xarxes i constitueix un espai on podem conèixer-nos, identificar necessitats i posar en comú experiències, cercant vies de col·laboració per avançar cap a millores en la sostenibilitat i la comercialització dels productes de la mar Balear”.

 

Martínez també va destacar la importància de les etiquetes col·lectives, certificacions, sistemes de traçabilitat i altres formes de diferenciació de productes que provenen de pesqueres que estan avançant cap a la sostenibilitat: “Totes són eines que poden crear valor per a la seva comercialització en hotels i restaurants, considerant l’existència de consumidors cada vegada més conscients, que demanden productes de qualitat, traçables i respectuosos amb el medi ambient”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.