La llei amenaça les casetes de vorera

La foto de la platja dels Tancats o Es Bot, no seria la mateixa sense aquelles dues casetes de vorera que serveixen com a postals perfectes per la imatge de xarxes socials. Però, més enllà de l’actual ús de decorat d’influencers, les casetes de vorera de Ciutadella tenen una història molt més llarga -i interessant- per contar.

És el cas de la caseta que es coneixia com a Cova dels pescadors, a Fontanelles. Una concessió feta per l’Ajuntament al Pòsit de Pescadors l’any 1931 com a refugi els dies de temporal o l’edificació d’ús militar construïda pel destacament republicà durant la guerra civil on s’hi troba la font d’aigua, a la mateixa cala. Ambdues van servir com a refugis de pescadors, i com a espais d’esbarjo on s’anava a vega, un costum que també s’està perdent actualment a causa, precisament, de l’oblit d’aquests elements etnològics. En aquell cas, va ser la mateixa Demarcació de Costes qui va demanar l’enderroc de les dues casetes. Però altres podrien córrer la mateixa sort.

És aquest xoc entre la llei i la història el que posa en entredit la necessitat d’esbucar les casetes de vorera per trobar-se en un espai de domini públic; o salvar-les de la destrossa, tot mantenint aquests usos històrics, socials i d’oci que sempre han tingut. Només l’administració pública, que és precisament la que aposta -per llei- per la primera opció, és la que pot posar-hi fre a la pèrdua d’uns elements que, si bé estan en territori de ningú, han format part del nostre paisatge estiuenc des de fa dècades.

Cercar-lis un ús com a casetes de salvament per als socorristes o Creu Roja, en podrien ser alguns, sense descartar que es renovessin les concessions caducades als antics usuaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.