Robert Oppenheimer Per Antoni Liz Femenías

La figura d’Oppenheimer torna a l’actualitat ambs els 7 Oscars que ha conseguit la pel·lícula.

No faré «Spoiler» d’aquesta pel·lícula (no l’he vista). però si comentarem un poc el projecte Manhattan de les investigacions, proves i construcció de les primeres bombes atòmiques.

Hi ha una altra pel·lícula de 1989 (de fa 35 anys) sobre el tema. Es diu «Creadores de sombras», protagonitzada per Paul Newman. D’aquesta si que faig «Spoiler»

La pel·lícula mostra el procés del projecte Manhattam i algunes de les proves que van fer però amb noms i dates que no coincideixen amb els fets reals.

El projecte es va fer entre 1942 i 1947.

La cronologia dels fets és aquesta:

4 de Juny 1945 tres persones reben una dosi no letal de radiació

16 de Juny de 1945 primera prova nuclear.

6 i 9 Agost 1945 Llanzament de bombes sobre Hirosima i Nagasaki.

21 agost 1945 Daughlian Jr. una dosi letal en un experiment amb el nucli de la bomba. Daughlian va dir haver vist una llum blava. Després d’açò se li va dir nucli del dimoni al nucli que ajunta les dues part per superar la massa crítica d’un material radiactiu a partir de la qual la reacció en cadena es produïa de forma espontània.

21 maig 1946 Accident d’Slotin amb el nucli que rep una gran radiació.

Aquest darrer accident és el que recrea la pel·lícula de 1989.

La pel·lícula situa aquest accident de 1946 abans de la primera prova nuclear del 16 de juny de 1945. Feien mesures de radiació posant en contacte les dues mitges esferes impedint que s’ajuntessin del tot posant un tornavís. Accidentalment les dues parts es van ajuntar i la reacció en cadena començava. Slotin les va separar salvant els 7 cientifics que hi havia prop però amb la radiació rebuda van morir 9 dies després.

Hi ha hagut més de 60 accidents que han provocat com a mínim 21 defuncions en experiments de mesura de la massa crítica en diferents països.

Es pot ben dir que aquestes persones «jugaven amb foc».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.