L’exposició ‘Sunscreen’ s’inaugura al Museu de Menorca De Victor Masferrer i Maite Basterra, és el resultat del projecte guardonat amb el I ajut Art i Contemporaneïtat a Menorca

L’exposició ‘Sunscreen’, de Víctor Masferrer i Maite Basterra, es podrà visitar al Museu de Menorca del 21 de març fins al 2 de juny de 2024. El projecte de fotografia experimental utilitza les cremes solars com a fil conductor per reflexionar sobre les contradiccions i tensions ecològiques a què ens enfrontem a escala global.

Les cremes solars, que protegeixen el cos humà de les radiacions UV, són un contaminant emergent del qual s’estima que un 25% passa del cos humà a l’aigua del mar. Alguns estudis1 científics mostren com, en el medi marí, el producte condiciona el procés de fotosíntesi de plantes com la posidònia i entra en la cadena alimentària en ser absorbit per la flora i la fauna marines.

‘Sunscreen’ presenta un conjunt de fotografies creades mitjançant la tècnica de l’antotip, que empra la clorofil·la de les plantes com a material fotosensible. Les fotografies mostren imatges de les cares i dels melics de les persones que han participat en el projecte. Des de l’Antiga Grècia fins a l’actualitat, el melic o ‘omphalos’ s’ha emprat com a símbol del centre del món.

Així, l’exposició estableix una relació entre la pell, entesa com a superfície fotosensible que reacciona en interacció amb el sol i, per tant, el medi, i el procés de fotosíntesi que fan les plantes per convertir la llum en aliment. Algunes d’aquestes fotografies es presenten dins de caixes amb una làmina solar per protegir-les de la seva irremeiable desaparició.

Finalment, un videomuntatge presenta un prisma de marès situat en el fons marí, extret d’una de les pedreres de Menorca. Aquest element geomètric de talla artificial és un cos estrany en un entorn líquid i orgànic i actua com a símbol d’una relació d’imposició amb l’entorn. Alhora, per la seva presència forçada, el cos estrany esdevé una fita, un punt d’inflexió que incita la reflexió.

L’exposició resulta del projecte que va ser guardonat amb el I ajut Art i Contemporaneïtat a Menorca, fruit de la col·laboració entre l’IME, Hauser & Wirth i el Museu de Menorca, amb el suport de l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera. La primera edició estava destinada al finançament d’un projecte de recerca i producció artística en relació amb l’art, la natura i el paisatge, amb la sostenibilitat al punt de mira. La segona edició de l’ajut, que seguirà la temàtica de les III Jornades Art i Contemporaneïtat a Menorca, centrades en les relacions entre Art i Ciència, que van tenir lloc a la seu de l’IME el passat mes de desembre, s’anunciarà pròximament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.