Tardeo: és possible evitar-ne les molèsties?

Itziar Lecea / Ciutadella – Fa un mes, davall ca na Muns Anglada, vesina del centre històric de Ciutadella, van muntar un nou local de restauració. “Ens havien dit que seria un bar de tapes, i que no ens havíem de preocupar. Ja havíem tingut males experiències abans, i no estava disposada a anar a avisar cada poc temps al propietari del local per a què es complissin les normes de renous i convivència, perquè ja havíem tingut males experiències, i és una situació que desgasta molt.” Aquest testimoni, que ha tornat a obrir el debat sobre una de les molèsties més flagrants de viure el centre històric -els renous-, fa que ens plantegem: és possible evitar-ho?

UNA QUEIXA FORMAL QUE HA CORREGUT COM LA PÓLVORA
“Fa unes tres setmanes, poc després d’obrir, ja vam començar a notar una mica de desgavell, en el moment del tardeo, que és una estona que jo tenc silenci a casa i es nota més el renou de fora. Però com era al principi, vaig pensar que seria l’emoció de l’obertura. Però el cap de setmana després, cap a les 13 hores, l’ambient al carrer de baix de casa es va començar a animar bastant. Fins a arribar a un moment en què hi havia tal desgavell, que no ens sentíem les persones que érem dintre de la casa. Vaig baixar al local, on hi havia persones tant dins com defora, i vaig intentar entrar per xerrar amb el propietari, per aturar la situació. No va ser possible. A més, es donaven comportaments incívics, amb gent bevent amb bòtils de vidre defora del local.”

Així conta Anglada l’experiència que va viure el dia que va motivar que fes una queixa formal a l’Ajuntament, la policia i també de forma pública, amb l’esperança que altres vesins poguessin denunciar una situació similar.

“Ho vaig posar per xarxes socials. I, arran d’aquestes publicacions, hi ha moltes persones que m’han contactat. Entre elles, l’Associació de vesins de Ciutadella Vella, que en tot moment m’han estalonat i m’han ajudat en tot el que han pogut. De fet, m’han guiat en les passes que havia de fer per denunciar la situació que vam viure aquell dissabte”, conta Anglada. “Des de l’Ajuntament, me van dir que demanés una inspecció sonomètrica per engegar el procediment. La policia local també es va posar en contacte amb noltros, i ens van dir que podien assegurar la vigilància durant aquestes hores, perquè disposen de més efectius.”

L’ACTUACIÓ POLICIAL
La queixa d’Anglada va ser atesa per la policia local, segons comenta la regidora Raquel Pericás. “En casos com el que ens ocupa, la policia sol atendre la telefonada anant a fer una volta per la zona on s’està produint la possible situació per malestar. En aquest cas, també es va oferir fer una sonometria, a la qual l’establiment va venir d’acord. Tanmateix, per fer la inspecció, s’ha quedat en un altre moment que sigui més oportú. El que es va observar va ser que les molèsties sí que podien venir més de la gent que anava i venia d’un establiment a un altre, més que del propi establiment. Hem de tenir en compte que, el centre històric de Ciutadella, té els carrers molt estrets, pel que els renous ressonen molt més.”

L’augment de presència policial, que es mantindrà durant les properes setmanes, és un dels fets destacables que també remarquen des de l’Associació de vesins de Ciutadella Vella, des d’on afirmen que estan contents “perquè hi ha més bona predisposició per part de la policia local. Sabem que han augmentat els inspectors de 1 a 3, el que facilita fer la seva feina.”

Durant aquest passat cap de setmana, el primer després de la denúncia, Muns Anglada assegura que s’ha notat l’avís policial i la bona predisposició del propietari del local per evitar de nou tornar a una situació incòmoda. Anglada assegura que “jo no estic en contra dels tardeos, ni de que la gent s’ho passi bé. Estic a favor de que facin els controls que toquen i es compleixin les normatives. Beure al carrer i amb bòtils de vidre, per exemple, està prohibit, llevat que siguis a una terrassa. I tenir un bar petit no vol dir que el puguis allargar fins al carrer. Però bé, ara mateix hem començat el procediment, i veurem com evoluciona tot.”

NORMATIVA DE RENOUS, CLAU PER REGULAR RENOUS
Actualment, l’Ajuntament està treballant en una nova normativa de renous, que podria ser clau a l’hora de solucionar situacions com la que va viure Anglada fa unes setmanes. “En aquests moments estem acabant la nova ordenança de renous, que esperam tenir aprovada en els pròxims mesos. Ens permetrà poder analitzar i actuar a diferents zones de Ciutadella”, comenta la regidora Pericàs.

Per la seva banda, l’Associació Ciutadella Vella ja va fer un intent de canvi de normativa, que va promoure el PSM a l’anterior legislatura. “Els únics que van mostrar voluntat per solucionar el tema de renous al centre històric, va ser el PSM.
Vam poder tenir una reunió amb ells, i acordar que els establiments tanquessin a la 1:30 de la matinada o que es posés un guarda jurat a la porta. Tanmateix, en el moment de dur aquesta proposta a ple, va ser rebutjada pel PP i també pel PSOE. Sabem que es van reunir amb representants dels establiments, i que la del PSM era una proposta que no es veia malament. Però no va ser possible tirar-ho endavant. Amb el canvi de govern, vam anar a veure a l’actual batlessa, Juana Mari Pons, i ens va comentar que ells veien que, per posar-hi solució, s’hauria de canviar la normativa, cosa que en el seu moment no van permetre. Tanmateix, van considerar la nostra petició, i d’altres que vam presentar, i estem a l’espera.”

Tant des de l’Associació com des de l’Ajuntament, consideren que és del tot necessària aquesta nova normativa, envers l’actual, que és dels anys 90. Muns Anglada, comenta, de fet, que l’actual norma “no és efectiva. De primeres, perquè només contempla els renous que venen d’equipaments, i no del desgavell que pugui causar un grup de persones que beuen al carrer. Hi ha hagut un canvi de costums socials des dels anys 90, quan no existia el tardeo. Són circumstàncies que s’haurien de tenir en compte en una nova normativa per poder assegurar la bona convivència.”

QUEIXES QUE NO S’ARRIBEN A CONVERTIR EN DENÚNCIA
Gràcies a la crida a través de xarxes socials, Muns Anglada ha pogut comprovar com els renous al centre històric són una preocupació generalitzada. “S’han posat en contacte amb jo vesins d’altres zones de Ciutadella, també punts calents que pateixen els renous a causa d’aquests tardeos. Emprendre accions judicials no és fàcil, però estem disposats a fer-ho de forma conjunta, perquè hi ha situacions que són molt insostenibles. Hi ha vesins que tenen un històric d’anys d’incidències, i d’altres que tenen el costum de cada dissabte telefonar al propietari del local que els afecta per demanar que baixin la música.”

El mateix afirmen des de l’Associació Ciutadella Vella, comentant que, quan fan assemblees, “sempre tenim les mateixes queixes de renous, i de punts molt concrets: sa Plaça Nova, al carrer Sant Pere, Es Pins, l’eix central…”

La regidora Raquel Pericàs, però, matisa aquest malestar, i assegura que “les queixes per renou a causa del tardeo són molt puntuals, i no en tenim massa. N’arriben més, de fet, de cases particulars on es fan festes, o vesins que xerren fort a la terrassa. Evidentment, hem pres les mesures necessàries per poder mitigar les molèsties del tardeo, especialment les causades per les persones que van i venen d’un local a un altre, amb presència policial.”

És aquest “anar i venir” en el qual posa èmfasi que escapa a la llei. “Tenim detectors de renou a Sa Muradeta i Plaça Nova, que ens avisen i demostren que es sobrepassen els decibels. És per açò que hem anat fent controls als establiments d’aquestes dues zones, que han pres mesures com posar doble porta o controladors a l’entrada. Però hem de tenir en compte que, més enllà del que passa al local, els propietaris d’aquests establiments no poden controlar què fa la gent al carrer.”

El poc civisme ciutadà també és una de les causes que apunten des de Ciutadella Vella. “Sabem que és molt complicat controlar la situació del tardeo. Perquè un establiment pot complir amb l’ordenança, però el que fa la gent defora ja és molt més difícil de gestionar, hi falta molt de civisme. Pel que demanam a l’Ajuntament és el canvi de normativa i tot el necessari per evitar aquests problemes. Si hi ha policies de barri, que passin pels llocs que sabem que són conflictius durant les hores més propenses. El que tenim clar és que no podem fer absolutament res mentre, des de l’Ajuntament, no posin les mesures necessàries”.

One Comment on “Tardeo: és possible evitar-ne les molèsties?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.