Les dades del 25N a la revista femenina NUA 9 - desembre

La violència de gènere és una violació de drets humans. Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada tres dones al món (30%) ha patit alguna vegada a la seva vida violència física i/o sexual d’un company sentimental o violència sexual d’un altre home sense aquesta relació. La majoria de vegades l’agressor és la parella; gairebé un terç (27%) de les dones de 15 a 49 anys diuen haver patit aquest tipus de violències per la parella. Els fets i xifres sobre les diferents formes de violència contra dones i nenes recopilats per ONU Mujeres completen aquest retrat social esgarrifós.

Espanya no és aliena al problema, amb més de 1.200 dones assassinades per les seves parelles o exparelles des del 2003. El dèficit estadístic del nombre de dones assassinades per homes que no són parelles o exparelles ha quedat corregit a partir del 2019, quan es van començar a comptabilitzar totes les víctimes de violència masclista, independentment de la seva relació amb l’agressor (47 dones han estat assassinades des del 1 de gener del 2022 fins al 30 de juny del 2023).

A la violència de gènere a Espanya hi ha altres xifres ocultes. Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 –l’àmplia mostra de la qual la converteix en un dels retrats de situació més precisos–, l’11% de les dones de 16 i més anys han patit al llarg de la seva vida violència física o sexual de parelles o exparelles. Aquest percentatge equival a 2,2 milions de dones. I la xifra arriba al 24,4% (4,9 milions de dones) quan els agressors inclouen a més altres homes sense aquesta vinculació sentimental.

Alhora, estan augmentant els casos de violència de gènere cap a les adolescents, sobretot la violència sexual, i cada vegada, es produeixen a edats més primerenques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.