Actualitat astronòmica Per Antoni Liz Femenías

Aquesta setmana comentam notícies i previsions astronòmiques d’aquestes setmanes.

El passat dijous dia 14 es va llançar amb èxit el coet Starship de SpaceX. El coet es va destruir a la reentrada a l’atmosfera com ja havien previst.

El dimecres dia 20 d’aquesta setmana haurà començat al primavera a les 4:01 en horari oficial. Aquest any cau en dia 20 perquè l’any ha estat bixest. El Sol travessa l’equador i passa de l’hemisferi sud al nord. Al pol nord haurà sortir el Sol per començar el dia de mig any… Ah, i el meu rellotge de Sol que comentava fa unes setmanes haurà començat a marcar les hores.

El dimecres vinent de 27 ja es podria veure el cometa 12P/Pons-Rierols que ara li diuen Pons-Brooks.

A la imatge següent veim la posició del cometa a la posta de dia 27 a ponent, amb magnitud 5,4.

Sempre hi ha una bona llista de cometes, però pocs són visibles a simple vista. Ara n’hi 22 més amb magnituds entre 10 i 16.

El cometa estarà a la constel·lació de Àries, a ponent, a poca altura de l’horitzò i a la dreta de Júpiter i Mercuri.

També el mateix dia 27 un poc més tard, a les 20:43, quan Mercuri ja s’haurà posat podrem veure passar l’estació espacial internacional a la dreta de la galàxia d’Andròmeda.

Aquesta setmana han pujat l’òrbita de l’estació 3 km i, segurament, no hi haurà cap més modificació en l’horari de la nau durant unes setmanes.

La ISS pujarà cap a la dreta i serà visible més alta durant 5 minuts. A les 20:45 serà prop de l’estrella Polar i 1 minut després entrarà en zona d’ombra i es diexarà de veure.

El dia 10 cap a les 21:30 s’hi afegirà la lluna creixent. I tindrà magnitud 4,5 (Ja estarà al màxim de brillant)

Ja s’haurà fet el canvi d’horari el dia de Pasqua (dia 31 passarem de les 2 a les 3.

El dia 13 d’abril estarà davall Júpiter i al voltant de dia 20 d’abril serà a l’esquerra de Júpiter i Urà que estaràn en conjunció i el cometa tindrà una magnitud prevista de 4,4, a la constel·lació de Taure.

És un cometa periòdic com el Halley. Aquest cometa passa cada 71 anys. Des del seu descobriment el 1812, s’ha vist el 1812, el 1884 i el 1954. Aquest vegada es veurà poc i després tornarà el 2095.

El periheli (mínima distància al Sol) serà el 21 d’abril a 0,781 UA (La Terra orbita a 1 UA del Sol). El dia de més proximitat a la Terra serà el 2 de Juny a 1,099 UA de la Terra però ja serà poc visible.

El periheli és a major distació del Sol que el planeta Venus.

El cometa igual que el conegut Halley té una òrbita el·líptica fora del pla del conjunt de planetes.

Si aquest cometa ens sembla poc interessant haurem d’esperar a principis d’octubre el cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) que podria tenir magnitud 0 (o negativa) i brillar com les estrelles més vistoses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.