Fernando Ortiz Fernández Per Bep Portella Coll

Fernando Ortiz, fill de Rosendo Ortiz, neix a l’Havana el 16 de juliol de 1881. És parent, pel costat matern, del ciutadellenc, Llorenç Cabrisas, que s’ha enriquit a l’illa i que torna a Menorca circa de 1882, menant el petit Fernando i la seva mare. Llorenç mana construir la famosa “casa de ferro” de la plaça del Born, on ara hi ha Correos. Els Ortiz viuen al carrer del costat, el 9 de juliol, en una casa a tocar del conco. Fernando viu a Ciutadella entre 1882 i 1901, encara que des del 1895, quan acaba batxillerat, només hi fa estades temporals. Ortiz té un primer mestre, Joan Benejam, el qual li despert li interès per la història i la societat local, un interès que després desenvoluparà convertint-se en un dels més destacats antropòleg, etnòleg, jurista, folklorista, musicòleg, lingüista i historiador de l’Amèrica llatina, considerat “el tercer descobridor de Cuba”, després d’Humbolt i Marti. En els seus anys a Ciutadella, Fernando Ortiz ja va mostrat interès per l’estudi i la divulgació. Entre 1894 i 1896, quan té catorze i quinze anys, treu el llibret Principis i postres, sobre costums i personatges locals, reeditat en el núm., 62 dels Quaderns de Folklore, i fa un estudi pioner sobre els malnoms de Ciutadella (Quadern de Folklore, 74). Ortiz també escriu un treball sociològic sobre les festes de Sant Joan, que publicarà més tard, el 1901, estant ja a Cuba. Aquest estudi és l’aproximació clàssica més seriosa a les nostres festes. Ja a Cuba, Ortiz es va dedicar principalment a investigar la presència africana en la cultura cubana, creant el concepte de transculturació i la idea de formació històrica de la nacionalitat cubana. Ortiz va participar també en la política local i va ser un diputat actiu, entre 1931 i 1933 ha d’exiliar-se a Estats Units, fugint de la dictadura de Gerardo Machado. Quan la revolució cubana, Ortiz gairebé té vuitanta anys, i la seva obra va ser considerada com a patrimoni nacional. Mor el 10 d’abril de 1969. La seva obra es conserva en la Fundació Fernando Ortiz, de l’Havana. L’any 2019, l’IME va organitzar unes jornades dedicades a ell. L’Ajuntament de Ciutadella aprovà iniciar un expedient per declarar-lo fill adoptiu, però que mai no s’ha conclòs. L’any 2002, vaig publicar Els anys menorquins de Fernando Ortiz, a Menorca segle XX, núm., 6.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.