El Principal de Maó celebra el Dia Mundial del Teatre amb ‘El Mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ Una història basada en fets reals dirigida per Xavier Bobés i Alberto Conejero

El dimecres, dia 27 de març, el Principal de Maó celebra el Dia Mundial del Teatre amb l’arribada a Menorca de la companyia catalana Xavier Bobés, que a partir de les 20.30 h portarà a escena El mar: visió d’uns nens que no l’hanvist mai. Una obra teatral basada en fets reals ambientada en l’hivern de 1936 que narra la història d’un mestre i la seva promesa de mostrar el mar de Catalunya als seus alumnes. Una promesa que mai es va arribar a complir. El mestre era Antoni Benaiges i els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos.

Un relat colpidor i sense final feliç que arriba als escenaris amb l’autoria i direcció de Xavier Bobés i Alberto Conejero, ambdós nominats als Premis Max 2023 a la millor direcció d’escena. L’obra va ser estrenada el febrer de 2022 al Teatre Nacional de Catalunya i recentment, aquest relat també ha fet el salt a la pantalla amb la pel·lícula El maestro que prometió el mar (2023), dirigida per Patricia Font, protagonitzada per Laia Costa i nominada als Premis Goya 2023, Premis Gaudí 2023 i Premis Feroz 2023.

Al Teatre Principal de Maó arriba gràcies al programa estatal PLATEA de l’INAEM (Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música). Les entrades estan a la venda a www.teatremao.com i a les taquilles del Teatre Principal de Maó.

El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai

page1image22067632

L’any 1934, el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. Pocs mesos després, paga de la seva butxaca una impremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els infants publiquen les seves emocions, somnis i pensaments.

El mes de gener de l’any 1936, els infants publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El quadern “conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis”. El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya, perquè coneguin el mar, però el 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

La peça —fruit de la primera trobada dels creadors— proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.