Les “Set Paraules” tornen a Santa Maria El Grup Filharmònic de l’Ateneu el dedica el concert a un dels seus membres, el recentment desaparegut José Maria Borràs

El passat mes de novembre, moria, amb només 58 anys, José Maria Borràs, un dels membres més veterans del Grup Filharmònic de l’Ateneu de Maó (GF). Constant i entusiasta, en José Maria i el seu inseparable violí no es rendien mai davant cap repte musical, però tenia debilitat per aquest concert que ja fa més d’un segle que el Grup Filharmònic interpreta durant la Setmana Santa. D’aquí que la formació hagi decidit dedicar-li fent, justament, allò que uneix i ha unit sempre tots els seus components: sonar música.

“Les Set Paraules de Crist a la Creu” és una obra de l’austríac Joseph Haydn, estrenada a Cadis el 1787. Ell mateix en va fer tres versions: oratori, versió per a cambra i versió per a orquestra de corda. La que podrem escoltar aquest dijous, sota la direcció de Tomàs Rosselló, és la d’orquestra de corda, amb una formació que també tindrà un caràcter especial: als setze membres estables del Grup s’hi afegiran dotze músics convidats que no han volgut perdre’s l’homenatge a Borràs. En total, dinou violins, tres violes i sis violoncels que ompliran l’església de la solemnitat i bellesa d’una peça que any rere any posa la nota musical a la Setmana Santamenorquina.

El Grup Filharmònic va interpretar la versió en quartet de corda, per primera vegada, el 1917, just un any després del naixement d’aquesta entitat centenària que acull l’única orquestra simfònica amateur de l’illa. A partir del 1956 es va passar a la versió per a orquestra de cambra i en algunes ocasions, com el 2007 amb la Capella Davídica, se n’ha fet l’oratori. José Cardona Mercadal va dirigir-la durant més de 50 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.