Quaranta-quatre denominacions d’origen seran presents a la 10ena Mostra de Vins de Menorca El bodeguer Didier Belondrade, Premi De Vins Menorca 2024

Aquest dimecres migdia s’ha presentat en roda de premsa al Club Marítim de Maó una nova edició de la Mostra De Vins Menorca, la cita més gran i important amb el món del vi que es fa a l’illa i que torna amb més ganes que mai per celebrar el seu desè aniversari el proper dilluns 8 d’abril. Una cita que aspira tornar a convertir-se en el millor aparador per descobrir les novetats més destacades de les diferents denominacions d’origen del vi local, nacional i internacional d’aquesta fira bianual que promou l’empresa De Vins Menorca des de l’any 2002. Una mostra adreçada als professionals de l’hosteleria, als amants del món del vi, als foodies i a totes aquelles persones relacionades amb la cultura del vi que promet convertir-se en una festa i que enguany portarà a Menorca cent-quinze cellers que quedaran repartits entre les setanta cinc taules que s’instal·laran i que donaran cobertura fins a quaranta-quatre denominacions d’origen diferents.

Una singularitat que farà que aquest sigui una de les edicions organitzades per De Vins Menorca, que més novetats presenti tant per la xifra de nous cellers com pels vins, caves i xampanys que es donaran a conèixer i que superarà el llindar dels 600. “Estem molt il·lusionats perquè son deu edicions on hem pogut veure la progressió del nombre de cellers que assisteixen a la Mostra com del públic assistent i ha estat espectacular, consolidant la fira com el millor punt de trobada del mon del vi a Menorca” ha explicat Dani Boix, gerent i propietari de De Vins Menorca. “Cada elaborador de vi que participarà s’endurà un trosset de Menorca ja que enguany els hi farem entrega d’una peça de formatge de S’Algendar que han elaborat expressament amb motiu del desè aniversari de la Mostra” ha confirmat Boix. El mateix Club Marítim de Maó serà novament l’escenari on es desenvoluparà la fira que obrirà les seves portes de manera interrompuda des de les 10.30 hores fins les 20.00 hores del vespre. Està previst que hi assisteixin uns 200 professionalsi el nombre d’acreditats en aquests moments supera les 500 persones entre residents i visitants.

El pavelló menorquí estarà representat per sis cellers amb Torralbenc i Pouch d’Alaior, Binifadet de Sant Lluís, Son Cremat de Maó, Sa Forana de Sant Climent i Torralba de Ciutadella. L’acte compta per segona vegada consecutiva amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca. La Directora Insular de Turisme, Begoña Mercadal ha explicat que la gastronomia de Menorca i en particular, el vi que s’elabora aquí viu un bon moment i que esdeveniments com aquest ajuden a dinamitzar el sector de la restauració i el sector vitivinícola, contribuint a posicionar la Illa com un lloc on tot l’any passen coses.

Lliurament Premi De Vins Menorca

Didier Belondrade

Uns dies abans de la Mostra De Vins Menorca, el dijous 4 d’abril es farà el lliurament del Premi De Vins Menorca, un guardó que va néixer ara fa dos anys per reconèixer la trajectòria singular de persones o cellers que hagin destacat per la seva aportació de valor al món del vi i que en la seva primera edició va rebre Carles Esteva del celler Can Ràfols dels Caus.El guanyador d’aquest any ha estat Didier Belondrade, creador d’un dels millors vins blancs d’Espanya i propietari del prestigiós celler Belondrade y Lurton a la zona de Rueda que rebrà una escultura de fusta d’ullastre en forma de bòtil, creació conjunta del dissenyador menorquí HombreLopez i el fuster Bep Camps de Ciutadella.

La història de BELONDRADE va començar fa trenta anys quan el fundador Didier Belondrade, un francès apassionat del nostre país que havia treballat com a directiu d’Air France, descobreix per primera vegada el paisatge de Rueda, els seus sòls i la varietat autòctona d’aquesta zona: el raïm verdejo. Convençut de la capacitat d’aquesta varietat per fer grans vins, pren la decisió d’instal·lar-se a Nava del Rey per fer un vi de Chateau a Espanya. Per complir el seu somni, adquireix vinyes a La Seca, a escassos quilòmetres del riu Duero i al cor del que es coneix com el “Triangle d’Or de Roda” (Valladolid). L’any 2000 construirà un celler què avui elabora els seus vins exclusivament amb el raïm de la seva pròpia vinya. Pioner en la manera de materialitzar el seu somni tot prescindint des d’un principi de l’ús de pesticides i de productes químics fins a obtenir el segell ecològic, ha aconseguit amb les seves diferents elaboracions marcar un abans i un després al mercat dels vins blancs al nostre país i ser present als millors restaurants i taules gourmet.

Actes dins i fora de la Mostra

En paral·lel també s’han previst una sèrie d’actes abans, durant i després d’aquest esdeveniment central del 8 d’abril, que serviran per complementar l’interès que hi ha pel mon vitivinícola a la nostra illa. A banda del lliurament del Premi De Vins Menorca que tindrà lloc dia 4 d’abril amb un tast vertical del celler Belondrade dirigit per Didier Belondrade, dins la pròpia fira s’han previst dos tastos que serviran per aprofundir sobre alguns dels cellers que hi participen. El primer d’ells tindrà lloc dia 8 d’abril a les 10.45 del matí i serà un tast dirigit per Ugo Moreno, gerent de l’importadora L’Excellence i acompanyat per tres elaboradors on es presentarà el treball que es fa en ecològic a França a tres regions icòniques en quant a vins i xampanys únics, des de rosats de Provença, blancs de Loire i escumosos de Xampany. La segon proposta serà a la 13.00 del migdia i vindrà de la ma del prestigiós elaborador Alfredo Arribas, un referent del Priorat que farà una proposta innovadora al parlar de  vins blancs d’aquesta zona vitivinícola que sempre ha estat coneguda com una terra de vins negres. Sota el títol “Els colors clars”, a partir de diferents varietats, sòls i formes de vinificació, Arribas oferirà un tast dels seus darrers vins, elaborats en temps de sequera i aprofitarà per comparar vins convencionals amb vins de mínima intervenció.

El dia 15 d’abril tindrà lloc una presentació del grup Alma Carraovejas, una de les marques vitivinícoles amb més projecció del nostre país que engloba diferents projectes sota un denominador comú que és el respecte per l’entorn i l’herència dels antics propietaris. Estem parlant dels cellers Pago de Carraovejas, Ossian Vides y Vinos, Milsetentayseis, Viña Meín, Aiurri, Marañones i Companyia de Vins Tricó. La seva filosofia es basa en crear experiències inoblidables al voltant del vi i ser un referent pel mon gastronòmic des de Ribera del Duero, IGP Castilla y León i Ribeiro. A l’acte hi assistirà el seu actual gerent, Pedro Ruiz, que estarà acompanyat per Emilio Rojo, fundador del celler amb el mateix nom i impulsor dels vins de la zona de Ribeiro.  Com a cloenda, s’ha previst pel mes de maig la organització d’una conferència sobre el paisatge i el vi a Menorca on es parlarà de com la vinya està modelant el territori de Menorca amb l’aparició de nous cellers i que servirà per presentar els darrers cellers que han entrat en producció.

ACTES DE LA 10ENA MOSTRA DE VINS MENORCA

PROGRAMA D’ACTIVITATS

DIJOUS, 4 D’ABRIL

13.30 h. Entrega del Premi De Vins Menorca a Didier Belondrade 

DILLUNS, 8 D’ABRIL

10.30 h. Obertura de portes de la 10ena Mostra De Vins Menorca 

10:45 h.  Tast: Vins i xampanys ecològics de França a càrrec Ugo Moreno L’Excellence

Presentació de tres cellers francesos que treballen en ecològic i que provenen de tres regions ben diferenciades de França com la Provença, el Loire i Xampanya amb la presència dels seus elaboradors que donaran a conèixer els seus vins i xampanys amb el seu mètode d’elaboració: Figuière, Calibourdin i Lelarge-Peugeot.

13:00 h. Tast: “Els colors clar” Vins blancs del Priorat a càrrec d’Alfredo Arribas

Si el Priorat ha estat una zona tradicionalment coneguda per ser només terra de negres, l’enòleg i elaborador Alfredo Arribas ens presentarà de vins blancs a partir de diferents varietats, sòls i formes de vinificació.

20.00 h. Tancament de portes de la 10ena Mostra De Vins Menorca

DILLUNS, 15 D’ABRIL

13.30 h. Presentació del grup Alma Carraovejas a càrrec de Pedro Ruiz.

Una de les marques vitivinícoles amb més projecció del nostre país que engloba diferents projectes de la família Ruiz Aragonesas liderat per la segona generació amb els cellers Pago de Carraovejas, Ossian Vides y Vinos, Milsetentayseis, Viña Meín – Emilio Rojo, Aiurri, Marañones i Companyia de Vins Tricó.

MAIG

El paisatge i el vi a Menorca

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.