Dos anys de Nua

Itziar Lecea / Ciutadella – Fa poc més d’una setmana, l’AMIC (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació) va atorgar a la revista femenina Nua, que s’edita a través de Setmanaris i Revistes SL, la menció de finalista d’honor en tercer lloc en la categoria d’En català en la 1a edició del Premi Internacional AMIC. Un reconeixement que posa de relleu la qualitat de la revista, l’única que es fa a Menorca en clau femenina i en la que únicament hi participen dones. Aquesta setmana us la donam a conèixer i en fem un repàs dels dos anys de trajectòria de la publicació.

NUA, UNA MIRADA FEMENINA PER UN MÓN MÉS INCLUSIU
Quan a principis de febrer del 2022, el director del setmanari El Iris, Bep Al·lès, va plantejar la idea d’una revista femenina, escrita exclusivament per dones, el primer que ens va venir al cap va ser la finalitat que podria tenir. Va insistir en el fet que fos una publicació que ens féssim nostra, com a dones lligades al grup empresarial, per impregnar-la de la mirada femenina i fresca.

L’objectiu era clar: servir de plataforma per totes aquelles dones menorquines o amb una relació estreta amb l’illa, per contar allò que les ocupa, les mou i, a la vegada, afecta de manera positiva la nostra societat. Però, a la vegada, vam voler donar un caire més profund. I va ser així com vam optar per donar-li una mirada femenina sense caure en els tòpics que, per ser mitjans dirigits majoritàriament per homes, tenen moltes revistes del mercat. Amb aquest concepte vam fomentar els valors de la nostra revista, uns valors amb els quals ens sentim identificades. Però que, a la vegada, formen part de la mirada feminista que tenim moltes dones del que ha de ser la societat actual. Els valors que defineixen Nua són els següents:

  • Igualtat, el pilar bàsic d’una societat en la qual l’equitat entre persones hauria de ser un dret que, a dia d’avui, encara es persegueix a molts països del món.
  • Inclusió, de pensaments, mirades, i de tot allò que ens pot fer diferents, que ens pot dur a debatre i que pot enriquir la nostra societat. Els col·lectius que lluiten per fer-se un lloc, tenir una veu, sentir-se segurs, són més que benvinguts a les pàgines de Nua per mostrar la seva realitat.
  • Ecologisme, com no podia ser d’altra manera vivint al paradís que és Menorca. Duim la Reserva de Biosfera a la pell, i la cura pel nostre entorn és de màxima prioritat a les nostres pàgines. Només cuidant el que tenim, deixarem un món habitable i esperançador pels que venguin després de noltros.
  • Activisme, aquell que sorgeix de la necessitat social d’ajuntar-se per aconseguir que el tot sigui més fort que les parts. Juntes podem arribar més enfora.
  • Modernitat, sense perdre les arrels, però conscients del temps que ens ha tocat viure, on la desinformació impera, intentam promoure el coneixement des de la primera persona.

Així, als 10 nombres de Nua, hem tingut protagonistes que han representat, en una mesura o altra, aquests valors. Des de les dones del camp menorquí, a aquelles que, en temps passats, van fer avançar la nostra illa; o aquelles que, amb el seu esforç i compromís amb la seva professió, donen forma a la Menorca actual.

Portada de la darrera NUA de març, la nombre 10, que celebra els 2 anys.

LES COL·LABORADORES
Una part molt important de la revista, i que s’escriu també amb lletra de dona, és la de les col·laboradores. Algunes d’elles ens acompanyen des del primer nombre; d’altres han fet un temps finit a la publicació; i algunes s’han sumat a la darrera publicació. És el cas de na Pilar Carreras, presidenta de Joventuts Musicals de Ciutadella, que enceta una secció dedicada, com no, a la música. Però la varietat és el que més aporta a la secció de les col·laboradores de Nua.

Algunes de les que ens acompanyen des del principi i segueixen fidels a la cita trimestral amb les lletres, són Ariadna Vilalta, com a experta en sexologia, aportant una mirada poc convencional però necessària del tema. Na Mamoka, que explora la realitat de ser dona des de la seva particular visió a través d’articles que ens obren a camps com la teràpia energètica, sempre apostant per l’empoderament femení. Na Marta Seguí, que és fisioterapeuta especialitzada en sol pelvià i centra els seus temes en la salut femenina. Na Sara d’Eustacchio, de la Menorca Preservation, que ens atraca l’actualitat de l’entitat ecologista. I n’Ana Moll i n’Anna Marquès Hidalgo, més dirigides al sector de la gastronomia, que ens atraquen les qualitats dels aliments la primera, i una recepta la segona.

Totes elles, les que han passat, i les que s’han anat sumant, formen part de la columna vertebral de Nua, ampliant la mirada femenina de la revista cap a altres camps.

Miriam Triay, redactora de NUA, i Itziar Lecea, directora. Ambdues són les úniques dones de la plantilla, a més de les col·laboradores.

LES PORTADES
La primera portada de Nua, la del març de 2022, era una fotografia de Meri Lairén que representava un braç de dona estirat cap a la mar. “Nua és Menorca tatuada a la pell de les dones que apareixen en aquestes pàgines”, vam dir llavors d’aquell primer nombre. Va ser la manera d’aglutinar-les a totes, de no donar el protagonisme a cap en concret i donar-lis a totes a la vegada.

I, ja amb el segon nombre, va ser com va sorgir la idea de què, les nostres portades, no havien de ser típiques, ni tòpiques. Sinó que havien de ser un espai per la cultura illenca. Per totes aquelles dones artistes -pintores, dibuixants, fotògrafes, etc- que s’atreveixen a donar el salt de mostrar la seva creació al públic.

Així, totes les artistes que han col·laborat amb els 10 nombres de Nua, han seguit la mateixa pauta: representar, segons la visió de cada una d’elles, què és Nua, aquell despullar metafòricament, sense complexos i restriccions, la feminitat de la revista. Hem mostrat l’art de pintores consagrades, però també hem volgut donar espai a joves creadores, a les que empren mitjans poc tradicionals, i fins i tot, alguna artista de renom internacional que ha tingut un lligam especial amb Menorca. Volem aprofitar aquestes paraules per donar-lis a totes elles les gràcies, i animar-vos a seguir les seves trajectòries artístiques: a na Zulema Bagur, a n’Ariadna Saurina, a na Paca Florit, a na Kika Triay, a na Gianna Carrano, a na Nadezda, a na Roser Portella, a na Marianela Gallardo i na Theresia Malaise.

Bep Al·lès, director del grup de comunicació, rebent el Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat atorgat a la revista NUA. Foto: AMIC

EL LOGOTIP
Si començam pel nom, ‘NUA’, com es va explicar en la primera editorial, simbolitza la intencionalitat de mostrar les personalitats de diferents dones rellevants en el panorama menorquí, de despullar-les metafòricament. Aquesta idea de limitar-se a la societat de l’illa, es mostra en el concepte ‘MENORCA’ que apareix en la A de ‘NUA’. D’altra banda, i si ens centram en l’element potser més difícil de captar, la icona, es tracta d’una representació del planeta Venus.

Aquest astre, encara que no formi part del nostre imaginari quotidià, com sí que ho fan el planeta Terra o la Lluna, té un fort vincle, segons moltes cultures i en l’astrologia, amb la feminitat de les dones. És més, el símbol astrològic utilitzat per representar el planeta és el mateix que empram, de fa temps, per simbolitzar a la dona; el del cercle amb la creu a sota. Així és que, per no fer servir un símbol tan socialment integrat, des de Nua vam considerar que, per poder mostrar la feminitat que abraça a les dones, verdaderes protagonistes d’aquesta publicació, era encertat ensenyar el planeta que, d’alguna manera, ens ve representant de fa segles.

Finalment, el fet que tant la icona com el nom apareguin amb una ombra al darrere, dibuixa la dificultat que tenim moltes de sortir a la llum i superar les barreres que ens volen mantenir en l’ombra. A més, i com a afegitó, Nua té diferents colors que la representen, i són els que acompanyen la marca Setmanaris i Revistes, els que duim veient de fa anys a El Iris, a Foodies o a D Ferreries. Es tracta del blau, el turquesa i el coral. Amb les variants que açò pot aportar. Precisament, és per aquest fet que mai el veureu amb el mateix color a la portada; dependrà més de la seva compatibilitat amb la paleta cromàtica que presenti la imatge de portada. És per açò que, fins i tot, tenim un logotip de color blanc.

Nua evoca feminitat, simbolitza la feminitat, i és feminitat. Una feminitat present també en el seu contingut i en les seves protagonistes, les dones, que de cada cop es fan un racó més important i gran en la societat actual.

Portada de la NUA de desembre, la darrera de l’any passat.

VOLS FORMAR PART DE NUA?
Tanmateix, una publicació necessita de lectores -i lectors- per completar el seu cercle vital. Per açò, t’animam a fer-te subscriptora -o subscriptor- de Nua. O estalonant la nostra publicació amb insercions publicitàries o publireportatges. Si vols aparèixer a les pàgines de Nua, i ampliar la mirada femenina de la nostra societat, envia’ns un correu a gerencia.eliris@gmail.com. Juntes som més fortes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.