OTAN a Menorca?

Port de Maó. Foto: GettyImages.

Miriam Triay / Ciutadella – Aquests dies han sortit diversos interrogants i dades al voltant de les informacions aparegudes sobre la implantació d’una base naval de l’OTAN a Maó. Que convertien a aquest port del municipi de llevant en la tercera base naval d’aquesta organització a Espanya, juntament amb Rota (Cadis) i Cartagena (Murcia).

Diferents mitjans es van fer eco d’aquest titular, des del passat divendres, 29 de març, quan El País afirmava que així li havien confirmat fonts governamentals. Segons el diari de tirada nacional, la decisió s’havia pres així, ja que, i “encara que la Prefectura del Sector Naval de Balears estigui en l’Estació Naval de Porto Pi (Palma de Mallorca), el port de Maó presenta millors condicions com a punt de suport logístic per a l’OTAN”.

En aquest sentit, i encara que el Ministeri de Defensa ho desmentís, entre les informacions que oferia el mitjà escrit del grup PRISA, i que la mateixa ministra, Margarita Robles, confirmà, el paper actual que sí representa el port de Maó és “com a port puntual d’escala per a les flotes permanents de l’Aliança”. Un nou paper que juga des de l’abril de l’any passat.

Així, davant la desconeixença d’aquestes confirmacions, el grup parlamentari plurinacional, representat per SUMAR, ha presentat una sèrie de preguntes a la taula del Congrés dels Diputats, per demanar explicacions a la ministra de Defensa.

Entre aquestes trobam “En quin moment es va decidir oferir el port de Maó com a base de suport logístic en l’OTAN? Quins són els motius?”, o “Quines implicacions té que el port de Maó tengui estatus de port amb autorització diplomàtica permanent?”. A més de “Quines operacions hi ha previstes al port de Maó en el marc d’aquest suport logístic?”, així com saber si tot açò s’ha previst o consultat tant al Consell de ministres o Comissió de Defensa, com al Govern de les Illes Balears o Consell Insular de Menorca, i als Ajuntaments de Maó i Es Castell o a l’Autoritat Portuària de Maó…

Sembla ser, llavors, que tot i les diferents notícies sortides aquests dies respecte al Port de Maó convertint-se en base naval de l’OTAN, no es procedirà en aquest sentit. Encara que sí que, i des de fa un any, el port presenta una importància clau pel que fa a les actuacions de l’organització, de l’Aliança Atlàntica. Ara només queda veure quines respostes obtenen les diferents preguntes presentades pels partits d’esquerra, i veure el que realment suposa per Menorca la presència de l’OTAN.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.