Novetats de la Renda 2024

Foto: Unsplash.

Itziar Lecea / Ciutadella – Des d’aquest passat dimecres dia 3, arriba una cita ineludible per a molts contribuents a les Illes Balears: la campanya de la renda. És el moment en què tots els ciutadans de la comunitat autònoma hem de per posar al dia les nostres obligacions fiscals i, alhora, aprofitar les deduccions i avantatges fiscals disponibles. La nova campanya de la renda 2024 comporta algunes novetats i mesures rellevants que cal tenir en compte. A continuació, analitzem què ofereix aquesta nova campanya i donem alguns consells pràctics per afrontar-la amb èxit.

COM FER-LA I QUAN
A les Balears, la presentació de la renda es pot fer via telemàtica i també presencial.

La telemàtica és la forma més habitual i còmoda de presentar-la, i es realitza a través de la plataforma telemàtica de l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB). Per aquelles persones que s’estimin més el format presencial, s’han de dirigir a les oficines de l’Agència Tributària de les Illes Balears, a la Plaça Baixamar, 1 de Maó, on podran rebre ajuda i orientació per completar la seva declaració de la renda.

La campanya de la renda a les Illes Balears sol començar a mitjans del mes d’abril, tot i que enguany s’ha avançat uns dies i el termini, per tant, s’ha allargat. Així, els contribuents tindrem fins al dia 1 de juliol, com en anys anteriors, per presentar-la. Fer la gestió dintre del termini establert és imprescindible per evitar possibles sancions o recàrrecs. En cas de necessitar més temps, es poden sol·licitar pròrrogues, encara que aquestes estan subjectes a l’aprovació de l’ATIB.

Foto: Unsplash.

LES NOVETATS QUE CONTEMPLA LA COMUNITAT AUTÒNOMA
Tot i ser una obligació a nivell estatal, cada comunitat autònoma pot aplicar incentius i desgravacions fiscals pròpies.

Les més rellevants que ha presentat la nostra comunitat són les següents:

– Ampliació de les deduccions per família. Una de les principals novetats d’aquesta campanya és l’ampliació de les deduccions fiscals per a les famílies. Es preveu una major quantitat de recursos destinats a aquesta finalitat, amb l’objectiu de proporcionar un suport econòmic addicional a les famílies amb càrregues, especialment després dels efectes econòmics provocats per la pandèmia de COVID-19.

– Incentius per a la rehabilitació d’habitatges. Les Illes Balears han posat en marxa una sèrie d’incentius fiscals destinats a promoure la rehabilitació d’habitatges. Açò inclou deduccions en l’IRPF per a les despeses relacionades amb aquesta activitat, amb l’objectiu de fomentar la conservació del patrimoni arquitectònic de les illes i millorar les condicions de vida dels seus habitants.

– Foment de la sostenibilitat i l’energia renovable. La nova campanya de la renda també contempla incentius fiscals per a aquelles persones que realitzin inversions en tecnologies sostenibles i energies renovables. Aquestes deduccions tenen com a finalitat promoure la transició cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Foto: Unsplash.

LES NOVETATS GENERALS
Pel que fa a les novetats fiscals que es plantegen des del govern central, les principals a tenir en compte són les següents:

– S’ha augmentat el mínim d’ingrés per presentar la declaració de la renda. En el cas dels treballadors per compte aliè, és obligació fer-la si l’any passat es van ingressar més de 15.000€ bruts anuals, envers els 14.000€ de l’any anterior, en els casos en què hi hagi més d’un pagador. Si només és un pagador, el límit està en 22.000€.

– Els autònoms també tenen novetats en aquest sentit, i enguany és obligatori fer la declaració de la renda per tots, siguin quins siguin els seus ingressos bruts. Per als treballadors per compte propi, la campanya de la renda 2023-2024 guarda un altre canvi: les despeses de difícil justificació podran ser fins al 7% del total declarat, quan abans eren del 5%.

– Un altre requisit que s’ha facilitat aquest any té a veure amb la maternitat. Per accedir a la deducció de fins a 1.200 euros anuals per cada fill menor de tres anys, n’hi hauria prou amb haver cotitzat almenys 30 dies en qualsevol moment posterior al naixement o en els dies previs. Aquest canvi en les deduccions per maternitat, s’afegeix als 1.000 euros addicionals que les famílies poden deduir-se per despeses de guarderia fins als tres anys. Fins ara, només era possible aplicar-se si duiem els nostres fills a un dels centres d’educació infantil autoritzats per la comunitat autònoma, però arran d’una sentència del Tribunal Suprem, enguany també és vàlid qualsevol guarderia que tingui llicència de l’ajuntament.

Foto: Unsplash.

ELS CANVIS EN LES RETENCIONS
En la campanya de la renda d’enguany, hi ha una reducció del càlcul dels rendiments a rendes menors de 14.047,50€ i fins a 19.747,50€, el que suposarà una petita reducció d’impostos. No passarà el mateix amb les rendes altes, a les quals s’afegeix un nou tram de gravamen. A partir dels 300.000 euros s’aplicaria un tipus del 14% i a partir de 200.000 s’aplicaria un 13,5% (abans un 13%).

L’IRPF dels contribuents residents a l’estranger i dels treballadors desplaçats a territori espanyol també suma un nou tram a partir dels 300.000 euros, quan s’aplica un tipus del 28%. En el tram anterior, dels 200.000 als 300.000 euros, el tipus és ara del 27%, un punt percentual més que abans.

Però també existeixen reduccions en l’àmbit de les inversions. Amb la nova llei de startups és possible deduir-se un 50% de fins a 100.000 euros en accions o participacions en empreses de nova o recent creació, quan abans era d’un 30% sobre 60.000 euros. S’han reduït també les retencions a obres literàries, artístiques o científiques, i en menor mesura a qualsevol rendiment als rendiments procedents de la propietat intel·lectual. Finalment, el tipus mínim de retenció es redueix al 2% per als artistes.

Com a novetat també d’aquest any, qui hagi comprat un vehicle elèctric o ha instal·lat a casa seva un punt de recàrrega poden deduir-se part d’aquests despeses. La deducció és del 15% del valor, que s’aplica sobre una base màxima de 20.000 euros en el cas cotxes, motos, etc., i fins a 4.000 euros anuals als punts de recàrrega.

I SI EM TOCA PAGAR?
En el cas que la declaració de la renda surti a pagar, els contribuents han de fer front al pagament de l’impost corresponent dins del termini establert per l’ATIB. És recomanable preparar-se amb antelació per a aquest escenari, reservant els fons necessaris per cobrir l’impost a pagar. Si es preveu dificultats per pagar l’impost en la seva totalitat, es pot explorar la possibilitat de sol·licitar fraccionaments o ajornaments amb l’ATIB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.