El Parlament balear exigeix a l’Estat paralitzar el projecte de la torre de control virtual de l’aeroport de Menorca i optar per una de convencional

El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat per unanimitat, a instàncies del PP Balears, exigir a l’Estat que paralitzi la posada en marxa de la primera torre de control virtual a l’aeroport de Menorca i que es construeixi , de manera urgent, una nova torre de control convencional que substitueixi l’actual, la més antiga d’Espanya.

La proposta ha estat presentada i defensada al ple pel diputat menorquí Jordi López Ravanals, que ha destacat la importància d’aquesta PLN, davant “la complexitat, dificultat i recel que genera la construcció d’una torre de control remot i el lamentable estat a el que es troba l’actual torre de control”, “que no reuneix les condicions adequades per al funcionament correcte”, cau a trossos, segons els mateixos controladors de l’aeroport i té amiant en la seva estructura, fet que pot afectar la salut del personal tècnic.

Durant la seva intervenció, López Ravanals ha recordat que “des del PP sempre s’ha defensat la necessitat de construir una nova torre de control física a l’Aeroport de Menorca, inclosa pel govern del Partit Popular al pla quinquennal d’inversions 2017-2021 DORA , amb un valor de 4.610.000 euros. Es va arribar a encarregar la redacció dels estudis previs, el projecte bàsic i el projecte constructiu, però el juliol del 2019, amb el Govern de Pedro Sánchez, es va canviar d’opinió i van decidir reemplaçar aquest projecte per un de nou d’una torre remota, més barata, amb un equip de càmeres i intel·ligència artificial”.

A més, ha assenyalat “els interrogants i seriosos dubtes que envolten la posada en funcionament d’aquesta torre de control virtual, cosa que n’està endarrerint la implantació, mentre la vella torre té problemes estructurals i necessita una solució immediata. És a dir, per ara no avança el projecte de torre virtual per no obtenir els resultats que garanteixin la seguretat necessària, però tampoc no hi ha voluntat per construir-ne una de convencional”.

López Ravanals ha destacat que “la visió actual de la torre abraça 360 graus. No obstant això, amb la torre remota, aquesta visió es reduiria a 120 graus, generant una imatge poc nítida i una visualització intermitent del moviment de les aeronaus, la qual cosa afectaria de manera greu la consciència situacional (qualitat de visió) dels controladors, que no podrien controlar tampoc les sortides des de l’Hospital Mateu Orfila, la base de Sant Isidre o l’aeroclub de Sant Lluís”.

De la mateixa manera, el diputat ha concretat que “el 90% de l‟activitat aèria de Menorca està concentrada en els set mesos d‟estiu. A Menorca, si es té un problema, cal desviar el vol a Mallorca, Eivissa oa la península, cosa que pot resultar impossible en ple estiu. Un petit error en plena època estival d’aquesta torre virtual podria tancar l’aeroport de Menorca i col·lapsar tot l’espai aeri de les Balears”, per això considera que “Menorca no és el lloc per fer experiments ni proves pilot”.

Jordi López Ravanals ha conclòs dient que “és urgent que ja es faci una nova torre física que doni seguretat d’operacions i connectivitat a l’aeroport de Menorca. Els menorquins mereixem tenir un aeroport en condicions com tenen altres regions d’Espanya”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.