Gabriel Subirats novel·la el darrer centelleig de la Menorca islàmica a ‘Lletres de safrà’, novetat destacada per Sant Jordi Publicada per Nova Editorial Moll, la presentaran Fina Salord i l’autor dissabte 13 d’abril al Cercle Artístic de Ciutadella

El darrer centelleig de la Menorca islàmica, poc abans de la conquesta cristiana de 1287, és novel·lat per Gabriel Subirats a Lletres de safrà, una de les novetats més destacades per a la propera celebració de Sant Jordi, la festa del llibre. Publicada por Nova Editorial Moll, la presentació d’aquest nou volum es durà a terme dissabte 13 d’abril, a les 20 hores, a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic de Ciutadella, a càrrec de la filòloga i escriptora Fina Salord i de l’autor. Des del 2019, la Nova Editorial Moll ha estret els seus lligams amb el circuit literari de Menorca, publicant títols de Damià Rotger, Josep M. Quintana, Josep Portella, Joan Pons, Pau Faner, Miquel Àngel Casasnovas, Nel Martí o Clara Barceló.

Lletres de safrà reviu el passat de la Manurqa islàmica, tan fascinant com desconeguda, en la seva darrera etapa. Subirats grata entre els plecs de l’ànima dels personatges i, alhora, descriu de forma rigorosa les lògiques d’una societat pròspera i avançada, a la qual es fomentaven la vida en comunitat, el coneixement i la interculturalitat. Menorca fou la darrera de les illes Balears en incorporar-se a la Corona d’Aragó, ja que del 1234 al 1287 la governaren, en qualitat de feudataris dels monarques cristians, el ‘rais’ i poeta Sa’id ibn Hakam, i el seu fill, fins a les presa de l’illa per Alfons el Liberal.

A Lletres de safrà, Menorca és l’escenari on la nissaga dels Mukhtar esdevindrà protagonista d’excepció d’una època en què les invasions o els pactes de domini entre territoris de religions confrontades eren tan habituals com el mercadeig entre ells. Quatre generacions d’aquesta estirp representaran les il·lusions i les decepcions d’un poble extraordinari, tanmateix, anihilat i gairebé esborrat de la història.

Gabriel Subirats Pons (es Migjorn Gran, 1968) és economista amb una llarga experiència en els sectors públic i privat. Llicenciat per la Universitat de Barcelona en Ciències Econòmiques i Empresarials, en l’especialitat de Política Econòmica i Sociologia, exercí de tècnic formador d’empreses, fins que fou nomenat director insular de Treball i Formació del Consell Insular de Menorca (2003-2007) i, més tard, conseller no electe de Serveis Generals i Treball (2007-2011). Ha alternat les col·laboracions al diari Menorca amb la ficció històrica. La seva primera novel·la ha estat El viatge talaiòtic de Gaudí, publicada per l’Institut Menorquí d’Estudis el 2021. Sempre disposat a reviure episodis poc coneguts de Menorca, Lletres de safrà representa la seva nova incursió en aquest gènere literari.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.