Pepe Mercadal insta la batlessa de l’Ajuntament des Migjorn a sol·licitar un estudi de dinàmica litoral a la Demarcació de Costes de les Illes Balears

La batlessa des Migjorn Gran va demanar el diputat socialista en el Congrés, Pepe Mercadal, establir contactes amb el Govern d’Espanya per demanar la possibilitat de fer una regeneració artificial de les platges des Migjorn Gran. De fet, aquests estudis són una condició necessària per plantejar una regeneració artificial duna platja. Cada platja és diferent i abans de fer cap actuació sha destudiar quin és el seu comportament.

A Sant Adeodat es va fer una regeneració artificial a finals dels anys 90 i va resultar ser una inversió molt costosa que no va servir per solucionar el problema: en molt poc temps larena va tornar a desaparèixer.

Avui dia la normativa és més estricta que en aquell moment. Les regeneracions artificials de platges són actuacions que poden ser agressives pel fons marí: un vaixell treu larena dels bancs darena que hi ha dins del mar i la transporta a la platja. Com aquesta intervenció té un impacte mediambiental evident i, a més, és molt cara (milions deuros), només saconsella en certs tipus de platges.

A Balears, pel tipus de platges que tenim, solen estar molt desaconsellades les regeneracions artificials. Tenim platges cícliques, mentre que a la península, on veim més exemples de regeneracions artificials, xerram de platges estables. Una platja cíclica és aquella on les condicions meteorològiques afecten molt larena i, sovint, el mar se l’emporta. Però aquestes platges, quan el temps ho permet, es recuperen ràpid. És el cas de les platges des Migjorn Gran.

Per altra banda, les platges estables no solen perdre arena i, quan en perden, poden tardar una dècada arecuperar-se. És el cas de les platges de Catalunya i València on hem vist regeneracions artificials els darrers anys. Les DANAs van fer minvar molt el nivell darena daquestes platges i, com que són platges estables, es va optar per regeneracions artificials perquè no hi havia expectativa que es recuperessin per si soles.

En ser platges cícliques, larena de Sant Tomàs, Sant Adeodat i Binigaus hi és, però és al fons de la mar. Quan les condicions meteorològiques siguin les adients, es recuperaran. Per aquest motiu, és molt probable que lestudi de dinàmica litoral desaconselli les regeneracions artificials. Però per sortir de dubtes shauria dencomanar aquest estudi i és la batlessa des Migjorn Gran la que l’ha de sol·licitar a Costes.

Pepe Mercadal ha defensat que “l’equip de govern de lAjuntament des Migjorn sequivoca quan compara les nostres platges amb les de Catalunya. Són diferents, no són equiparables i per tant no ha de reclamar el mateix tracte; podria ser molt contraproduent per les platges des Migjorn”. Amb les platges que sha de comparar és amb altres de Balears, que també sóncliques, i aquí trobam lexemple de Cala Millor, on lAjuntament va sol·licitar una regeneració artificial, es va estudiar i, finalment, el projecte va ser descartat.

Per altra banda, a més del comportament de la platja també sha de tenir en compte que, en el cas de Sant Adeodat i Binigaus, feim referència a platges amb un alt nivell de protecció mediambiental: son ANEI (Àrea Natural dEspecial Interès), ZEPA (Zona dEspecial Protecció per a les Aus) i LIC (Lloc dInterès Comunitari). Molt probablement, aquesta protecció mediambiental farà molt difícil qualsevol intervenció pel probable perjudici a lecosistema. Un ecosistema que lAjuntament no ha de posar en risc.

Però, si lequip de govern de lAjuntament des Migjorn realment té la voluntat de fer una regeneració artificial a les platges, “el primer que ha de fer la batlessa és sol·licitar lestudi de dinàmica litoral a Costes, així li ha traslladat Pepe Mercadal a ella personalment. És la primera condició i el fet de que la batlessa encara no ho hagi fet em fa pensar que ella no ha parlat amb Costes sobre aquest tema que preocupa en el nostre municipi”, ha afegit el diputat socialista en el Congrés.

Finalment, “dir també que tota la comunicació que ha fet lAjuntament sobre aquest tema és publicitat negativa sobre les nostres platges i no crec que aquesta sigui la millor manera dajudar als empresaris i treballadors de la urbanització. Entre les multes dels radars i açò, sembla que la batlessa vol que aquest estiu no vengui la gent a Sant Tomàs. LAjuntament hauria de tractar aquest tema amb més discreció i responsabilitat“, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.