La inflació a les Balears puja al 3,2% al març

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar al 3,2% a les Balears al març en taxa interanual, sis dècimes per sobre de la taxa interanual del mes anterior, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística ( INE).

On més van pujar els preus a les Balears respecte al mateix mes de l’any anterior va ser a restaurants i hotels, un 4,9% més que al març del 2023 (+0,4 punts respecte a la taxa interanual anotada el mes anterior); aliments i begudes no alcohòliques, un 4,6% més (-0,3 punts); altres béns i serveis, un 3,5% més (-0,6 punts) i transport, un 3,4% més (+0,9 punts).

Al costat contrari, on més van caure en taxa interanual els preus va ser en vestit i calçat, un -3,4% (+0,3 punts respecte a la taxa del mes precedent), l’única categoria en què es van reduir.

Amb la pujada del març la taxa interanual torna a incrementar-se a la regió després d’haver baixat el mes anterior. Balears és la segona Comunitat que més va augmentar la taxa interanual, només per darrere de Navarra, que va créixer nou dècimes. Les que menys van pujar la taxa anual van ser Euskadi (una dècima) i Cantàbria i Andalusia (dues dècimes).

En termes mensuals, la inflació a les Balears va augmentar un 0,8%, mentre que des de començament d’any la pujada arriba a l’1,2%.

En acabar març, les taxes més elevades d’IPC les presentaven Extremadura (3,6%), Canàries (3,5%) i Galícia (3,5%). Al costat contrari es van situar La Rioja (3%) i Cantàbria(3%).

L’IPC A ESPANYA

A tot Espanya, l’IPC va pujar un 0,8% al març respecte al mes anterior i va elevar quatre dècimes la taxa interanual, fins al 3,2%, a causa de l’encariment de l’electricitat per la pujada de l’IVA de la llum, dels carburants i dels paquets turístics, que van incrementar els preus coincidint amb la celebració de la Setmana Santa.

Per la seva banda, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques va moderar al març el seu avenç interanual al 4,3%, un punt menys que al febrer i la seva menor alça des del novembre del 2021, a causa, en la seva major part, de la baixada dels preus de llegums i hortalisses i altres productes alimentaris. També hi va influir la pujada dels preus de la carn, menor que el març del 2023.

El Ministeri d’Economia ha destacat en una valoració remesa als mitjans que el “lleuger” increment a l’IPC del març es va deure fonamentalment a la normalització de l’IVA de l’electricitat després de gairebé tres anys aplicant-se l’IVA reduït.

Així mateix, el Departament que dirigeix Carlos Cuerpo ha subratllat especialment la moderació del preu dels aliments, la taxa dels quals s’ha reduït més de 12 punts el darrer any.

“Les dades d’inflació segueixen reflectint la capacitat de l’economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de suport als més vulnerables. Continua millorant el poder adquisitiu de les famílies i la competitivitat de les empreses espanyoles”, ha ressaltat Economia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.