La finca d’Alforí de Dalt albergarà un apiari per a la cria de l’abella autòctona de les Illes Balears i la formació en apicultura sostenible El projecte té com a objectiu contribuir al desenvolupament i preservació del sector apícola balear, i conservar la diversitat genètica de la subespècie d'abella autòctona

La finca pública d’Alforí de Dalt alberga des d’aquest dissabte una instal·lació apiaria per a la formació en apicultura sostenible i la cria i selecció de reines d’apis mellifera iberiensis, la subespècie d’abella autòctona de les Illes Balears. El projecte serà impulsat per les associacions apícoles AMA i les integrants en el projecte Dotze Reines gràcies a un acord pioner de col·laboració amb l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, que gestiona la finca pública propietat de l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica i que n’ha cedit un espai per al projecte.

“Les funcions de l’apiari seran diverses. Per una banda, la instal·lació serà utilitzada per impartir formacions enfocades a un maneig de les abelles més sostenible i adaptat a adversitats com el canvi climàtic”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés, acompanyat del director insular de Reserva de Biosfera, David Vidal. “Al mateix temps”, ha afegit Gornés, “servirà com a estació de suport per contribuir al desenvolupament del projecte de Dotze Reines de cria i selecció de reines d’Apis mellifera iberiensis”. Aquest projecte té com a objectiu seleccionar un grup de reines d’aquesta subespècie autòctona per tal de conservar la seva diversitat genètica i millorar-ne algunes característiques fenotípiques.

“La consolidació i expansió d’aquesta genètica posterior, però també l’aprenentatge que pot suposar aquest projecte per a l’apicultura a Menorca, contribuiran al desenvolupament d’un sector apícola balear més professionalitzat i a la preservació de l’activitat apícola, tan beneficiosa per al conjunt de la societat”, ha afirmat el conseller.

A Europa es desenvolupen diferents projectes conservacionistes d’abelles autòctones i les conclusions dels estudis científics que s’han dut a terme d’aquest ampli experiment de camp tendeixen a confirmar la major vitalitat de les abelles locals en comparació amb les no natives, indicant que una apicultura més sostenible és possible mitjançant la utilització i la cria d’abelles pròpies de cada regió.

A més, està previst que la instal·lació d’Alforí permeti fer un estudi i una posterior publicació científica del control alternatiu de la varroa, un àcar paràsit que suposa una de les principals causes de mortalitat de les abelles de la mel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.