Enganar Per Joan Pons i Pons

J. A. Bayona a la gala dels Goya 2024. Foto: Foto: Violeta Gumà

He coincidit amb Juan Antonio Bayona aquest passat diumenge 31 de març a bord del ferri Abel Matutes de la companyia Baleària que fa el trajecte sense escales entre el ports de Ciutadella i de Barcelona. El director català d’origen andalús guanyador d’un Goya per la pel·lícula La societat de la neu passejava avorrit -la duració anunciada és de set hores- i pendent dels seus dos canets blancs amb taques negres, de raça petita i nerviosos, i un servidor fent el mateix amb el mestís de la mateixa alçada diminuta i feliç, ja vell, però de color canyella per la zona de butaques que reben els noms de personatges mitològics marins. Com a bon menorquí que respecta la privacitat no l’he importunat i només hem parlat d’aquesta raça de cans, bodeguers els anomenen a Andalusia perquè són raters amollats dins els cellers andalusos, que, en el nostre cas, vam adoptar -en Rex és una mescla de bodeguer andalús i Chihuahua- d’una protectora de Jaén. Havíem d’anar amb el ràpid que fa el trajecte entre Ciutadella i Barcelona però el mal temps a la mar que ha causat un naufragi amb un mort per hipotèrmia a la zona costanera de Cala Mesquida ha obligat a la companyia a anul·lar-lo i a ficar-nos tots en el lent que fa el mateix trajecte entre l’illa i el continent europeu. Caos. Ensoldemà és el Dia d’Enganar a Menorca, l’anglosaxó April Fools’ Day, i aquesta de Bayona podria ser una notícia inventada que tu, estimat lector, estimada lectora, pots, o no, decidir si és vertadera o falsa. No és la primera vegada que coincidesc amb famosos fent aquesta ruta. Fa uns anys, en un ferri de la Transmediterrània, vaig compartir trajecte amb en Joan Manuel Serrat, que té casa a Menorca, coincidint al bar i, després, a la bodega mentre anàvem a recollir els respectius cotxes. No duia cap ca. El setembre de 2004, quan el meu fill tenia tres anys, vaig coincidir amb Harrison Ford, el protagonista de la mítica Blade Runner i de la popular saga Indiana Jones als parcs infantils del Passeig de Sant Joan de damunt la Diagonal. La seva dona, l’actriu Calista Flockhart, rodava a Sabadell la pel·lícula Fragile amb el director català Jaume Balagueró, i Ford l’havia visitada i havia aprofitat que ella treballava per dur el fill adoptat de l’actriu de també tres anys i de nom Liam al parc on havíem coincidit. En Jan i en Liam havien jugat junts davant la mirada atenta d’Indiana Jones. Durant una classe sobre escriptura creativa a la Universitat de Barcelona on m’han convidat aquest passat mes de març he dit als alumnes que la veritat té coherència i, en canvi, la mentida no. Tal vegada també és una invenció aquesta classe universitària però ara pens que la frase no diu cap mentida amb la puntualització que els escriptors de ficció tenim el poder, la facultat, de donar coherència a la mentida. I açò fa que el nostre ofici sigui un dels més meravellosos del món. Per exemple, l’estiu passat em vaig trobar l’actor Keanu Reeves a la tanca de na Gran de Cala Mitjana. Ell corria i jo passejava es ca. En Keanu Reeves es va aturar i em va demanar panteixant si anava bé per anar a Cala Galdana quan la pregunta hauria d’haver estat què és Matrix? Ah, només una de les històries apuntades en aquest escrit mai no va succeir. Vols jugar a endevinar-ho, estimada lectora, estimat lector?

ENGANAR. Induir error amb paraules o accions que deliberadament fan creure allò que no és. Del llatí.               

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.