Pere Mezquida Capella Per Bep Portella Coll

Pere neix a Ciutadella el 18 de novembre de 1848, a una casa del carrer de sa Carnisseria. És fill de Miquel Mezquida Bagur i Isabel Capella Salord. He de dir que trobarem el llinatge tant com Mezquida com Mesquida.

De jove treballa com a sabater. Marxa a Cuba l’any 1867, just fets els 18 anys. A L’Havana treballa de sabater fins que s’estableix pel seu compte i fa demanar sabaters de Ciutadella perquè hi vagin, com la trentena que han de viatjar el 1873; manté aquesta activitat fins a 1879. És llavors quan es matricula com agent de duanes, càrrec que exerceix fins a 1899. Durant la seva llarga estada a Cuba, serà vicepresident de la societat La Balear, fundada el 1885 amb la presidència d’un altre ciutadellenc, Antoni Vila, amb la circumstància de ser la primera societat espanyola que va admetre homes i dones en igualtat de drets i que va organitzar un sistema de protecció dels immigrants balears que incloïa bosses de treball, assegurances, creació d’habitatges, etc. També va ser vocal associat a l’Ajuntament de L’Havana, on viu 44 anys. Durant tot aquest temps, Mezquida fa de pont en els negocis d’alguns fabricants de calçat de Ciutadella, ciutat a la que visita en alguna ocasió.

A Cuba es casa i té tres filles: Leoncia, Dolores i Isabel. El 1910 torna de visita a Ciutadella amb Leoncia i el seu marit, Demetrio Córdova, que és un dels més importants banquers de Cuba. Tornarà uns anys després, sol. L’esposa i les filles queden a L’Havana. Ell es vol retirar a Ciutadella.

El 1913 regala a l’Ajuntament tot l’equipament necessari per posar una clínica a l’Hospital Civil, que tindrà com a primer doctor director a Francisco Valdéz Guzmán. En reconeixement, la corporació posa el seu nom a la clínica. El 1917 és nomenat soci d’honor de la Societat Foment del Civisme de Palma de Mallorca. El 9 de gener de 1921 és elegit president de la societat local, Circulo de la Unión Mercantil e Industrial. Mezquida viu al carrer Isabel II i manté algunes propietats a l’Havana, illa a la que visita en algunes ocasions. El 1928 rep a Ciutadella, la visita de Leoncia i Demetrio, que passen l’estiu amb ell. A finals d’estiu, Pere Mezquida torna quedar tot sol. Morirà el 17 d’abril de 1929, als 80 anys.

Nota: Aquesta fotografia inèdita de Pere Mezquida me la va cedir Marga Llull. Hem de pensar que es retrata amb la seva esposa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.